hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ay tutulması tarihi ve saati 2024! Ay tutulması ne zaman, Türkiye'den izlenecek mi?

    Ay tutulması tarihi ve saati 2024 Ay tutulması ne zaman, Türkiyeden izlenecek mi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Gökyüzü olaylarına ilgisi olanlar tarafından 2024 ilk Ay tutulması tarihi ve saati için geri sayım başlandı. Güneş tutulmalarının yanı sıra 2024'te gökyüzünde 2 Ay tutulması, 4 süper Ay, 12 dolunay ve 10'dan fazla gök taşı yağmuru görülecek, yıl boyunca bazı gezegenler teleskop olmaksızın izlenebilecek. Ay'ın, Dünya ile Güneş arasından geçmesiyle oluşan Güneş tutulmalarının ilki bu sene 8 Nisan'da yaşanacak. Tam Güneş tutulması Türkiye'den gözlemlenemeyecek. Peki, Ay tutulması ne zaman, Türkiye'den izlenecek mi? İşte 2024'ün ilk ay tutulması tarihi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2024'ün ilk Ay tutulması, mart ayında gerçekleşecek.  Ay tutulması, Dünya'nın Güneş ile Ay arasına girerek Ay'ın bir kısmının veya tamamının gölgede kalmasına neden olduğu bir astronomik olaydır. Ay tutulmaları sadece dolunay sırasında gerçekleşebilir ve yıl içinde birden fazla kez olabilir. Tam, parçalı ve yarı gölge tutulmaları olmak üzere üç tür ay tutulması vardır. Her yılın ay tutulması tarihleri, astronomi takvimlerinde önceden belirlenir ve bu tarihler, gözlem yapmak isteyenler için önemli fırsatlar sunar.

    Ay tutulması tarihi ve saati 2024 Ay tutulması ne zaman, Türkiyeden izlenecek mi2024 AY TUTULMASI NE ZAMAN?

    2024 yılında gerçekleşecek Ay tutulmaları şunlardır: 25 Mart 2024'te Türkiye saati ile 10.00'da Terazi Burcu'nda ve 18 Eylül 2024'te Türkiye saati ile 5.34'te Balık Burcu'nda olacak. Bu tutulmalar, gökyüzünde etkileyici manzaralar sunacak ve astrolojik açıdan önem taşıyacak​. 2024 Ay tutulması 25 Mart'ta, 20 Mart Bahar Ekinoksu (gündüz-gece eşitliği) sonrasındaki "Solucan Ay" esnasında yarı gölgeli tutulma şeklinde yaşanacak. Yani Dünya’nın yarı gölgesi Ay’ın üzerine düşecek ve Ay’ın parlaklığında belli belirsiz bir azalma olacak. Tutulma Avrupa ve Afrika’nın batısı, Kuzey ve Güney Amerika ile Asya’nın ve Avustralya’nın doğusundan izlenebilecek. 18 Eylül’deki tutulmaysa parçalı tutulma olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ay tutulması tarihi ve saati 2024 Ay tutulması ne zaman, Türkiyeden izlenecek miSOLUCAN AY NE DEMEK?

    "Solucan Ay" ifadesi, genellikle Nisan ayında görülen dolunay için kullanılır. Bu terim, Nisan ayında karın erimesiyle birlikte toprağın yumuşaması ve solucanların yüzeye çıkmasıyla ilişkilendirilir. Bu dönemde doğada bir canlanma ve yenilenme süreci başlar. Dolunayın bu adı alması, yerel gözlemlere ve geleneksel takvimlere dayanır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow