Kanser tedavisinde umut veren gelişme

İsviçreli bilim insanları farelerden yararlanarak yaptıkları çalışmada meme kanseri hücrelerini, yağ hücrelerine dönüştürmeyi başardı. Başlangıç niteliğindeki çalışma umut verici olarak nitelendiriliyor.
LiveScience'ın haberine göre, İsviçre'de Basel Üniversitesi Biyotıp Bölümünde görevli Profesör Gerhard Christofori liderliğindeki uzmanlar, belli kanser hücrelerinin metastaz sırasında uyum yeteneğinden, bir başka deyişle "esnekliğinden" yararlanarak farelerde meme kanseri hücrelerini, yağ hücrelerine dönüştürmeyi başardı.
Uzmanların, çalışma sırasında her ikisi de ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından insanlar üzerinde kullanımı halihazırda onaylanmış iki ilaç (roziglitazon ve trametinib) karışımını kullandığı belirtildi.
Akıllı ilaçlar kanser tedavisinde umut oluyor
Tip 2 diyabeti tedavi eden roziglitazon ile kanser hücrelerinin büyümesi ve yayılmasını durduran trametinib karışımının, kanser hücrelerinin bir bölümünü yağ hücrelerine dönüştürdüğü, metastazı da durdurduğuna işaret edildi.
Araştırma, FDA'nın onayladığı ilaçlarla yürütüldüğünden, bilim adamları, başlangıç niteliğindeki çalışmada elde edilen bulguları ümit verici olarak nitelendirdi.
Christofori, gelecekte yapılacak çalışmaların bulgularını doğrulaması halinde tedavinin, "primer tümör büyümesini ve ölümcül metastazların oluşmasını baskı altına alan" geleneksel kemoterapiyle bir arada kullanılabileceğini söyledi.
Araştırmanın ayrıntıları "Cancer Cell" dergisinde yayımlandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Geçmişten Günümüze Televizyonun Yolculuğu
Telefonu Kim İcat Etti? 1876’da Başlayan Bir Hikaye!
iPhone'u olanlar dikkat! Apple'dan uyarı geldi: Cihazlar tehdit altında