‘SİGORTALI BEBEK’ İN GÖSTERDİĞİ (02.12.2008)

Gazetelere yansıyan bir haber: Emeklilik yaşını 65’e çıkartan düzenlemeden etkilenmemek için ‘sigortalı’ yaptırılan 18 bin bebek tespit edildi ve bunların sigortaları iptal edildi.
Habere göre müfettişler, denetimler sırasında çok çarpıcı tablolarla karşılaştı.
Bebekler genellikle ‘reklâm filminde oynadı’ diye gösterilerek sigortalı yapılıyor. 9 aylık bir bebeği matbaa işçisi olarak gösteren ana-babalar var.
Yağmacı kültürün, ‘devletin malı deniz’ anlayışının topluma ne kadar nüfuz ettiğini gösteren bir haber.
Türkiye’de Sosyal Güvenlik Sistemi 1991 Ekim seçimlerinden sonra kurulan DYP-SHP koalisyon hükümeti tarafından âdeta imha edilmişti.
Adı Türkiye’de popülizmle anılan dönemin Başbakanının son uygulamalarından biri de emeklilik yaşını düşürmekti. Bu yüzden sistem, çok uzun yıllar kendisini toparlayamayacak bir hale sokuldu.
Dünün siyasetçisinin yaptığı vahim hatayı bugünün siyasetçisi düzeltmeye çalışıyor ama bu kez de “uyanık vatandaş” devreye giriyor.
Bebekleri bile sigortalı yaptırmaya çalışarak sistemi delmeye uğraşıyor.
Çalışma müfettişleri kapı kapı dolaşıp sigortalı bebek var mı bakıyorlar.
Habere göre 18 binini bulmuşlar da.
Türkiye yıllarca makro dengeleri etkileyebilcek çapta yolsuzluklarla karşılaştı.
İşadamları, bankacılar, siyasetçiler devleti soydular.
Fakat şu ‘sigortalı bebek’ tablosu bile aslında hiçbirimizin masum olmadığını göstermeye yeter.