Nasıl drift pilotu olurum?

Otomobil meraklısı her gencin hayalidir yarış pilotu olmak. Daha çocukken başlar hayaller, o dünya içinde hızlı otomobillere binmek, limitleri zorlamak ve o dünyanın popular bir ismi olabilmek… Kimilerimiz için sadece bir hayal olarak kalırken, kimileri içinse gerçeğe dönüşen bir rüya… Peki acaba sadece bir rüya mı yoksa gerçek olabilir mi? Gelin size anlatalım.
“Ağaç yaşken eğilir” atasözünü hepimiz biliriz. İnsanın eğitimi küçük yaşlarda başlar. Çocukken eğitim daha kolay ve kalıcı olur. Çünkü çocukken insanın hafıza ve kavrama yetenekleri henüz yıpranmamıştır. Öğrenilen herşey kalıcı olur. Otomobil sporlarına da giriş çocuk yaşta başlamalıdır. Altı yedi gibi en güzel en doğru zaman dilimidir. Karting bu işin ilkokuludur. Sonrasında yeteneğe göre formuladan ralliye, hatta drift’e kadar uzun ve zahmetli bir süreç başlar.
Otomobil yarışçısı olmak özveri ve sabır gerektirir. Bu sporda yapacağınız her kilometre bir tecrübedir. Başarı da tecrübeyle gelir ve kalıcı olur. Motorsporları ekip işidir. Doğru ekip ile her zaman başa oynarsınız. Dışardan kolay gibi görünsede, uykusuz geceler, bitmek bilmeyen ayarlar, son güne kalan bir çok düzenlemeler … Bu sporun belkide en keyifli anıdır bu telaşlar. Ne de olsa adrenalin sadece sürücü koltuğunda yaşanmıyor …
Evet, büğülü bir dünya ! Ne yalan söyleyelim, yaşadıkça vazgeçilemeyen bir sevgiliden farksız… Ne desek boş, yaşamadan anlaşılmaz. Peki nasıl yaşarım ben ? Merak ediyorsanız, gelin bahsedelim.
Ülkemizde aslında yarışçı olmak hem çok basit hem de çok zor. TOSFED ( Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ) motorsprolarını Türkiye’de yöneten ve bakanlığa bağlı yegane resmi kurum. Bu kuruma bağlı kulüpler yarış düzenleme yetkisine sahip ve hepsi bu konuda özel lisanslı. Pilot olmak aslında bu anlamda çok kolay. Bu kulüplerden birine dahil olup, yarışmak istediğiniz branşa ( ralii, pist, dirft, drag gibi ) linsans almanız yeterli. Lisansı alınca Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ve dolayısıyla TOSFED’e bağlı bir sporcu oluyorsunuz.
Lisans aldınız. Artık yarışçısınız. İşte bu kadar basit desekte asıl zorluk işte tam buradan sonra başlıyor. Yarışçı olabilecek vasıflara, ekipmanlara sahip misiniz? Bu sorunun cevabı eğer “Hayır” ise bakın drift pilotu olmak için ne yapmalıyız, anlatalım.
Hangi branşı olursa olsun bu işin ilk adımı eğitim. Eğitim almadan spora başlamak kesinlikle yanlış olur. Neden mi? Doğru diye bildiğiniz o kadar çok yanlış var ki, bunların doğrularını öğrenmeden otomobil kullanıyorum diyemezsiniz. Eğitim aldıktan sonra hemen bir otomobil hazırlamak yada hazır olan bir otomobili alıp arkasını getirmek en önemli koşul. Eğer öğrendiklerinizi tatbik edemezseniz hepsi boşuna olmuş olur ki, otomobil sporları kilometre işidir. Ne kadar çok kilometre o kadar tecrübe demektir. Antremanlar, öğrendiklerinizi pekiştirir hatta kendi stilinizin oluşmasına alt yapı oluşturur.
Bundan sonraki adım ise yarışa katılmaktır. Öğrendiklerinizi sınamamın en basit sınavıdır, yarışmak. Adrenalin, zeka ve startejinin birlikte neler yapabileceğini görmek, rakiplere üstünlük sağlamak , bu sporu küçümsememek gereketiğini bir kez daha gösterir.
Evet, yarış pilotu olmak için bu sporu küçümsemek en önemli ilk adımdır. Direksiyona geçip gaza basmak ne kadar kolay gibi görünse de, maaelsef zannetiğiniz kadar kolay değil. Tabi bir de bu sporun mali kısmı var ki, ne siz sorun ne ben söyleyeyim!