hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3 yıl sonra yeni dönem: Çin-Avustralya hattında buzlar eriyor

    3 yıl sonra yeni dönem: Çin-Avustralya hattında buzlar eriyor
    expand

    Covid-19 pandemisi sırasında adeta dibe vuran Avustralya ile Çin arasındaki ilişkilerde buzlar erimeye başladı. İki ülke arasında üç yıl aradan sonra ilk kez başlatılan diyalog girişimi çerçevesinde Avustralyalı üst düzey bir heyetin Pekin'e gitmesi kararlaştırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konu hakkında konuşan Avustralya heyetinin başındaki eski Ticaret Bakanı Craig Emerson, "İkili ilişkilerde son dönemde yaşanan olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşılıyorum, ancak daha yapılacak çok iş olduğunu biliyoruz" dedi.

    İki ülkenin birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan eski Çin Dışişleri Bakanı Li Zhaoxing ise "Ticaretin serbestleştirilmesine bağlı kalmalı ve Soğuk Savaş zihniyetine, blok çatışmasına ve ticari korumacılığa birlikte karşı çıkmalıyız." dedi.

    Perşembe günü Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de Endonezya'da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği zirvesi çerçevesinde Çin Başbakanı Li Qiang ile bir araya gelmiş ve görüşmeyi olumlu olarak nitelendirmişti. Albenese ayrıca bu yıl içinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in daveti üzerine Çin'i ziyaret edeceğini de söyledi.

    3 yıl sonra yeni dönem: Çin-Avustralya hattında buzlar eriyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Euronews Türkçe'deki habere göre Pekin'de gerçekleştirilecek diyalog ticaret, halklar arası ilişkiler ve güvenlik konularına odaklanacak.

    Avustralya ve Çin, insan haklarından Covid-19'un kökenlerine ve ticarete kadar farklı konularda anlaşmazlıklar yaşamıştı. Pekin ile ilişkilerin dondurulmasına neden olan bu dönemde Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere ile nükleer güçle çalışan denizaltılara erişmeyi sağlayan bir nükleer ortaklık kurdu.

    Bir önceki Avustralya hükümeti, iç siyasete yabancıların gizli müdahalesini yasaklayan yasaları kabul etmiş, Çin'in sahip olduğu telekomünikasyon devi Huawei'nin güvenlik endişeleri nedeniyle Avustralya'nın 5G ağını kurmasını engellemiş ve Covid-19 salgını hakkında bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulunmuştu.

    Buna karşılık Çin, Avustralya'ya yüzde 80,5'lik bir gümrük tarifesi uygulayarak 2020'de arpa ithalatını etkili bir şekilde bloke etti.

    Pekin ayrıca Avustralya şarabı, sığır eti ve kömürünün yanı sıra diğer ürünlere de gümrük vergisi koydu. Fakat kısa süre önce arpaya yönelik gümrük vergisi kaldırıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow