ABD'de asrın felaketinin adı 'Katrina'

ABDde asrın felaketinin adı Katrina
expand

ABD'nin Meksika Körfezi kıyılarını vuran Katrina kasırgası için, ABD tarihinin son 100 yılda yaşadığı en büyük doğal felaket yorumları yapılıyor.

Kasırgadan etkilenen en büyük kent olan New Orleans'ın Belediye Başkanı Ray Nagin'in, 'sadece bu kentte binlerce kişinin boğularak ölmüş olabileceği' yönündeki açıklamasını hatırlatan uzmanlar, bu tahminin doğru çıkması durumunda Katrina'nın, 1906 yılındaki San Francisco depreminden bu yana ABD'yi vuran en büyük afet niteliği kazanacağını belirttiler.
 
San Francisco depreminde, farklı kayıtlara göre 500 ile 6 bin arasında insan yaşamını yitirmişti.
 
Yetkililer, kasırganın, New Orleans dışında etkilediği bölgelerde şimdiye kadar ne hasar ve can kaybına yol açtığını, buna karşılık hala büyük kısmı metrelerce su altında bulunan New Orleans'ta ise zararın ve tehlikelerin her geçen saat artmakta olduğunu vurguladılar.
 
New Orleans'ta Superdrome stadyumunda, otellerin ve binaların üst katları ve damlarında mahsur kalan on binlerce kişinin tahliye edilmeyi beklediği belirtiliyor. Bu çerçevede stadyumdaki 25 bin kişi, bugün Texas eyaletindeki başka bir stadyuma otobüslerle nakledilmeye çalışılacak. 
 
 
Kentte elektrik, temiz su ve gıda bulunmazken, nehirlere dönen sokaklarda yüzen cesetler ve suya karışan toksik ve kirli maddeler yüzünden salgın hastalıkların ortaya çıkmasının an meselesi olduğu yorumları yapılıyor.

 
Kentte 'yağmalama' baş gösterdi
 
Kentin nispeten kuru ve zengin bölgelerinde yağmalama olaylarının büyük ölçüde artması üzerine New Orleans Belediye Başkanı Ray Nagin, daha önce arama-kurtarma çalışmalarına katılan bin 500 kişilik polis gücünü, sadece yağmacılarla mücadeleyle görevlendirdi.
 
Fox News televizyonu, yağmacılarla polis arasında bazı yerlerde silahlı çatışmalar çıktığını duyurdu. Yağmacıların, kentte bazı binaları da ateşe verdiği bildirildi.
 
 
ABD BAŞKANI BUSH
ABD Başkanı George W. Bush, ABD tarihinin en büyük doğal felaketlerinden biri olarak nitelendirdiği Katrina kasırgasının etkilerinin ortadan kaldırılmasının yıllar alacağını söyledi. 
 
Bush, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, yönetiminin, Katrina'nin yol açtığı olağanüstü zararın giderilmesi için büyük bir yeniden inşa kampanyası başlatacağını bildirdi.
 
Başkan Bush, ''bu, ulusumuzun tarihindeki en kötü doğal felaketlerden biri. Zararın ortadan kaldırılması yıllar alacak. Mississippi körfezi kıyıları tamamen yıkılmış. Büyük bir yeniden inşa çabası gerekiyor. Kapsamlı bir yeniden inşa çabası başlatacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız'' dedi.
Bu arada askeri helikopterler, sadece dün yüzlerce kişiyi kurtarırken, daha binaların üst katları ve damlarında kurtarılmayı bekleyen binlerce kişi bulunuyor. Kurtarma çalışmalarına 21 bin askerin yanı sıra savaş gemileri ve bir hastane gemisi de katılıyor. New Orleans'ın bulunduğu Louisiana eyaletine komşu Mississippi eyaletinde de en az 200 kişinin öldüğü sanılıyor.

 
Afet bölgesine yardım yağıyor
 
ABD'de Katrina kasırgasının vurduğu bölgede kurtarma ve yardım çalışmaları devam ederken, ABD genelinden bölgeye yardım gönderilmeye devam ediyor.
 
ABD Sağlık Bakanı Mike Levitt, yaptığı açıklamada, felaket bölgesinde aynı anda 10 bin yatak kapasiteli 40 sağlık barınağı kurmakta olduklarını ve buralarda 4 bin sağlık personelinin görevlendirileceğini belirtti.
 
Pentagon yetkilileri de, Louisiana ve Mississippi valilerinin bölgede kurtarma ve yardım çalışmalarına katılmak ve güvenliği sağlamak amacıyla felaket bölgesinde görevlendirmek üzere 10 bin askerin seferber edilmesini istediklerini açıkladı.
 
Kasırganın vurduğu Mississippi, Louisiana, Alabama ve Florida eyaletlerinde hala 2.3 milyon insana elektrik verilemiyor. Bölgede telefon hatları ile cep telefonları da devre dışı kaldı.
 
Felaket bölgelerindeki yerel televizyon ve gazeteler ise merkezlerini terk ederek yayınlarını web siteleri üzerinden sürdürmeye çalışıyor.
 
ABD'nin önde gelen ilaç, gıda ve petrol firmaları da milyonlarca dolar değerindeki malzemeyi felaket bölgesinde kullanılmak üzere Amerikan Kızılhaçı'na bağışladı. Kızılhaç sözcüsü Sarah Marchetti, şu ana kadar 30'dan fazla firmanın yüklü ayni bağışta bulunduğunu ve bu sayının çok daha fazla artmasını beklediklerini ifade etti.
 
Giving USA isimli kuruluşun başkanı Hank Goldstein ise bireysel ve şirket bağışlarının miktarının 1 milyar dolara ulaşabileceğini belirtti. Şu ana kadar, Chevron'un 5 milyon dolarlık, JP Morgan, Chaseve Citigroup'un 3'er milyon dolarlık, Pfizer'ın 2 milyon dolarlık, sigorta şirketi State Farm'ın ise 1 milyon dolarlık bağışta bulunduğu açıklandı. 
 
 
CHAVEZ'DEN YARDIM
Venezuela, Katrina kasırgasından büyük zarar gören ABD'ye yardım teklif etti.
 
Venezuela Dışişleri Bakanlığı, felaketten zarar gören ABD halkına yardım etmeye hazır olduklarını, 2 bin asker, itfaiyeci, gönüllü ve birçok uzmandan oluşan Simon Bolivar İnsani Yardım Kuvveti'nin harekete geçirilebileceğini açıkladı.
 
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez de, felaketin açtığı yaralardan büyük üzüntü duyduğunu söyledi ve ''Mississipi ve New Orleans'da yaşayan Kuzey Amerikalı kardeşlerimizin yaşadığı korkunç bir trajedi'' dedi.
 
Chavez,  'tatillerin kralı' olarak nitelediği Bush'un, felaketle mücadelede ve tahliyeleri planlamada başarısız olduğunu ileri sürdü.
“Türklerden ölen ya da yaralanan yok”
 
 
Bu arada Katrina kasırgasında, şu ana kadar herhangi bir Türk'ün öldüğüne dair bilgi bulunmadığı belirtildi. 
 
Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Vural Cengiz, başta Katrina'nın vurduğu en büyük kent New Orleans olmak üzere, eldeki tüm bilgilere göre, kasırga bölgesinde ölen veya yaralanan herhangi bir Türk vatandaşı veya Türk asıllı Amerikalı olmadığını söylediler.
 
New Orleans'ta yaşayan yaklaşık 50 Türk ailesinin, Katrina yüzünden kentin terk edilmesi talimatının verilmesinin ardından şehirden ayrıldığı bildirildi. Türk yetkilileri, bu Türklerin, karayoluyla doğuda Florida, batıda da Teksas eyaletlerine gittiğini ve bu kişiler arasında kayıp kimse olmadığını kaydettiler.
 
Vural Cengiz de bölgede okuyan Türk üniversite öğrencileri arasında bilindiği kadarıyla kayıp bulunmadığını söyledi.  Ancak Türk yetkilileri ve Cengiz, bu bilgilerin, edinilebilen verilere dayandığına, telefon hatları ve cep telefonlarının çalışmadığı kasırga bölgesiyle haberleşmenin zorluğuna işaret ettiler.
 
Bölgede iş sahibi olan Türklerin ev ve işyerlerinin ise kasırgadan zarar gördüğü belirtildi. Cengiz, zarar gören Türkler için ATAA'nın afet yardım fonundan destek sağlanacağını ve bir kampanya düzenlenebileceğini söyledi.
Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow