ABD'nin TV kanalından darbe sırasındaki haberi için 'özür dile' talebi

Türkiye, 15 Temmuz'da darbe girişiminin yaşandığı gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya kaçtığı haberini yapan NBC News'ten resmen özür dilemesini istedi.
Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğince televizyon kanalına gönderilen mektupta, NBC'nin kanlı darbe gecesinde yaşananlara dair "kabul edilemeyecek bir gazetecilik" yaptığı kaydedildi. Mektupta, şu ifadelere yer verildi:
"NBC News'in Türkiye'deki darbe girişimi esnasında sergilediği bu asla kabul edilemeyecek gazeteciliği düzeltmesini istiyoruz. Sayın (Kyle) Griffin'in 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'dan sığınma talep ettiğine ilişkin haberi tamamen yanlıştı, kabul edilemez ve destekleyecek güvenilir delili yoktu."
Jandarma Genel Komutanının ifadesi
Amerikan askeri kaynaklarına dayandırılan yalan haberin diğer medya organlarınca kullanılarak yayıldığına dikkatin çekildiği mektupta, "Türkiye için çok hassas olan bir zamanda böylesi yalan haber, son derece sorumsuzca idi ve dahası zaten fazla olan bilgi kirliliğini artırdı" değerlendirmesinde bulunuldu.
Hulusi Akar'ın 15 Temmuz ifadesi
Mektupta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın selametine ilişkin bu derece önemli ve hassas bir bilginin "profesyonellikten uzak bir şekilde, doğruluğu ve kaynağın güvenirliliği teyit edilmeden" yayımlanmasının şok edici olduğu vurgulandı.
NBC'nin iddiayı daha sonra geri çekse de yanlışını düzeltmediğine ya da özür dilemediğine işaret edilen metinde, "NBC News ve Sayın Griffin'in bu kabul edilemez tavrından dolayı resmi olarak özür dilemesini istiyoruz" ifadesi kullanıldı.
NBC News, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'dan sığınma talep ettiği ve uçağının Almanya'ya doğru hareket ettiği" yönündeki asılsız haberleri, Amerikan askeri kaynaklardan aldığını iddia etmişti.
NBC News'den Kyle Griffin bunu Twitter üzerinden paylaşmıştı. Griffin ayrıca darbecilerin yönetimi ele geçirdikleri iddiasını da Twitter'dan takipçilerine aktarmıştı.
Yalan haberlerle mücadele eden Newsbud isimli kuruluş da NBC'den 25 Temmuz'a kadar haber için özür dilemesi ve askeri yetkiliyi açıklamasını istemişti.
Newsbud, ABD'deki Türk Türk toplumunun da desteğiyle perşembe günü NBC önünde gösteri düzenlemeyi planlıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İsrail İran'da ilk kez farklı bir noktayı bombaladı! Hem dünya hem İran için sembolik bir anlamı var
Dünya bu görüntüleri konuşuyor! Saldırı öncesi Tahran'a mesaj mı gitti?
Pentagon 'hedefimiz değil' dedi, Trump ise soru işareti yarattı: İran'da rejim değişikliği neden olmasın?
İspanya'nın en ilginç sınırları: 6 ayda bir el değiştiren ada, tek kelime ile kaderi belirlenen kasaba...
ABD saldırıları sonrası İranlılar meydana indi: Savaşacağız, öleceğiz, teslim olmayacağız