hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Acele edilmezse Amazon çöl olacak

    Acele edilmezse Amazon çöl olacak
    expand

    Amazon ülkeleri, iklim değişikliğinin bölgede yarattığı sorun ve tehditlerle mücadele için acil önlem alınması çağrısında bulundu.

    Dünyadaki su kaynaklarının yüzde 20'sini oluşturan ve 6 milyon kilometre kareden fazla yüzölçümüyle dünyanın en büyük havzası olan 'dünyanın akciğeri' Amazon havzası, 40 yıldan fazla bir süredir görülen en kötü kuraklık nedeniyle zarara uğruyor.
     
    Peru'nun kuzeyindeki Iquitos kentinde biraraya gelen Brezilya, Bolivya, Kolombiya, Ekvator, Guyana, Peru, Surinam ve Venezuela'nın temsilcilerinden oluşan Amazon İşbirliği Konseyi, alınacak önlemlerin ulusal, bölgesel ve uluslararası çapta olmasını istedi.
     
    'Iquitos Bildirisi'nde Amazon'un eko-sistemini korumak ve And Dağları'ndaki buzulların erimesini engellemek için harekete geçmenin önemine dikkat çekildi.
     
    Bazı bilimadamları Amazon'daki kuraklığa küresel ısınmadan kaynaklanan yüksek okyanus sıcaklığının neden olduğunu savunuyor.

    Dünyanın en çok su taşıyan nehri olan Amazon'da su seviyesi gitgide düşüyor
     
    Bazı bilimadamları ise Atlas Okyanusu'nun kuzeyindeki fırtınalara yol açan yükselen havanın, Amazon üzerinde havanın alçalmasına ve bulutların oluşarak yağmur yağmasını önlemesine sebep olabileceğini söylüyor.

    Ormanların yok edilmesinin de kuraklığa neden olabileceği, çünkü ağaç kesiminin havadaki nemi azalttığı, bunun da karaya nüfuz eden güneş ışığını artırdığı kaydediliyor.

    Çölleşme oranı yüzde 60 

    Brezilya'daki Amazon ormanları üzerine yeni yapılan bir araştırma ise, bölgedeki çölleşme oranının yüzde 60 düzeyinde olduğunu ortaya çıkardı.

    ABD'li ve Brezilyalı bilimadamları, uydu görüntülerini kullanarak yeni ve teknik olarak çok gelişmiş bir çalışma gerçekleştirdi. Yeni teknik, ormandaki tüm ağaçları kayıt altına alıyor ancak bozulmamış bölgeleri kayıt dışında bırakıyor.
     
    Amazon'daki çölleşme o kadar büyük boyutlardaki, uydu görüntüleri dışında herhangi bir teknikle belirlenmesi çok zor.
     
    Daha önceki teknikler, bölge görüntüleri tamamen yok edilmiş alanları göstermeyi başarırken, maun gibi ağaçların hassas kaydını gösteremiyordu.
     
    Yeni ekip ise NASA'nın yardımıyla, şimdiye kadar hassas kayıt işleminin ne kadar doğru yapıldığını test eden ultra yüksek çözünürlüklü bir teknik kullandı.
     
    ABD'de yayımlanan 'Science' dergisinde çıkan habere göre araştırmacılar, bölgedeki yağmur ormanlarında 1999-2002 arası meydana gelene tahribatın, binlerce kilometrekare ile tahmin edilenin çok üzerinde olduğu sonucuna vardı.
     
    Ayrıca, daha önce tahmin edilenden yüzde 25 daha fazla karbon salınımı olduğu da alınan sonuçlar arasında. Tahminlere göre bu miktar küresel iklimi etkileyebilecek kadar büyük.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow