AİHM'in HADEP kararı: "Türkiye haksız"

Halkın Demokrasi Partisi HADEP'in kapatılması kararı, bugün AİHM'in gündemindeydi. Mahkeme, Türkiye'yi haksız buldu.
HADEP adına eski genel sekreter Turan Demir tarafından 2003 yılında yapılan başvuruyu karara bağlayan AİHM, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) toplanma ve örgütlenme hakkıyla ilgili 11. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine" hükmetti.
Türkiye karar gereği, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Demir'e yaklaşık 26 bin euro ödeyecek.
AİHM, Demir'in, AİHS'nin ifade özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, ayırımcılığın yasaklanması, seçme ve seçilme hakkı ile mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili maddelerinden yaptığı şikayetlerinse incelenmeye alınmasına gerek görmedi.
BDP'li Kaplan'dan AİHM kararı yorumu
BDP'ye göre AİHM'in HADEP ile ilgili verdiği karar DTP hakkındaki kapatma kararını da etkileyecek.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan "AİHM pankart ve sloganların PKK ile organik bağ kurulması için yeterli kanıt oluşturmadığını açıkça ortaya koydu" dedi. Kaplan, Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası değişmedikçe Türkiye'de demokrasinin önünün açılamayacağını savundu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halley Kuyruklu Yıldızı'nın Kırıntıları Gökyüzünü Aydınlatacak! Türkiye'den de Gözlemlenebilecek...
'Tesla yeni CEO peşinde' iddiası: Elon Musk'tan yanıt geldi!
İSRAİL’DE ORMAN YANGINI: İsrail orman yangınında son durum ne, söndürüldü mü?
ABD ve Ukrayna arasında imzalar atıldı: Kritik anlaşma hakkında neler biliniyor?
Trump, Musk'ın yönetimde istediği kadar kalabileceğini söyledi