Ankara-Atina hattında görüşmeler sürüyor: ‘Kapıda 1 yıllık ada vizesi’ hazırlığı

Atina yönetiminin, Türk vatandaşlarına Ege adalarında 1 yıl süreli “kapıda vize” uygulaması hazırlığında olduğu öğrenildi. Yunan basınının duyurduğu bilgilere göre, “kapıda vize” Rodos, Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy, İleryoz ve Meis adalarında uygulanacak. (Yorgo KIRBAKİ- Atina)
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in başkanlığında, 7 Aralık’ta Selanik’te düzenlenecek Türk-Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) öncesi, Atina ve Ankara’daki hazırlıklara hız verildi. Erdoğan ile Miçotakis’in 12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki görüşmelerinde, iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasını kararlaştırmaları çerçevesinde, Selanik’teki YDİK toplantısında ticaret, turizm, doğal afetlere karşı mücadele gibi bir dizi anlaşmanın imzalanması için son rötuşlar yapılıyor. İmzalanması beklenen anlaşmaların en önemlilerinden birisi de yasadışı göçe karşı iki ülkenin işbirliği yapmaları.
TASLAKTA 7 ADA VAR
Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitirs Keridis’in, hafta başında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yla Ankara’da yaptığı görüşmeden sonra, müzakereleri devam eden bu anlaşma taslağının ana hatları Yunan medyasına sızdı. Kathimerini gazetesine göre “mutabakat muhtırası” başlıklı anlaşmanın taslağında, Türk vatandaşlarına Ege’de Rodos, Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy, İleryoz ve Meis adalarında, 1 yıl süreli “kapıda vize” uygulaması öngörülüyor. COVID-19 salgını öncesinde adalardaki “kapıda vize” uygulaması yalnızca 15 gün ile sınırlıydı.
‘AVRUPA’YA MODEL OLACAK’
“Türk vatandaşlarına adalarda uygulanacak bu yeni vize kolaylığı, gelecekte tüm Avrupa’yı da kapsaması için model oluşturacak” diyen Kathimerini, Göç ve İltica Bakanı Keridis’in, geçtiğimiz günlerde, AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson ile görüşmesinde, anlaşmanın detaylarını konuştuğunu yazdı. Kathimerini aynı anlaşma taslağında, Türk Sahil Güvenliği’nden bir yetkilinin Midilli adasında, Yunan Sahil Güvenliği’nden bir yetkilinin de İzmir’de daimi görev yapacağı ve her iki ülkenin yasadışı göç konusunda, aşırıcı söylemlerden kaçınacağına dair iki maddenin de yer alacağını yazdı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın en mutlu şehirleri belli oldu! İlk 3'te iki Avrupa, bir Asya kenti...
Bill Gates, Elon Musk’ı “çocukları öldürmekle” suçladı! Vakıf 2045’te kapılarını kapatıyor: Tüm servetini bağışlayacak!
Hindistan-Pakistan çatışmalarının tırmanmasının ardından Modi’den ilk mesaj! Kritik toplantıda konuştu...
200 Kez Yılanlar Tarafından Isırıldı, Kanı İncelendiğinde ‘Benzersiz’ Sonuç Çıktı! Tim Friede: "Bu Bir Yaşam Tarzı Haline Geldi “
Trump, Hindistan-Pakistan Krizinde Neden Harekete Geçmiyor? Dikkat Çeken Analiz..