'Askeri müdahale sorunu çözmez'

Askeri müdahale sorunu çözmez
expand

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak'a Türkiye'den veya başka bir ülkeden gelebilecek tek yanlı bir askeri müdahalenin, herhangi bir sorunu çözmeyeceğini bildirdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Casey, Irak'a olası müdahale konusunun Türkiye'de yeniden tartışılmasını değerlendirdi.
 
Sözcü, "PKK'nın, çözümlenmesi gereken gerçek bir tehdit olduğuna biz de inanıyoruz, Irak hükümeti de inanıyor. Bu yüzden, PKK ile ilgili konularda Türk ve Irak hükümetleriyle birlikte çalışması için General (Joseph) Ralston'u özel temsilci olarak atadık. PKK'dan kaynaklanan bu tehdidin çözümlenmesinin en iyi yöntemi, kesinlikle biz, Türk hükümeti ve Iraklılar arasındaki işbirliğinin sürdürülmesi" dedi.
 
Sözcü Casey, "Irak'a Türkiye'den veya başka bir yerden yönelebilecek tek yanlı bir askeri eylemin,herhangi bir sorunu çözebileceğini kesinlikle düşünmüyoruz" diye konuştu.
 
Sözcü Casey, "Türk hükümeti ve Irak hükümeti, PKK'nın yol açtığı soruna karşı birlikte çalışmalı. Biz de onlarla çalışmaya niyetliyiz. Bu konuda hepimizin birlikte çalışmasının önemli olduğuna inanıyoruz. Bunun anlamı da şu: Bu ülkeler tarafından yapılması gereken her şey, işbirliği içinde, iyi komşuluk ilişkileri ruhuna göre yapılmalı" ifadesini kullandı.
 
Casey, Ankara'da meydana gelen bombalı saldırıya ilişkinde soruşturmanın halen devam ettiğini, olayın sorumluluğunu kimsenin üstlenmediğini ve Türk hükümeti ve güvenlik güçlerinin, saldırının arkasında kimlerin olduğu konusunda henüz kesin bir yargıya varmadığını söyledi.
 
Sözcü, kendilerinin de bu saldırıdan kimin sorumlu olduğunu bilmediklerini belirterek, "Biz, kapsamlı soruşturmanın tamamlandığını görmek istiyoruz ve bunun sorumlusu kim ise kesinlikle adalete teslim edilmeli" şeklinde konuştu.
 
Casey, "Bu saldırıyı ve diğer şiddet eylemlerini kınıyoruz. Bu saldırıda masum insanlar yaşamını yitirdi ve masum insanlar yaralandı. Kalplerimiz bu kişilerle birlikte ve Türk halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Kesinlikle bir terör veya şiddet eylemini haklı gösterebilecek hiçbir gerekç eolamaz" dedi.
 
Sözcü, Türkiye'deki siyasi duruma değinirken de "Türkiye'nin demokratik kurumlarını ve liderlerini tamamen destekliyoruz.Cumhurbaşkanı'nın ve diğer liderlerin kimolacağına Türk halkının karar verebilmesini istiyoruz. Türkiye'yi kimin yöneteceğine ilişkin kararları vermesi gereken o (Türk halkı)" diye konuştu.
 
"TSK İSTERSE ADIM ATARIZ"
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 23 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Kuzey Irak'a operasyon konusunda, ''Biz, ülkemizin huzuru, mutluluğu neyi gerektiriyorsa onu yaparız. Bu konuda da bizim güvenlik güçlerimizle, askerimizle herhangi bir ayrı düşmemiz söz konusu olamaz'' dedi.
 
Erdoğan, "Kuzey Irak'a operasyon düşüncesi var mı, Silahlı Kuvvetlerle bu konuda tam bir görüş birliği içinde misiniz?" sorusu üzerine, Yapılması gereken neyse; sınır ötesi, sınır içi, bunun vakti saati geldiğinde zaten iletişimlerimiz anında kurulu. Belli ön hazırlıkları bu işin zaten vardır. Burası Türkiye Cumhuriyeti, kabile değil burası" diye konuştu.
 
Başbakan, "Böyle bir şeyde zaten atılması gereken adımları atacak güçtedir. Bu noktada polisimizle, askerimizle hazır vaziyetteyiz. Zaten şu anda bir hassasiyet var. Böyle bir durumdayız. Bu konuda gerektiğinde bu adım atılır. Hiç gecikmez" ifadesini kullandı.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow