hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atina’dan gaz adımı! AB'den skandal Türkiye kararı

    Atina’dan gaz adımı ABden skandal Türkiye kararı
    expand
    KAYNAKMilliyet

    Yunanistan, Girit adası açıklarında doğal gaz bulmak amacıyla sismik araştırma çalışmalarına başlayacağını açıkladı. Ancak bu açıklamanın zamanlaması “manidar” olabilecek nitelikte...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan, bu kış Girit adası açıklarında doğal gaz bulmak amacıyla sismik arama faaliyetlerine başlayacağını duyurdu. Bu açıklamanın, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yönelik uyguladığı yaptırımları bir yıl daha uzattığını duyurmasıyla aynı tarihlere denk gelmesi ise zamanlama açısından hayli “manidar” görünüyor.

    Pazartesi günü bir TV kanalındaki söyleşide açıklama yapan Başbakan Kiryakos Miçotakis, Girit adasının güneybatısında doğal gaz bulmaya yönelik sismik araştırmalara başlayacaklarını, enerji krizinin yaşandığı ve alternatif enerji kaynaklarının arandığı bu dönemde Yunanistan’ın doğal gaz temin edip etmeyeceğini görmeyi hedeflediklerini söyledi. Miçotakis, bunun sadece Yunanistan için değil, aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) için de önemli olduğunu öne sürdü.

    Yunanistan Ulusal Hidrokarbon ve Enerji Kaynakları Şirketi (HEREMA) tarafından yapılan açıklamada da, sismik araştırmaların çevresel etkinin düşük tutulması amacıyla kış aylarında yürütüleceği, bunun, Atina’nın enerji bağımsızlığını artırmaya yönelik bir hamle olduğu kaydedildi. Sondaj çalışmalarının, kamu enerji şirketi EDEY ile Amerikalı ExxonMobil’in iş birliğinde gerçekleşeceği, İyon Denizi’nin kuzeyi ile Girit’in batı ve güneybatısında yürütüleceği kaydediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ZAMANLAMASI MANİDAR

    Bu arada AB Konseyi, hemen hemen aynı zamanlarda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle uyguladığı yaptırımları bir yıl daha uzatma kararı aldığını açıkladı. DW Türkçe’nin haberine göre AB Konseyi’nin internet sitesinden ve Twitter hesabından yapılan duyuruda, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de izinsiz petrol arama faaliyetleri nedeniyle” uygulanan yaptırımların bir yıl daha uzatıldığı belirtildi.

    Bu kapsamda AB, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon sondaj faaliyetlerinde yer almış ya da sorumluluğu bulunan kişi ve kuruluşlar için kısıtlayıcı tedbirler uyguluyor. Yaptırımlar, bu kişilerin AB’ye seyahatinin engellenmesi ve varlıklarının dondurulmasını da kapsıyor. Ayrıca bu kapsamda listede ismi geçen kişilerin AB kişi ve kuruluşları tarafından da fon almaları yasaklanıyor.

    AB, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetleri nedeniyle 2019 Kasım ayında yaptırımlar için yasal çerçevede uzlaşmış ancak yaptırım listesinin sonradan doldurulması kararlaştırılmıştı. 2020 Şubat ayında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) iki yöneticisi yaptırım listesine alınmıştı. AB, 11 Kasım 2020’de Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetleri nedeniyle aşamalı yaptırım kararı almış, karar 2021’de bir yıl uzatılmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     DEDEAĞAÇ ÖZELLEŞTİRMESİNE İPTAL

    Yunanistan, ABD’nin silah yığınağı nedeniyle Türkiye’de de gündemde olan Dedeağaç’ta liman özelleştirmesinden vazgeçtiğini bildirdi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Dedeağaç limanının elden çıkarılamayacak kadar değerli olduğunu vurgulayarak devlete bağlı kalması gerektiğini söyledi. ANT-1 radyosuna konuşan Miçotakis, jeopolitik gelişmelerin, durumun yeniden değerlendirilmesini gerektirdiğini, limanın yüzde 67’lik çoğunluk hisselerinin özel yatırımcılara satılması sürecini sonlandıracaklarını bildirdi. Miçotakis, Dedeağaç’ın stratejik, jeopolitik ve enerji alanında büyük değer taşıdığını söyledi.

    Yunanistan’ın kuzeyinde, Türkiye ile Bulgaristan sınırları yakınındaki Dedeağaç, Ukrayna savaşıyla birlikte NATO askeri teçhizatının Romanya ve Bulgaristan üzerinden Doğu Avrupa’ya sevkiyatında alternatif rota haline gelmişti. Ayrıca Atina yönetimi, burada yüzen doğal gaz depoları kurulması ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) dönüştürme tesisi kurulmasını da planlıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow