Avrupa’da kavurucu sıcaklar: Sosyal medya ‘açlık kayalarını’ tartışıyor
Sıcak hava dalgası Avrupa'yı esir aldı... Bazı ülkelerde termometreler 40 dereceyi gösterirken, aşırı sıcaklar hem insan hayatını hem de doğayı tehdit ediyor. Kıtada kuraklığın acı anımsatıcısı olan 'açlık kayaları' ise sosyal medyanın tartışma konusu oldu....
"Sıcaklar öldürür”…
Bu hayati uyarıyı geçtiğimiz ay Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, İber Yarımadası’ndaki acı haberi duyururken yapmıştı.
Kluge, İspanya ve Portekiz'de mevcut sıcak hava dalgasında bin 700'den fazla ölüm olduğunu açıklamıştı.
Aşırı sıcak hava dalgalarının insan hayatına karşı oluşturduğu riskin altını çizen bu kritik uyarının doğa için de geçerli olduğu söylenebilir. Zira, kıtadan gelen görüntüler ve haberler 40 dereceyi aşan sıcaklıkların yarattığı tahribatın etkilerini gözler önüne seriyor.
Yer: Elbe Nehri…
Orta Avrupa'nın en büyük nehirlerinden biri olan ve Çekya’nın kuzeyinden başlayarak Almanya topraklarından Kuzey Denizi'ne dökülen Elbe Nehri, 4 sene önce gerçekleşen büyük kuraklığın ardından yeniden gündeme geldi.
Huiveringwekkend. Door de droogte in Europese rivieren komen er Hungersteine bovendrijven. Macabere waarschuwingen van onze 15e eeuwse voorouders over hongersnood.
— Olaf Koens (@obk) August 11, 2022
'Wenn du mich siehst, dann weine'https://t.co/kbo03caaZX pic.twitter.com/CMTcMvfQQp
Avrupa’da kuraklığın anımsatıcısı olan ve Elbe Nehri’nde yer alan ‘açlık kayaları’ adlı oymalı kayalardan görüntüler sosyal medyada hızla yayılmaya başladı.
Politico’dan Aitor Hernández-Morales, tarihi kuraklıkları anmak için kullanılan bu kayaların üzerinde Almanca olarak bir uyarı ifadesi yer aldığı belirtti: “Beni görebiliyorsan, ağla.”
3. The Elbe River’s hunger stones, carved centuries ago to mark the low-water levels that were recorded on years when crops failed and famine occurred. This one, dating back to 1616, reads “If you see me, weep.” pic.twitter.com/a7EfJjskdE
— Aitor Hernández-Morales (@aitorehm) August 12, 2022
Kayaların üzerindeki en eski tarihin 600 yıl öncesine işaret ettiği belirtiliyor ancak okunaklı bir biçimde yer alan yıl ise 1616….
ABD basını nehirde yer alan kayaların yeniden ortaya çıktığı belirtse de Avrupa basınında son duruma dair net bir görüntü ya da bilgi yer almıyor. Gazetelerde ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerin çoğu ise 2018 yılına ait.
AVRUPA’NIN NEHİRLERİ KURUYOR
Öte yandan İtalya’da tarım alanlarının üçte birini sulayan, ülkenin en uzun nehri Po’da ise su seviyesi kritik seviyelere geriledi.
(Fotoğraf/ AP /11 Ağustos: Po Nehri)
Kıtanın en büyük su yollarından Ren Nehri’nde ise su seviyesi 40 cm’ye kadar düştü.
Geçtiğimiz günlerde Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (EC-JRC) son 500 yılın en kurak yılının yaşanıyor olabileceğini açıkladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…
NASA’dan 50 yıl sonra Ay'a dönüş! 9 bölge belirlendi...
ABD basını: İran daha önce kullanmadığı silahlarla İsrail'i vuracak
ABD yarın kararını verecek: Trump mı, Harris mi? Son kozlarını oynadılar: İşte anketler...