Avustralya açıkladı: Çin donanması dalgıçlarımızı yaraladı

Avustralya Savunma Bakanlığı, Çin donanmasının uluslararası sularda dalgıçlarını yaraladığını açıkladı. Avustralya bu hamleyi “tehlikeli ve profesyonellikten uzak bir davranış” olarak nitelendirdi.
Olayın bu hafta Japonya açıklarında, dalgıçların bir Avustralya firkateynini, pervanesine dolanan balıkçı ağlarından kurtarmaya çalıştığı sırada yaşandığı duyuruldu.
Bakanlık, Çin’in tehlikeli sonar atımları yaparak dalgıçları hafif bir şekilde yaraladığını belirtti.
Bunu “tehlikeli ve profesyonellikten uzak bir davranış” olarak nitelendiren Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles “Çin de dahil olmak üzere tüm ülkelerin ordularının profesyonel ve güvenli bir şekilde hareket etmesini bekliyoruz” dedi.
Deniz altında yoğun sonar atımlarına maruz kalmak baş dönmesi ve işitme kaybı gibi hasarlara yol açabiliyor.
Bu ayın başlarında Avustralya Başbakanı Anthony Albanese Çin’i ziyaret etmiş ve iki ülke arasındaki ilişkilerde “ciddi bir ilerleme olduğunu” belirtmişti.
Fakat iki ülke arasındaki askeri ilişkiler hâlâ gergin.
Avustralya, ABD ve Birleşik Krallık’tan nükleer denizaltı filosu almayı planlıyor.
Bu adım Çin’i endişelendiriyor.
Avustralya ise Çin’in özellikle Güney Çin Denizi’nde yayılmacı bir politika izlediği eleştirisinde bulunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beyaz Saray'da yankılanan soru: First Lady nerede?
Altından Daha Değerli: Çin Getirdi, İngiltere'ye Gönderildi! Yarım Asır Sonra 'Bir İlk' Olma Özelliği Taşıyor...
Yeni Papa belli oldu: İsim tercihi ‘tesadüf değil’…
HABER... İşte yeni Papa! Tarihte bir ilk yaşandı
Dünyanın en mutlu şehirleri belli oldu! İlk 3'te iki Avrupa, bir Asya kenti...