hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Fidan'dan Erdoğan'ın Mısır ziyaretine dair açıklama

    Bakan Fidandan Erdoğanın Mısır ziyaretine dair açıklama
    expand
    KAYNAK DHA

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti, Gazze'deki son durum ve Türkiye-Gürcistan ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gürcistan Dışişleri Bakanı Ilia Darchiashvili ile bakanlıkta bir araya geldi. Bakan Fidan, ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından, konuk bakan ile ortak basın toplantısı düzenledi.

    Darchiashvili'nin, Gürcistan'da yeni seçilen hükumet ile tekrar Dışişleri Bakanı olduğunu ve ilk ziyaretini Ankara'ya gerçekleştirdiğini belirterek, mevkidaşına başarılar diledi. Türkiye-Gürcistan ilişkilerine değinen Fidan, "Ülkelerimiz arasında tarihi, insani ve kültürel bağlara dayanan, özellikle siyasi alanlarda güçlü ilişkiler bulunmaktadır. Geçen sene yaşadığımız deprem felaketinde yardım ve kurtarma ekibi gönderen ilk ülkelerden birisi Gürcistan olmuştur. Bu vesileyle Sayın Bakan'a bir kez daha teşekkür ederim. Bugün kıymetli mevkidaşım ile yaptığımız görüşmelerde ikili ilişkilerimizin tüm veçhelerini kapsamlı bir şekilde değerlendirme imkanımız oldu. Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi'nin müteakip toplantısının hazırlıklarını ele alma imkanımız oldu. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin mevcut durumu, memnuniyet verici bir düzeyde. Son 15 yıldır Gürcistan'ın en büyük ticaret ortağıyız. Daha önce belirlenen 3 milyar dolarlık ticaret hacmine, geçen yıl itibariyle ulaşılmıştır. Şimdi yeni hedef 5 milyar dolara ulaşmak. Karma Ekonomik Konseyi'nin bir sonraki toplantısının en kısa sürede yapılması konusunda talebimizi kendilerine ilettik" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'SORUNLARIN TANINMIŞ SINIRLAR ÇERÇEVESİNDE ÇÖZÜMÜ SAVUNUYORUZ'

    Ahıska Türkleri sürgününün 80'inci senesine işaret eden Bakan Fidan, "Bugün mevkidaşımla, düzenlemek istediğimiz anma etkinliklerini ele alma imkanımız oldu. Ahıskalı soydaşlarımızın Gürcistan'daki vatanlarına geri dönüşleri konusunda kendilerinden beklediğimiz desteği yineledik. Kendileri de bu konuda yasal mevzuat çalışmalarını hükumet olarak yapacaklarını ifade etti. Ayrıca Sayın Bakan'la, Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerindeki gelişmeleri değerlendirdik. Bu bölgelerdeki sorunların, Gürcistan'ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve uluslararası tanınmış sınırlar çerçevesinde çözümünü savunuyoruz. Bu konudaki kararlı tutumumuzu bugün bir kez daha teyit ettik" ifadelerini kullandı. Görüşmede, Azerbaycan-Ermenistan ve Rusya-Ukrayna gibi bölgesel sorunların da ele alındığını bildiren Fidan, Karadeniz'in güvenliğinin, Türkiye ve Gürcistan için önemine vurgu yaptı. Fidan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliğine olan destek ve adil bir barışın sağlanması hususunda, iki ülkenin hemfikir olduğunu dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'TARİHİ BİR ZİYARETTİ'

    Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır ziyareti hakkındaki soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

    "Cumhurbaşkanımızın Mısır'a gerçekleştirdiği ziyaret tarihi bir ziyaretti. Gerçekten iki ülke arasında, özellikle hem ikili ilişkilerin hem de bölgesel ilişkilerin niteliğini derinden olumlu yönde etkileyen bir ziyaret diyebiliriz. İki ülke arasındaki ilişkilerin başında biliyorsunuz ekonomik ilişkiler gelmekte. Bölgesel ilişkiler ön plana çıkmakta. Savunma sanayisindeki ilişkiler ön plana çıkmakta. Bu konuda her türlü adımı beraber atma, yoğun bir şekilde çalışma konusunda her iki lider de kararlılıklarını ve iradelerini ortaya koydu. Özellikle geçtiğimiz yıllarda ihmal edilen bütün ilişkilerdeki, alanlardaki açıkların bir an önce kapatılması konusunda iki lider tarafından büyük bir irade ortaya konuldu. Biz bu olumlu iradenin, bölgeye ve bölge istikrarına son derece ciddi katkıları olacağını öngörüyoruz. Özellikle Mısır'la Türkiye arasında bölgesel konular olarak söylediğiniz gibi birinci konu Gazze meselesi. Filistin-İsrail barışı ve Filistin devletinin kurulması meselesi. Bu zaten çok yoğun tartışılan bir konu. Aynı zamanda Libya konusunda yakından çalışmamız gerekiyor. İki lider bu konuda da prensip kararında mutabık kaldı. Öteden beri zaten, bu konuda Mısır'ın hem diplomasi hem de istihbarat kurumlarıyla karşılıklı görüş alışverişlerimiz oluyordu; ama Libya'ya daha fazla nasıl olumlu katkı verebiliriz, bu konuda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Diğer bir konu da özellikle Afrika'da çatışmaların önlenmesi konusunda genel bir mutabakat var. Başta Sudan olmak üzere iki ülkenin yakından çalışabileceği ve buradaki çatışmaların durdurulması, sona ermesi konusunda bir yaklaşım sergilenebilir. Aynı zamanda Somali'nin son günlerde biraz tartışmaya açılan, detaylarına girmek istemediğim toprak bütünlüğüyle ilgili problemler var. İki ülke bu konuda kendi ortak yaklaşımlarının benzerliği üzerinden nasıl bir ortak hareket tarzı geliştirilir, bu konuyu da görüşme imkanları oldu, liderler arasında."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'İSRAİL'İN UYARILARI DİKKATE ALMASINI BEKLİYORUZ'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fidan, İsrail güvenlik güçlerinin Refah kentine düzenlediği askeri operasyonların, Filistin'deki meseleyi başka bir boyuta taşıdığını belirterek, "Bildiğiniz gibi şu anda Refah bölgesi ağırlıklı olarak havadan bombalanmakta. Bölgeye yapılacak bir karadan müdahalenin daha fazla sivil katliamına ve kaybına yol açar. Uluslararası camia tek ses olmuş durumda. Bütün ülkeler, bütün siyasi liderler teker teker beyanatlarda bulunuyorlar. İsrail'e uyarı veriyorlar. Özellikle Refah bölgesine bir saldırı olmaması artık dayanacak hiçbir gücü kalmamış aç ve sefil durumda olan sivil nüfusun daha fazla baskı altına maruz bırakılmaması konusunda çok ciddi uyarılar var. İsrail'in bir an önce bu uyarıları dikkate almasını da bekliyoruz. Özellikle, 'Uluslararası Adalet Divanı'nın almış olduğu ihtiyati tedbir kararının bir an önce uygulanması, bu konuda elzem' diye düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımız ayrıca Gazze'yle ilişkin devam eden ateşkes görüşmeleriyle ilgili bilgi aldılar. Oradaki kendi gözlem yorumlarını da aktardılar. Şu anda biliyorsunuz, taraflar arasında Mısır'ın ve Katar'ın kolaylaştırıcılığı ve ara buluculuğuyla devam eden bir ateşkes süreci devam etmekte. Fakat henüz bir anlaşmaya ulaşılmadı. Bunun için çalışmalar devam ediyor. Bir an önce hayata geçirilmesi ve özellikle insan katliamının durmasını, Filistinli kardeşlerimizi başta kuzeydeki evleri olmak üzere bütün yerlerinden edilmiş kardeşlerimizin yerlerine dönmesini umut ediyoruz" dedi.

    Türkiye'nin Filistinlilere yönelik yardım konusunda elinden geleni büyük bir hassasiyetle yaptığına işaret eden Fidan, "Mısır'la bu konuda yoğun bir iş birliği içerisindeyiz. Kızılay, AFAD, sivil toplum örgütlerimiz, diğer kurum ve kuruluşlarımız, bakanlığımızın koordinesinde muazzam bir insani yardım faaliyeti içerisinde. Maalesef Refahtan içeri alınabilen günlük yardım miktarı sınırlı olduğu için istediğimiz miktarda veya gönderdiğimiz miktarda bir orantı da içeriye yardım maalesef giremiyor. Bunun artırılması hususunda uluslararası toplumla beraber çalışıyoruz. Önümüzdeki iki hafta içerisinde çok önemli üç tane uluslararası platformda görüşmeler olacak. Buranın şüphesiz ki bir numaralı maddesi Gazze meselesi olacak. Önümüzdeki hafta sonu biliyorsunuz Münih Güvenlik Konferansı var. Buraya çok sayıda ülke geliyor. Buraya biz de gideceğiz ve özellikle Gazze konusundaki gelişmeleri küresel güvenliğe, bölgesel güvenliğe, olumsuz etkilerini ve yapılması gereken konuları ciddi şekilde gündeme getireceğiz. Arkasından Brezilya'da G20 üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları toplantısı var. Onun da arkasından bildiğiniz gibi 1-3 Mart tarihleri arasında Antalya Diplomasi Formu var. Bu önümüzdeki iki hafta içerisinde çok yoğun bir şekilde yoğun bir diplomasi faaliyeti içerisinde olmaya devam edeceğiz. Diplomasinin bütün sınırlarını son limitine kadar kullanarak bu vahşetin bir an önce durmasını, İsrail'in sadece insanlık vicdanında lekelenmekle kalmayıp aynı zamanda hak ettiği cezaya bir an önce çarptırılmasının mücadelesini vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

    'TÜRKİYE, GÜRCİSTAN'IN EN BÜYÜK TİCARİ PARTNERİ'

    Gürcistan Dışişleri Bakanı Darchiasvili ise Türkiye ve Gürcistan'ın kadim iki dost ve stratejik partner olduğunu belirterek, Ankara'da olmaktan şeref duyduğunu, görüşmelerde gündeme yönelik fikir alışverişinde bulunduklarını ve iş birliğini arttırmaya yönelik adımları belirlediklerini söyledi. Darchiashvili, "Türkiye Cumhuriyeti, Gürcistan'ın en büyük ticari partneri olarak yerini korumaktadır. İki ülke arasındaki potansiyeli tam kapsamlı bir şekilde kullanmak için çalışmalar devam edecektir. Bunun yanı sıra kültür, eğitim ve halklar arası bağların güçlendirilmesi için de iş birliği imkanlarımız ele alındı. Sizlerin Gürcistan'a ziyaretinizi sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullandı. Türkiye ile güdülen iyi komşuluk ilişkileri ve stratejik ortaklıktan gurur duyduğunu söyleyen Darchashvili, "Stratjik ortaklık, iş birliğimizin çok yönde daha da pekişmesine vesile oluyor. Güvenlik, ekonomi, kültürel, ticari, halklar arası bağların güçlenmesi, bütün yönleri kapsamakta ve onların da gelişmesine yardımcı olmaktadır. Stratejik iş birliğimiz aynı zamanda ikili ve çoklu platformlarda da verimli sonuçlara ulaşmamıza yardımcı olmakta" dedi. Darchashvili, bölgede barışın ve sağlanması için Türkiye-Gürcistan iş birliğinin önemine değinerek, bu iş birliğinin daha da güçlenmesi için güçlü adımlar atacaklarını vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow