Barış Ödülü'ne Türkiye'den dört aday

Nobel Barış Ödülü'ne bu yıl, dördü Türkiye'den olmak üzere bin kadın aday gösterildi.
Oslo'da Nobel Komitesi'ne bildirilen isimler arasında, Türkiye'den Leyla Zana, Barış Anneleri İnisiyatifi Sözcüsü Müyesser Güneş, feminist yazar Ayşe Düzkan ve Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Buldan yer alıyor.
İsviçre'nin güçlü kadın siyasetçilerinden Ruth-Gaby Vermot'un geçen yıl başlattığı hareket 2005 Nobel Barış Ödülleri'nin bin kadına verilmesini amaçlıyor.
Hareket, Avrupa Konseyi ve UNESCO tarafından büyük destek görünce 150 ülkeden bin isim belirlendi ve Nobel Komitesi'ne teslim edildi.
Mücadeleci kadınlara veriliyor
Peki ödül için önerilen kadınların ortak özellikleri ne? Adaylardan biri olan, kaçırılarak öldürülen Kürt işadamlarından
Savaş Buldan'ın eşi ve Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Buldan bu soruyu, "öncelikle savaşta mağdur olmaları ve barış mücadelesi yürütmeleri" diye yanıtlıyor.
Buldan'a göre belirlenen bu bin isim de kendi alanlarında mücadele etmiş kadınlar ancak, "Türkiye'de mücadele etmek zor" diyor.
"Erkekler savaşıyor, kadınlar ölüyor"
Peki neden Nobel Barış Ödülü kadınlara verilmek isteniyor, barışın kadını erkeği olur mu? Ayşe Düzkan eski bir barmaid, 1980'lerde feminizm için mücadele etmeye başlıyor, ardından kadın mücadelesi konusunda yazmaya...
Şimdi Nobel Barış Ödülü'nün adayları arasında o da yer alıyor ve, "barışın kadını erkeği olmaz. Ama savaşa erkekler karar veriyor, kadınlar mağdur oluyor" diyor.
14 ekimde belli olacak
Nobel Barış Ödülü bu yıl ya bir kadına ya da her zamanki gibi bir kişiye verilecek. Sonuç, 14 ekim 2005'te belli olacak ve Türkiye'yi Leyla Zana, Ayşe Düzkan, Müyesser Güneş ve Pervin Buldan temsil edecek.
Geçtiğimiz yıl Kenya'ya verildi
Nobel Barış Ödülü'nü geçtiğimiz yıl Kenyalı çevreci Wangari Maathai kazandı. Wangari Maathai, ödülü aldığı sırada Kenya'da çevre bakan yardımcısı olarak görev yapıyordu.
Ormanların yok olmasını önlemek amacıyla Afrika'da milyonlarca ağaç dikilmesi kampanyasını yürüten Maathai, Barış Ödülü'nü alan ilk Afrikalı kadın olmuştu. 194 aday arasından seçilen Maathai, 1.36 milyon dolar para ödülü almıştı.
Ödülü 2003 yılında ise İran'da 1974 yılında ülkenin ilk kadın yargıcı olan insan hakları savunucusu kadın avukat Şirin Ebadi almıştı. Ebadi, ülkesinde kadın ve çocuk hakları alanında yaptığı çalışmalarla tanınıyor.
İgilenenler için
1000 Peace Women
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beyaz Saray'da yankılanan soru: First Lady nerede?
Altından Daha Değerli: Çin Getirdi, İngiltere'ye Gönderildi! Yarım Asır Sonra 'Bir İlk' Olma Özelliği Taşıyor...
Yeni Papa belli oldu: İsim tercihi ‘tesadüf değil’…
HABER... İşte yeni Papa! Tarihte bir ilk yaşandı
Dünyanın en mutlu şehirleri belli oldu! İlk 3'te iki Avrupa, bir Asya kenti...