"Biz robot lobisi değil, Türkiye'nin Y kuşağıyız"

İngiliz The Guardian gazetesi sayfalarında Türkiye'de sosyal paylaşım sitelerini kullanarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kızdıran genç kuşakla ilgili bir yazı yayımladı.
Burcu Baykurt imzalı yazıda 1977-1998 yılları arasında doğmuş olan ve bilgisayar ve internet teknolojisiyle büyüdükleri için "Y Kuşağı" adı verilen bu gençlerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından "robot lobisi" olarak tanımlandığı belirtildi.
Yazıda bu gençlerden birinin "Başbakan bizi hashtag savaşı açmakla suçluyor, ama biz sadece internet özgürlüğü istiyoruz" şeklindeki sözlerine de yer verildi.
Gazete, Başbakan'ın geçtiğimiz günlerde Türkiye'de Facebook ve YouTube gibi platformların "her türlü ahlaksızlık, her türlü casusluk" için kullanıldığını söylediğini hatırlatarak, Erdoğan'ın sosyal medyayı "toplumun baş belası" olarak tanımladığını kaydetti.
Hatta eşi Emine Erdoğan'ın da "muhabbete katılarak teknoloji bağımlılığı" konusunda endişelerini dile getirdiğini hatırlatan gazete, "Michelle Obama obezite ile mücadele ederken, ya da Samantha Cameron moda çevrelerinde boy gösterirken, Emine Erdoğan sosyal medyanın alkolden, uyuşturucudan ve kumardan daha kötü olduğunu söyledi" diye yazdı.
Geçtiğimiz hafta Berkin Elvan'ın cenaze töreninin yapıldığını ve Erdoğan'ın başsağlığı dilemekle ilgili tek bir söz dahi sarf etmediğinin hatırlatıldığı yazıda, "Ne gariptir ki, bunun yerine teknolojik başarılarından söz edip, görevinin çocuklara "molotof kokteyli, taş ya da sapan değil, bilgisayar vermek" olduğunu söylediği hatırlatıldı.
"Peki kim bu Twitter'da 'hashtag savaşı' açan robotlar?" diye soran gazete, geçtiğimiz hafta İstanbul'da iki gencin büyük bir polis grubunun önünde selfie çekip twitlediklerini ve yine bir polis aracının arkasında sırıtarak "Ellen selfie"si çeken protestoucları örnek gösterdi.
Yazıda, Türkiye'de vatandaş gazeteciliğinin de yaygın hale geldiği ve bunlardan biri olan 140journos'un 2012 yılının başlarından beri Twitter'da çıkan haberleri belgelediğini belirtildi.
"Türkiye'nin internetle büyüyen Y Kuşağı için internette bilgi paylaşımı özgürlüğünü savunmak, daha fazla olmasa bile en az kişisel siyasetler kadar önemlidir" diye yazan gazete, bu genç kitlenin yüzde 50'den biraz az bir kesiminin hergün internette olduğunu belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Orta Doğu turu öncesi dikkat çeken iddialar: Trump Filistin’i mi tanıyacak?
Papa Leo'nun şifreleri: Kırmızı yelek mesaj mı?
SON DAKİKA... Gerilim had safhada! Hindistan 3 havalimanını vurdu: Pakistan füzelerle karşılık verdi
Hindistan, Pakistan! Nüfus oranları açıklandı! İşte Dünyanın en kalabalık ülkesi! Dünya haritası ülkeler!
Kritik temas öncesi Trump’tan Çin’e tarife mesajı: İndirim sinyali geldi, rakam açıkladı!