hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM’den İran yönetimine: Şiddete son verin

    BM’den İran yönetimine: Şiddete son verin
    expand
    KAYNAKhurriyet.com.tr

    Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Mahsa Amini protestolarının sürdüğü İran’a şiddeti durdurma çağrısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtü kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasından kısa süre sonra hayatını kaybetmesi üzerine başlayan gösteriler ülke çapında devam ederken, uluslararası toplumdan İran’ın protestoculara yönelik güç kullanımına tepki geliyor. Son olarak Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, İran’daki protestoculara karşı “gereksiz” güç kullanımına son verilmesini talep etti.

    ‘SARSICI BİR RAKAM’

    Dün İzlanda ve Almanya’nın çağrısı üzerine Cenevre’de acil toplanan BM İnsan Hakları Konseyi oturumunda konuşan Turk, “Sahadan öğrendiğimiz kadarıyla, protestolar kapsamında şu ana kadar aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 14 bin kişi tutuklandı. Bu sarsıcı bir rakam” dedi. Turk, “Gereksiz ve orantısız güç kullanımına son verilmelidir. Eski yöntemler ve gücü elinde bulunduranların kale zihniyeti işe yaramıyor” sözleriyle Tahran yönetimine seslendi.

    ‘TİRANLIK ÖRNEĞİ’

    Güvenlik güçlerinin göstericilere karşı gerçek mermi, saçma, gözyaşartıcı gaz ve coplarla saldırdığını belirten Avusturyalı diplomat, şu ana kadar gözaltına alınan göstericilerden en az altısına idam cezası verildiğini hatırlattı. Gösterilerde şu ana kadar 300 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Turk, geçen ay İran’a inceleme gezisi düzenlemek için talep ilettiğini ancak henüz bir yanıt alamadığını aktardı. Turk, Tahran hükümetinin sivil toplum aktivistlerini ve gazetecileri yabancı devletlerin ajanları gibi göstermeye çalıştığını belirterek, “Tarihte görüldüğü gibi bu, şikâyetlerin nedenlerini farklı göstermek için başvurulan tiranlığın tipik bir örneğidir” dedi. Toplantı sonunda BM tarafından yapılan açıklamada, Tahran hükümetinden kendi halkına yönelik baskı ve şiddeti durdurması istenirken, ayrıca İran’daki insan hakları ihlallerinin bağımsız organlarca soruşturulması talep edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İRAN POLİSİNDEN AMBULANSLA GÖZALTI TAKTİĞİ

    Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, görgü tanıkları ve video analizlere dayanarak hazırladığı haberde İran güvenlik güçlerinin gösterilere sızmak ve protestocuları gözaltına almak için ambulans kullandığını öne sürdü.

    NYT’nin gerçek isimlerini açıklamayan görgü tanıkları ambulansların yaralı olmayan protestocuları aldığını ifade etti. Görgü tanıklarından üniversite öğrencisi “Niki” gazeteye açıklamasında, “Protestocuları tutukladılar, ambulansa koydular ve ışıkları kapattılar. Arkada bir sürü insan vardı. Sonra ambulans caddeden aşağı gitti. Protestocuların nereye götürüldüğünü görmedim ama içeride vatandaşlar vardı. Genç kızlar gördüm” derken, 37 yaşındaki bir restoran çalışanı, protestolar sırasında hemen her gün ambulansların üniversite kampüslerine girdiğini ve içlerinden üniformalı güvenlik güçlerinin çıktığını gördüğünü aktardı. Tahran yönetiminin söz konusu uygulamasının tıbbi dürüstlük standartlarının bir ihlali olduğu belirtilirken, söz konusu gözaltı taktiği nedeniyle hastaların sağlık hizmetlerinden yararlanamaması tehlikesinin oluştuğu vurgulanıyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow