hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BMGK'dan Gazze’de ateşkes kararı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden tarafından sunulan İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes önerisini kabul etti. Sadece Rusya 'çekimser' kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ilk defa bir ateşkes önerisini oyladı. Konsey, ateşkes kararı vererek desteğini gösterdi. 15 üyesi olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde üye ülkelerden 14'ü ‘evet’ oyu verirken, Rusya 'çekimser' kalmayı tercih etti.

    Birleşmiş Milletler'in en güçlü karar alma organı olan Güvenlik Konseyi'nin bu kararı, ateşkes olacağına işaret olarak görülmüyor. Konseyin ateşkes istediğini ortaya koyuyor.

    Birleşmiş Milletler'in yaptığı oylamanın, İsrail ve Hamas üzerinde hukuki bir bağlayıcılığı da bulunmuyor. İsrail, Birleşmiş Milletler üyesi olduğu için alınan kararlara uymak zorunda olsa da; Hamas, birliğin bir parçası değil. Karara riayet etmemesi halinde İsrail’i de 'zorlayıcı' bir mekanizma yok.

    Kararın önemi, uluslararası toplumun barış isteğini gösteriyor. Taraflara bu yönde baskı oluşturuluyor. Öte yandan önerilen ateşkes metni, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın bir hafta önce açıkladığı, üç aşamalı ateşkes planı ile birebir örtüşüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biden bu hafta, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşerek; Birleşmiş Milletler'in 'acil ateşkes' isteğini iletecek. Uluslararası baskıya İsrail’in daha ne kadar dayanabileceğini ise zaman gösterecek.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow