"Bu iş burada bitti, son..."

Bu iş burada bitti, son...
expand

İngiltere'de Başbakan Tony Blair bugün istifasını Kraliçe II. Elizabeth'e sundu. Blair'in görevi devrettiği Maliye Bakanı Gordon Brown, 2 Haziran 1953'te taç giyen Kraliçe'nin 11'inci başbakanı oldu. Başbakan olarak son kez Avam Kamarası'na hitap eden Blair, "Bu iş burada bitti, son..." dedi ve Kamara'yı alkışlar arasında terk etti.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Tony Blair, Kraliçe II. Elizabeth'e istifasını sunmak üzere Buckingham Sarayı'na gitti. Eşi Cherie Blair ile saraya gelen Tony Blair, burada yaklaşık yarım saat kaldı.
 
Blair saraya gelirken yol boyunca sıralanan İngilizler kendisine sevgi gösterilerinde bulundu. Kalabalık bir grup savaş karşıtı da Blair'i protesto etti.
 
Kraliçe II. Elizabeth'in Blair'in ardından, adı yeni Başbakan olarak kendisine iletilen Maliye Bakanı Gordon Brown'ı kabul etti. Görev devir teslimi, Kraliçe'nin Blair hükümetinin Maliye Bakanı Gordon Brown'a başbakanlık görevini tevdi etmesiyle resmen tamamlandı.
 
Kısa süre önce İşçi Partisi liderliğini de Blair'den devralan Brown, Kraliçe'nin hükümeti kurmakla görevlendirmesinden sonra eşi ile birlikte Downing sokağındaki başbakanlık konutuna geldi.
 
Halkın sevgi gösterileri arasında konuta gelen Brown, 10 numaralı ikametgahın kapısında yaptığı açıklamada, başbakan olarak görevlendirilmekten duyduğu onuru dile getirdi.
 
"Bu yeni bir hükümet olacak ve yeni öncelikleri bulunacak" diyen Brown, halkının hizmetinde olacağını vurguladı.
 
İşçi Partisi yönetimindeki İngiltere'nin içinde bulunulan yüzyılın en büyük "başarı hikayesini" oluşturabileceğine inandığını da belirten Brown, halkını dinleyip onların görüşlerinden yararlanacağını ifade etti.
 
İşçi Partisi lideri olarak 10 yıldır Başbakanlık görevini yürüten Blair'in bu akşam seçim bölgesi Sedgefield'e gitmesi ve Avam Kamarası'ndaki milletvekilliği görevinden de istifa ettiğini açıklaması bekleniyor.
 
Son kez Avam Kamarası'nda
 
İşçi Partisi liderliğini Gordon Brown'a devreden Blair, İngiltere Başbakanı olarak bugün son kez Avam Kamarası'nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
 
Blair, görevinin son saatlerinde, sağlıktan eğitime kadar pek çok konuda hükümetinin hizmetleri ve eksiklikleriyle ilgili olarak yöneltilen eleştirileri yanıtladı.
 
Blair'in son "soru-cevap saati"nde söz alan Muhafazakar Parti lideri David Cameron, Liberal Demokrat Parti lideri Menzies Campbell ve bazı Avam Kamarası üyeleri söz alarak Blair'e teşekkür etti ve başarılar diledi.
 
Soruları yanıtlayan Blair, BM özel temsilcisi olarak Ortadoğu'da barışa hizmet edeceğini, çözümün iki devletli bir yapıda olduğuna inandığını ve bunun için yorulmaksızın çalışmak ve sürece ciddi şekilde eğilmek gerektiğini söyledi.
 
Blair, asker sayısının azaltılmasının Irak'taki durumun ve şartların elverdiği ölçüde yapılacağını da belirtirken, İngiliz askerinin tümüyle Irak'tan çekilmesi için kesin bir takvim veremeyeceğini belirtti.
 
Blair ayrıca, İran rejimi tarafından desteklenen ve El Kaide'ye bağlı güçlerin Irak'ta terörizmi desteklemeyi sürdürdüklerini ve bunlarla mücadelenin süreceğini söyledi.
 
Kuzey İrlanda Demokratik Birlik partisi lideri ve bölgesel hükümetin başbakanı Ian Paisley de Blair'e "güle güle" derken, Blair'in Kuzey İrlanda barışına verdiği destek için teşekkür etti.
 
Blair de "korkuyla karışık saygı duyduğu" Avam Kamarası'nın üyesi olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtirken, kendisi için söylenen güzel sözlere teşekkür etti. Son sözleri "Bu iş burada bitti, son..." olan Blair, Avam Kamarası'nı alkışlar arasında terk etti.
 


Brown ne vaadediyor?
 
Gordon Brown; İngiliz halkına sosyal adaleti geliştirecek, iklim değişikliği, küresel rekabet ve aşırı akımların getirdiği zorluklarla başedecek bir reform programı taahhüt ediyor.
 
Brown, herkese hesaplı konut edinme olanağı sağlanacağı, eğitim fırsatlarının genişletileceği ve çocuk yoksulluğunun ortadan kaldırılacağı sözünü de veriyor.
 
Gordon Brown, İngiltere'nin, Irak ve Afganistan'da da uluslararası yükümlülüklerini yerine getireceğini söylüyor.
 
10 yıldır başbakanlık görevini yürüten Tony Blair, mayıs ayında görev süresinin hem kendisi hem de ülke için yeterince uzun bir süre olduğunu söyleyerek başbakanlıktan ve İşçi Partisi başkanlığından ayrılacağını açıklamıştı.
 
"Irak konusunda hatalar yapıldı"
 
Brown, Başbakanlık görevini Tony Blair'den devralmasına saatler kala, Independent gazetesinde halktan gelen soruları yanıtladı ve Irak konusunda hatalar yapıldığını kabul etti.
 
Independent okurlarından gelen sorulara yanıt veren Brown, Irak'ın işgalinin yanlış olup olmadığını tek kelimeyle yanıtlaması istenince "Hayır" dedi.
 
Saddam'ın görevinden uzaklaştırılmasının ardından hatalar yapıldığını kabul eden Brown, bundan sonra Irak'la ilgili düzgün politikalar uygulanacağını ve bunlarla sadece parlamentonun değil, kamuoyunun da güveninin kazanılacağını söyledi.
 
Brown, bu konuda alınması gereken derslerin alınacağını da vurguladı.
 
Brown, bir okurun, "geceleri yattığında ölen Iraklı çocukları hatırlayıp hatırlamadığı" sorusunu yanıtlarken, "her bir can kaybının bir trajedi olduğunu" belirtti ve "Başbakan olarak, barış ve güvenlik için ve askerlerimizin oradan işlerini bitirmiş ve güvenli biçimde dönmeleri için yorulmadan çalışacağım" diye konuştu.
 
"İran'a saldırı planı yok"
 
Brown, "İran'ın da işgal edilmeyeceğine söz verip veremeyeceği" sorusu üzerine de, "İran'a saldırı gibi bir plan yok. İran'ın nükleer programıyla ilgili meseleyi diplomasi ve görüşmeler yoluyla halletmek istiyoruz" dedi.
 
Kendi döneminde İngiliz halkının sokaklarda daha güvenli yaşayabileceğini, daha büyük refaha kavuşacağını, eğitim, sağlık gibi hizmetlerin daha sağlıklı verileceğini belirten Gordon Brown, "Yani hükümet, halkının tarafında olacak ve halkı dinleyecek" ifadesini kullandı.
 
Brown, şahsıyla ilgili soruları yanıtlarken de, "Allah'a inandığını, Frank Sinatra, Motown ve 60'lı, 70'li yılların klasikleşmiş şarkılarını dinlemeyi sevdiğini" söyledi.
 
81 yaşındaki Kraliçe Elizabeth döneminde en tanınmış Başbakan Winston Churchill'di.
 
1940'ten bu yana İngiltere başbakanları şöyle sıralanıyor:
 
* Winston Churchill (1940-1945 ve 1951-1955),
* Muhafazakar-Anthony Eden (1955-1957),
* Muhafazakar-Harold Macmillan (1957-1963),
* Muhafazakar-Alec Douglas-Home (1963-1964),
* Muhafazakar-Harold Wilson (1964-1970 ve 1974-1976),
* İşçi Partisi-Edward Heath (1970-1974),
* Muhafazakar-James Callaghan (1976-1979),
* İşçi Partisi-Margaret Thatcher (1979-1990),
* Muhafazakar-John Major (1990-1997),
* İşçi Partisi-Tony Blair (1997-2007),
* İşçi Partisi-Gordon Brown (2007-).

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow