Çin'in uzaya yolladığı roketin gövdesi kontrolden çıktı: Parçaları Türkiye'ye de düşebilir
Çin'in ilk uzay istasyonu için uzaya yolladığı ilk modülü taşıyan roketin gövdesi kontrolden çıktı. Saatte 27 bin 600 kilometre hızla Dünya'nın etrafından dönen gövdenin atmosferden geçmeyi başaran parçalarının düşme ihtimali olan yerler arasında Türkiye de var.
Haberin Devamı
/

Pekin yönetimi geçen hafta Perşembe günü yerel saatle 11.23'te Long March 5B (Uzun Yürüyüş) roketini uzaya gönderdi, uluslararası haber ajansları roketin ateşlendiği anların fotoğraflarını dünyaya geçti
/

Ancak roketin başarıyla fırlatılmasının ardından Tienhı modülü 492 saniyelik uçuştan sonra fırlatıcının ana aşamasından ayrıldı ve planlanan ilk yörüngesine girdi.
Haberin Devamı
/

Sputnik'te yer alan habere göre roketin ana gövdesinin de hep olduğu gibi okyanusta daha önceden planlanmış bir noktaya iniş yapması bekleniyordu ama bu obje kontrolsüz biçimde Dünya'nın etrafında dönmeye başladı.
/

Pentagon sözcülerinden Mice Howard, şu anda roketin kalıntılarının tam olarak dünyanın hangi noktasına düşeceğini bilmediklerini belirtirken, bunun, roketin dünyaya inmesine saatler kala tahmin edilebileceğini ifade etti. ABD Uzay Kuvvetleri 8 Mayıs’a kadar her gün internet üzerinden roketin rotası hakkında bilgilendirme yapacak.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Harvard Üniversitesi Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell, “SpaceNews” sitesine yaptığı açıklamada, 21 tonluk ve 30 metrelik roketin parçalarının kuzeyde ABD’nin New York şehri ile İspanya’nın başkenti Madrid, güneyde de Şili’nin güneyi ve Yeni Zelanda’nın Wellington şehri arasında bir alana düşebileceğini söyledi.
/

İrtifa kaybeden ve saatte 27 bin km hızla yörüngede ‘dolaşan’ roketin düşme olasılığı bulunan ülkeler arasında Türkiye de var. Roketin tam olarak hangi noktada yeryüzüne çarpacağı şu anda bilinmese de 41 derece kuzey ve 41 derece güney paralelleri arasındaki bir noktaya düşeceği belirtildi.Söz konusu enlemler arasında İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra New York, Sydney, Pekin, Madrid gibi şehirler de bulunuyor. Uzmanlar roketin bir yerleşim birimine düşme ihtimalinden söz ederken bir yandan da bunun çok düşük bir olasılık olduğunu ve herhangi bir hasar beklemediklerini söylüyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

1979’da 77 tonluk Amerikan uzay istasyonu SkyLab atmosfere girmiş ve Avustralya üzerinde parçalanmış, parçalar Esperance kasabası yakınlarına düşmüştü. Esperance belediye konseyi ise, NASA’ya çevreyi kirletmekten ceza yazmış, bu ceza daha sonra bir Amerikan radyo programının borcun ödenmesi için para toplamasıyla ödenmişti.