Derviş'in UNDP Başkanlığı onaylandı

Dervişin UNDP Başkanlığı onaylandı
expand

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Kemal Derviş'in Kalkınma Programı Başkanlığı'nı onayladı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın UNDP başkanlığına seçtiği Derviş ile ilgili oylama için toplanan Genel Kurul üyeleri, Derviş'in 15 ağustos 2005 tarihinden başlamak ve 15 ağustos 2009 tarihinde sona ermek üzere, dört yıllık bir süre için UNDP başkanlığına getirilmesini oybirliğiyle kabul etti.
 
Birleşmiş Milletler Sözcüsü, Genel Sekreter Kofi Annan'ın, Genel Kurul'dan, Derviş'in Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı'nı onaylamasını talep ettiğini hatırlattı.
 
Annan'ın BM'nin en büyük kuruluşu UNDP'nin başkanlığına seçtiği Derviş'in bu göreve atanabilmesi için, BM Genel Kurulu'nun onayı gerekiyordu.
 
Derviş, UNDP başkanı olarak, aynı zamanda BM kurumlarının uluslararası yardım ve yeniden yapılanma çalışmalarını koordine eden BM Kalkınma Grubu'na (UNDG) da başkanlık edecek.
 
Genel Kurul'un onayıyla UNDP başkanlığına atanan Derviş, UNDP programının uygulandığı bir ülkeden başkanlığa getirilen ilk kişi olma sıfatını da taşıyor.
 
Önceki UNDP Başkanı, hala BM Genel Sekreteri Annan'ın Özel Kalem Müdürü olan Mark Malloch Brown bir İngiliz vatandaşı iken, ondan önceki beş UNDP başkanının ABD'li olduklarına dikkat çekiliyor.
 
UNDP nedir?
 
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, insan merkezli kalkınma anlayışı için gerekli değişimin savunuculuğunu yapan, insanların daha iyi bir yaşam kurabilmelerine yardım için ülkelerin bilgi, deneyim ve kaynaklara ulaşmalarına çalışan bir küresel kalkınma kuruluşudur.
 
Gelişmekte olan ülkelerde demokratik yönetimi geliştirmek ve aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmak için çaba harcayan bağımsız bir fona sahip en büyük BM kuruluşu olan UNDP'nin yıllık bütçesi 3 milyar dolar.
 
Dünyanın 166 ülkesinde hükümetler, sivil toplum ve özel sektörün güvenilir ortağı olarak, kalkınma yolunda ulusal ve küresel düzeydeki zorlukları aşmaları için bu ülke ve kuruluşlara yardımda bulunan UNDP, ayrıca kalkınmakta olan ülkelerin yardımlara ulaşmasına ve bunları etkin biçimde kullanmalarına da destek sağlamakla tanınıyor.
 
Kemal Derviş kimdir?
 
Kemal Derviş, üniversite eğitimini İngiltere'de School of Economics'de yaptı.  Derviş, ABD'nin önemli üniversiteleri arasında yeralan Princeton Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.
 
Bülent Ecevit'in 1973-1976 yılları üç yıl ekonomi ve uluslararası ilişkilerden sorumlu danışmanlığını yapan Kemal Derviş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nin yanı sıra Princeton Üniversitesi'nde ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanında öğretim üyeliği görevinde bulundu.
 
Derviş, Dünya Bankası'na 1978 yılında ilk görevini aldı. Dünya Bankası Araştırma Servisi'nde göreve başlayan Derviş, 1982 yılında, Dünya Bankası'nda Küresel Endüstri Departmanı, Endüstriyel Strateji ve Politikası için Bölüm Başkanlığı görevine getirildi.
 
Bu görevi 1986 yılına kadar sürdüren Derviş, aynı yıl Dünya Bankası'nın Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi'nden sorumlu baş ekonomistliği görevine atandı.
 
Orta Avrupa Departmanı'nda, 1987 yılından 1991 yılına kadar, direktör olarak görev yapan Derviş, daha sonra Kuzey Afrika Departmanlığı'nda direktör olarak görev aldı. Derviş, daha sonra, Dünya Bankası'nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölümü'nden sorumlu Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
 
Başbakan Bülent Ecevit tarafından Türkiye'ye davet edilen Derviş, 3 mart 2001'de Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na getirildi.
 
Genel seçim kararı sonrası 2002 yılının ağustos ayında istifa eden Derviş, önce YTP ve CHP arasında, daha sonra DSP ile solda birlik çalışmalarını sürdürdü. Ancak bu girişimler başarısızlıkla sonuçlandı.
 
23 ağustos 2002 günü düzenlenen törenle CHP'ye katılan Derviş, 3 kasım 2002'de yapılan genel seçimlerde İstanbul Birinci Bölge Milletvekili adayı oldu ve seçildi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow