DHKP-C üyeleri serbest bırakıldı

DHKP-C üyeleri serbest bırakıldı
expand

Belçika adaleti tarafından geçen yıl hapis cezasına çarptırılan terör örgütü DHKP-C üyelerinin son itiraz haklarını değerlendiren Yargıtay, teröristlere ilişkin kararları bozarak yeni bir yargılama sürecine yeşil ışık yaktı. Yeniden yargılanacak olan örgüt üyeleri serbest bırakıldı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Sanık avukatları, yargı sürecinde çok sayıda adli hata yapıldığı iddiasıyla, müvekkilleri hakkında daha önce verilen mahkumiyet kararlarının bozulmasını istiyordu.
 
"Siyasi bir davanın" söz konusu olduğunu ve müvekkillerinin savunma haklarının ihlal edildiğini ileri süren avukatlar, sanıkların Ağır Ceza Mahkemesi'nde halk jürisi önünde yargılanması talebinde bulunuyordu.
 
Yargıtay'ın, haklarında Belçika'da işledikleri suçlardan dolayı verilen kararları ve hapis cezalarını iptal etmesi üzerine teröristlerin Anvers Temyiz Mahkemesi'nde yargılanmasına "sıfırdan" başlanacak.
 
Yargıtay, kararı "adli hatalar" gerekçesiyle bozduğunu belirtti.
 
Bu karara itiraz hakkı bulunmayan savcılığın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurabileceği, ancak bunun fazla başvurulan bir yöntem olmadığı ifade ediliyor.
 
Terör örgütü üyeleri serbest
 
İptal kararının ardından, önce terör örgütünün sözcüsü olarak tanınan Belçika vatandaşı Bahar Kimyongür serbest bırakıldı.
 
Belçika basınının ve terör örgütü yandaşlarının büyük ilgi gösterdiği tahliye, Nivelles Cezaevi'nden gerçekleşti. 
 
Daha sonra Bruges Cezaevi'nden Hollanda vatandaşı Musa Asoğlu, Türk pasaportlu Şükriye Akar Özordulu ile Kaya Saz da tahliye edildi.
 
Yargı süreci
 
Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da açıkladığı kararda, Fehriye Erdal'a 4, örgütün başı Dursun Karataş'a 5, sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası vermişti.
 
Gent Temyiz Mahkemesi de 7 Kasım 2006'da bu cezaları, bazılarını artırarak onamıştı.
 
Terör örgütü üyelerinden Musa Asoğlu, Kaya Saz, Şükriye Akar Özordulu ve Bahar Kimyongür cezaevinde bulunurken, Belçika'da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu varsayılan ve karardan iki gün önce "izini kaybettiren" Erdal ile Dursun Karataş ve Zerrin Sarı isimli teröristler firarda sayılıyor.
 
Mahkeme, sanıkları 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırmış, Asoğlu'nu 5 bin 500, diğerlerini 2 bin 500'er euro para cezasına çarptırmıştı.
 
Bruges Mahkemesi, ayrıca DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelendirmiş ve Belçika'da adli alanda örgütün bu sıfatına resmiyet kazandırmıştı.
 
Bu kararlar üzerine Yargıtay'a başvuran sanıkların Belçika'da işlediği suçlar arasında sahte kimlik kullanmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, terör örgütü üyesi olmak, terör eylemleri planlamak ve haraç toplamak gibi suçlar yer alıyor.
 
Türkiye'deki suçlar
 
Belçika adaleti, gelecek haftalarda terörist Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan Belçika'da yargılanmasını da kesin karara bağlayacak.
 
Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi zanlılarından olan terörist Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da Belçika'da Neşe Yıldırım adına düzenlenen sahte pasaportla yakalanmıştı.
 
Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada teröristin siyasi sığınma başvurusunu geri çevirmişti.
 
Erdal, bir yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde gözaltına alınmıştı.
 
Gent Mahkemesi, geçen ekim ayının sonunda terörist Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan Belçika'da yargılanamayacağı yönünde görüş bildirmişti.
 
Mahkemenin kararında, teröristin Avrupa Terörizme Karşı Mücadele Sözleşmesi çerçevesinde yargılanamamasına gerekçe olarak, Sabancı suikastında kullanılan silahın "tam otomatik" değil, "yarı otomatik" olması gösterildi.
 
Yargıtay mahkeme kararını iptal etti
 
Sözleşmede, "tam otomatik silah" kullanılan eylemler hedef alınıyor. Sabancı ailesi, Yargıtay'a giderek son itiraz hakkını kullandı.
 
Yargıtay, gerekçeli kararında, terörist Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan Belçika'da yargılanamayacağına ilişkin mahkeme kararını iptal ederken, buna gerekçe olarak, Sabancı suikastında kullanılan silahın "tam otomatik" veya "yarım otomatik" olması tartışmalarının yersizliğine işaret etti.
 
Avrupa Terörizme Karşı Mücadele Sözleşmesi'nde somut olarak bu tür bir ayrım yapılmadığını, Gent Mahkemesi'nin "sözleşmeyi yanlış yorumladığını" belirten Yargıtay, bu mahkemenin kararını geçersiz kıldı, dosyayı farklı hakimlerden oluşacak bir mahkemeye yönlendirdi.
 
Bu mahkeme de teröristin yargılanmasına yeşil ışık yakınca, sanık avukatları son itiraz haklarını kullanmak üzere Yargıtay'a başvurdu.
 
Terörist Erdal, Belçika'da işlediği suçlardan yargılanması çerçevesinde, 28 Şubat 2006'da Bruges Ceza Mahkemesi tarafından 4 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak bu kararın açıklanmasından iki gün önce "izini kaybettirmişti".

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow