hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Obama'nın mesajlarını konuşuyor

    Dünya Obamanın mesajlarını konuşuyor
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti, yabancı basında geniş yer buldu. Dünya medyasında ortak eğilim, ABD ile Türkiye'nin ilişkilerinde yenilenme arayışı ve Müslüman dünyasına ulaşma çabası oldu.

    ABD-İNGİLİZ BASINI

    Reuters haber ajansı
    , Obama'nın Türkiye ziyaretinin tüm İslam dünyası tarafından yakından izlendiğini yazdı; Türkiye'nin ABD açısından önemine değindi.

    Obama'nın Ankara temaslarıyla, Müslüman dünyasına ulaşmaya çalıştığına ve Türkiye ile güçlü bağlar kurma arayışında olduğuna dikkat çeken ajans, Türk demokrasisini övdüğünden de bahsetti.

    İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi de internet sitesinde, Obama'nın Türkiye ziyareti sırasında diplomasi sınavı verdiğini yazdı.

    Gazete, Obama'nın 1915 olaylarıyla ilgili olarak "soykırım" ifadesini kullanmaktan kaçındığını, ancak seçim kampanyası süresince sıkça dile getirdiği görüşünün de değişmediğini belirtmekle yetindiğini yazdı.

    Times ayrıca, ABD'nin Irak savaşını bitirmek için Türkiye'den yardım istediğinin de altını çizdi.

    CNN International da internet sitesinde verdiği haberde, Obama'nın, "ABD ile Türkiye, dünya için bir model olabilir" sözünü manşete taşıdı ve ziyaretin Türkiye'ye verilen önemi gösterdiğini vurguladı.

    New York Times gazetesi, ABD Başkanı'nın önemli bir müttefik olarak Türkiye'nin önemine vurgu yaptığını yazdı.

    Washington Post gazetesi de, haberinde Obama'nın İslam dünyasına ulaşma arzusunda olduğunu belirtti.

    The Independent ise, "Obama ABD'nin İslam ile olan ortaklığını vurguladı" dedi. Gazetenin, Obama'nın konuşmasının büyük bölümünü ABD ile İslam  dünyası arasındaki ilişkilerin güçlenmesi gerektiğine ayırdığına dikkat çekti.

    The Guardian, Obama'nın El Kaide ideolojisi ile mücadelede Müslüman dünyası ile ortaklığın önemini Ankara'da bir kez daha dile getirdiğini belirtti.

    Gazete Obama'nın, Müslüman Türklerin desteğini kazanmak için çaba harcadığını yazarken, Ankara temaslarının da iki ülke ilişkilerini düzeltmek adına olumlu geçtiğini okuyucularına duyurdu.

    YUNAN BASINI

    Yunan basını, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinin "İslam dünyasına açılım" ve "ABD-Türkiye arasındaki stratejik ilişkilerin güçlendirilmesini" amaçladığı yorumunu yaptı.

    Katimerini gazetesi, "Obama, İslam'a siyasi açılım yaptı" başlıklı haberinde, ABD Başkanı'nın TBMM'de yaptığı konuşmada, "ABD hiçbir zaman İslam ile savaşta olmamıştır ve olmayacaktır" dediğini ve herkes tarafından alkışlandığını yazdı.

    Haberde, Obama'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı ortak basın toplantısında, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları konusunda görüşlerinin değişmediğini söylediği belirtildi.

    "Obama ile Erdoğan arasında büyük pazarlık" başlığını kullanan To Vima gazetesi ise ABD Başkanı'nın TBMM'deki konuşmasında Türkiye'yi "bolca övdüğünü" yazdı.

    Obama'nın Türkiye ile arzu ettiği imtiyazlı ilişkinin arkasında, İran, Afganistan, Orta Doğu ve Türkiye'nin AB üyeliği ile enerji gibi konularda sert pazarlıkların öne sürülen haberde, ABD Başkanı'nın Türkiye'den Ortadoğu konusunda dolaylı şekilde yardım istediği kaydedildi.

    Apoyevmatini gazetesi, "Obama, Türkiye-ABD stratejik ilişkisini güçlendirdi" başlıklı haberinde, ABD Başkanı'nın Türkiye ziyaretinde iki ülkenin, Ortadoğu'daki karşılıklı çıkarları için stratejik ittifaklarını yenilediğini yazdı. Haberde, Obama'nın Ankara'daki temaslarında ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye'ye destek olacağını söylediği de belirtildi.

    "Duymak istediklerini söyledi" başlığını kullanan Elefteros Tipos gazetesi, Obama'nın Türkiye'nin bölgedeki rolünü övdüğünü, AB üyeliğini desteklediğini ve model teşkil eden bir ittifaktan söz ettiğini, ancak bunlara rağmen, Türk hükümetine Ruhban Okulunun açılması çağrısında bulunduğunu, ayrıca Ermeni iddialarıyla ilgili düşüncesinin değişmediğini ölçülü bir biçimde ifade ettiğini bildirdi.

    Haberde, Obama'nın PKK'yı terör örgütü olarak nitelendirdiğine ve Mustafa Kemal Atatürk'ü överek göklere çıkardığına da dikkat çekildi.

    Ethnos gazetesinin "Obama, 1922 için Türkleri akladı" başlıklı haberinde, Obama'nın TBMM'deki konuşmasında, "Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşında yabancı kuvvetlere teslim olmadığını ve kendisi için farklı bir gelecek tercih ettiğini" belirttiği aktarıldı.

    "İslam'a açılım, Heybeli için baskı" başlığını kullanan Ta Nea gazetesi, Obama'nın tarihi Ankara ziyaretinde tüm İslam dünyasına dostluk mesajı verdiğini, ancak Türkiye'den de belirli adımlar atmasını talep ettiğini yazdı.

    Haberde bu adımların, "Heybeliada Ruhban Okulunun açılması, Ermenistan ile sınırların açılması, bu konuda geçmişle yüzleşilmesi ve Kürtlerin eğitim görmesi" olarak sıralandığı kaydedildi. Haberde, "Obama'nın Kıbrıs konusunda ise taraflara eşit mesafeli yaklaştığı ve iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümünü desteklediğini ifade ettiği belirtildi.

    Elefterotipia gazetesinin, "İslam ile savaşta değiliz" başlıklı haberinde, Obama'nın iki ülke ilişkilerindeki vizyonunun "Truman ruhu" temelinde olduğu ve Türk topraklarından İslam alemine işbirliği mesajları gönderdiğine işaret edildi.

    Haberde, genel izlenimin, "Obama'nın Türklerin gözlerini kamaştırdığı" şeklinde olduğu, bunun da bu aşamada önemli olduğu ifade edildi. Gazetenin haberinde, Yunan diplomatik kaynaklarının, Obama'nın TBMM'deki konuşmasında Ruhban Okulu'nun açılması konusundaki ifadelerinin, olumlu bir ortamın oluşmasına yol açtığı gibi, çok yapıcı bir gelişme olduğu değerlendirmesinde bulunduğu bildirildi.

    RUM BASINI


    Haravgi: "ABD Federal Kıbrıs'ı Destekliyor - Obama'nın Türkiye Meclisinden Mesajları"

    Simerini: "Modern Türkiye'yi Övücü Obama - Amerika Başkanından İnanılmaz Methiye"

    Politis: "Obama Türkiye Modelini Yüceltti - Obama Türkiye'nin Düzeyini Yükseltti - Kıbrıs Sorununda Eşit Mesafede Durdu, Doğrudan Müzakereleri ve İki Bölgeli (Federasyonu) Destekledi"

    Fileleftheros: " Türkiye Bölgenin Koruyucusu - Obama: Kıbrıs Sorununa İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon Temelinde Çözüm - Türkiye'nin AB Üyeliğine Tam Destek"

    Alithia: "Ankara Kilit Müttefik - Obama'dan Kıbrıs Mesajı"

    Mahi: "Obama Türkiye-ABD İlişkilerindeki En Güçlü Temeli Atıyor - Kıbrıs'ın Yeniden Birleşmesinden Yana"

    ALMAN BASINI


    ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti Alman basın-yayın organlarında, Obama'nın Türkiye'ye verdiği önem ve İslam dünyasıyla diyalog bağlamında değerlendirildi.

    Bild gazetesi, "Obama Türkiye'nin gönlünü okşadı ve AB üyeliğini istedi" başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'ye AB üyeliği yolunda destek veren Obama'nın TBMM'de yaptığı konuşmada, "ABD'nin İslamiyet'e karşı mücadele etmediği, tam aksine yüz yıllardan bu yana dünyayı daha iyi hale getirmeye çalışan İslam dinine büyük saygı duyduğuna vurgu yaptığı" ifade edildi.

    Frankfurter Rundschau gazetesi, "Obama İslam dünyasıyla 'yeni diyalog' arıyor" başlığıyla verdiği haberde, Obama'nın diyalog arayışı içinde olduğu ve Türkiye'nin Batı ile Doğunun buluştuğu yerde olmasını ülkenin büyüklüğü olarak gördüğü ifade edildi.

    Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, "Obama Türkiye'de 'yeni diyalog' vadediyor" başlığını kullanırken, Berliner Morgenpost gazetesi, Obama'nın Türkiye'ye AB üyeliği konusunda verdiği destek nedeniyle Avrupa'da Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili tartışmaların yeniden gündeme geldiğini yazdı.

    Berlin'de yayınlanan B.Z gazetesi de, başlığa çıkarttığı "Türkiye'yi Obama için bu kadar önemli yapan ne?" sorusuna cevap aradığı bir haberde, Türkiye'nin sadece Avrupa ve Ortadoğu değil, Rusya ile ilişkilerde de anahtar konumda olduğu belirtildi.

    Haberde, bu ilişkilerden kaynaklanan tüm ekonomik imkanların yanı sıra Türkiye'nin demokratik, Batılı tarzdaki ve Batılı değerlere bağlı tek Müslüman ülke olduğuna işaret edildi.

    Alman televizyon kanalları da Obama'nın Türkiye ziyaretine haber bültenlerinde geniş yer verdiler.

    RUS BASINI

    Kommersant gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde yeni bir başlangıç yapıldığını, Türkiye'nin ABD ile İslam dünyası arasında arabulucu olabileceğini yazdı.

    Gazetede "Obama'dan Türkiye ile yeni başlangıç" başlığıyla yayımlanan haberde, Obama'nın bu ziyaretinin Türkiye'yi İslam ile Batı dünyası arasında köprü haline getirme isteğini ortaya koyduğu yorumu yapıldı.

    Obama'nın bu ziyaretle George Bush döneminde Ankara ile bozulan ilişkileri yeniden kurmayı başardığı ifade edilen haberde, "Obama'nın Türkiye ziyareti, onun ilk önemli yurt dışı ziyareti gibi değerlendirilebilir. Avrupa ülkelerinden farklı olarak Türkiye ziyareti, Obama'nın inisiyatifiyle gerçekleştirildi. Hatta Obama'nın Avrupa gezisinin son ayağının Rusya olacağı söyleniyordu. ABD Dışişleri Bakanlığının bu planı gerçekleşmiş olsaydı, Obama'nın dün Ankara'da değil, Moskova'da olması gerekiyordu" görüşlerine yer verdi.

    Gazete ayrıca, "Türkiye ile George Bush döneminde bozulan ilişkilerin yeniden başlatılması, Rusya'ya kıyasla çok daha kısa sürede sağlandı. Obama ziyaretinin en önemli sonuçlarından birinin, ABD'nin 2003 yılında Irak'a saldırısında Türk
    üslerinin kullanılmasını yasaklayan parlamentonun Amerikan askerlerinin Irak'tan tahliyesi için üslerin kullanımına izin verme olasılığının ortaya çıkması olduğu söylenebilir. Obama'nın Prag'da Avrupa ülkelerine seslenerek, Türkiye'nin AB
    üyeliğine alınması çağrısı da görüşmelere ek bir başarı katmış oldu" diye yazdı.

    Haberde, hem Obama'nın, hem de Türk yöneticilerin Ankara'nın Washington ile diyaloğunun sadece Türkiye adına değil, tüm İslam dünyası adına olduğunu bildiği savunularak, "Son dönemdeki Türkiye dış politikası da ülkeyi Batı ile
    İslam dünyası arasında bir arabulucu olarak konumlandırmaya çalışmakta" denildi.

    Türkiye'nin NATO Genel Sekreterliği için Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e hem onay vermemesinin bunun en büyük kanıtı olduğu ileri sürülen haberde, "Dün TBMM'de konuşan Obama da İslam dünyasıyla hiçbir zaman savaş halinde olmadıklarını, her zaman işbirliği ve karşılıklı saygı için çalıştıklarını vurguladı.

    Obama'nın konuşmasını El Cezire ve El Arabiya televizyonları da canlı yayımladı" ifadelerine yer verildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow