Economist: "Kürtlerin Türk hükümetiyle dansı"

İngiltere'de yayımlanan Economist dergisi, "Özyönetim Hayalleri - Özerklik peşindeki Kürtlerin kendilerinden destek isteyen hükümetle dansı" başlıklı bir yazıda, birçok Kürtün artık Türk parlamentosunun parçası olmak istemediğini yazıyor.
Dergide yer alan yazı şöyle:
"Dicle nehrinin kıyısında eski bir Kürt yerleşimi olan Cizre'de bir aile sınırın diğer tarafında; Kobani'de Irak Şam İslam Devleti militanlarına karşı savaşırken ölen 20 yaşındaki oğulları Muhammed'in yasını tutuyor. Muhammed, Kürt güçlerin Kobani'de 26 Ocak'ta zaferlerini ilan etmesinden kısa bir süre sonra öldürüldü. Başsağlığına gelen Molla Kasım adlı imam, 'Cizre Kobani'de 17 şehit verdi' diyor. IŞİD'e karşı savaş, Pan-Kürt hissiyatı canlandırdı ve efsanevi Kürt Emiri Bedir Han'ın 19'ncu yüzyılın başlarında Osmanlılara karşı ayaklandığı Cizre'de uzun zamandır devam eden isyankârlığı alevlendirdi."
"1992'de Cizre'de Türk güçlerinin Nevruz kutlamaları sırasında sokağa çıkma yasağına meydan okuyan sivillerin üzerine ateş açması sonucu çok sayıda kişi ölmüştü."
AKP KÜRTLERE DAHA FAZLA HAKLAR VERECEK
"Muhammed polis aracına taş atmak suçundan bir yıl hapis yatmıştı. Annesi Selma, 'Muhammed o zaman 14 yaşındaydı. Ondan sonra PKK'ya katılmaya karar verdi' diyor. AKP Kürtler için görülmedik açılımlar yaptı; dil yasağını hafifletti, Öcalan'la görüşmelere başladı. 2 yıldır ateşkes var. AKP'nin HDP'nin desteğini almayı umduğu yeni anayasa kapsamında Kürtlere daha fazla hakların verilmesi gündemde."
"Ancak birçok Kürt, Cizre'de yakın bir zaman önce yaşanan şiddetin ardında devletin bulunduğuna inanıyor. Cizre'de dördü çocuk en az altı kişi öldü. 14 Ocak'ta güvenlik güçleri tarafından vurulduğu öne sürülen 12 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti. Şimdiye kadar bir polis memuru gözaltına alındı."
Tuğçe Kazaz Twitter'ı salladı!
'HEPSİ KÜRDİSTAN'
"Gerginlik, Ekim'de Türkiye'nin Kürt savaşçılar için Kobani'ye koridor açmayı reddetmesiyle başladı. PKK ve Hüda-Par yanlıları çatıştı. PKK, Hüda-Par'ın IŞİD'le bağlantısı olduğunu ve Türkiye'nin ikisini de desteklediğinde ısrar ediyor. Hüda-Par ve Türkiye iddiaları reddediyor."
Demirtaş: Müzakere sürecini dinamitleyecek kadar tehlikeli
'DEVLET BURAYA GELEMEZ'
"Cizre'nin Cudi mahallesinde kadınlar ve erkekler odun yakarak ısındıkları 'barikatlarda' Hüda-Par ve Türk güçlerini uzak tutmak için nöbet tutuyorlar. Toprak yığınları barikat görevi görüyor. Sokaklarda PKK bayrakları ve Öcalan posterleri asılı. 16 yaşındaki Sami, "Devlet buraya gelemez. Buranın hâkimi biziz" diyor. Binlerce Kürt gibi, o da geçimini hasat mevsiminde Batı'da tarlalarda kazanarak sağlıyor. 'Tarlalara annemin karnındayken gitmeye başladım' diyor. HDP'li Belediye Başkanı Leyla İmret, Cizre'de işsizliğin yüzde 70 olduğunu söylüyor."
"İmret, HDP'nin yüzde 10 barajını aşacağını söylüyor. Daha önce bağımsız adaylar çıkaran parti bu kez anketlerin barajı aşamayabileceğine işaret etmesine rağmen seçimlere parti olarak girmeyi planlıyor. Ama zaten bölgesel merkez Diyarbakır'da birçok Kürt artık Türk parlamentosunun parçası olmak istemiyor. Kürdistan İslami İnisiyatifi (Azadi) Sıdkı Zilan, 'Tüm Kürt partilerini birleştirip kendi parlamentomuzu kurmalıyız' diyor. Şahismail Bedirhanoğlu adlı bir işadamı ise "Onların Kobani politikası duyguları güçlendirdi. Eğer HDP parlamentoda temsil edilmezse, gerginlik kontrolden çıkar' diye konuşuyor."
'HEPSİ KÜRDİSTAN'
"Daha Batı'da Kobani'nin karşısındaki Suruç'ta ise hükümetin kurduğu parıltılı mülteci kampı yerine HDP'li belediyenin kurduğu derme çatma kamplarda kalmayı tercih eden yaklaşık 200 bin Suriyeli Kürt kalıyor. Savaşta kocasını kaybeden Nejaha, "Burada kendimizi özgür ve evimizde hissediyoruz" diyor. Yerel mezarlıkta 'Kobani şehitleri' için bir yer ayrılmış. Burada 66 mezar var. Ama Muhammed Kobani'ye gömüldü. Annesi 'Cenazesini getirmeye gerek yok. Hepsi Kürdistan' diyor. (BBC TÜRKÇE)
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da Mossad ajanı avı! Vatandaşlara ‘ihbar’ çağrısı: Gece güneş gözlüğü takanlar, kapalı perdeler…
ABD donanmasının göz bebeği: USS Nimitz! Orta Doğu yolundaki yüzen nükleer gücün özellikleri neler?
İran: Önümüzdeki saatlerde Israil'e saldırılar yoğunlaşacak
İran-İsrail geriliminde Moskova'dan yeni öneri: "İran'ın uranyumu Rusya’ya taşınabilir"
G7'den neden erken ayrıldı? Trump, "Macron reklam peşinde" diyerek yalanladı: Sebebi çok daha büyük bir şey!