El Askeriye türbesi yine bombalandı

El Askeriye türbesi yine bombalandı
expand

2006 yılında Irak'ı iç savaşın eşiğine getiren saldırının hedefi olan Samarra'daki Şii El Askeriye türbesi yine bombalandı. Üst düzey Iraklı bir yetkili, "Bu ülkemiz için çok kötü bir haber" dedi. Başkent Bağdat'ta da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Yasak TSİ 14.00'de uygulamaya girdi. Uygulamanan ne kadar süreceği ise daha sonra açıklanacak.
 
Samarra'daki görgü tanıkları ve din adamlarına göre El Askeriye türbesinin iki minaresi havaya uçuruldu. Eylemde ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Samarra'da sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, Irak Başbakanı Nuri El Maliki, başkent Bağdat'ta görüştüğü ABD ordusu komutanlarından Samarra için takviye istedi.
 
Maliki, saldırıdan Irak El Kaide örgütüyle idam edilen Saddam Hüseyin yandaşlarını sorumlu tuttu.
 
ABD: "El Kaide izleri taşıyor"
 
Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow ise, kesin konuşmak için henüz çok erken olmakla birlikte saldırının El Kaide'nin tüm izlerini taşıdığını belirtti.
 
Snow, saldırının, mezhepler arası gerginliği artırma amacı güttüğünün aşikar olduğunu da ifade etti.
 
Sistani ve Sadr'dan itidal çağrısı
 
Iraklı Şiilerin en önemli lideri Sistani saldırıyı kınadı ve soğukkanlı olma çağrısı yaptı. 
 
Şii lider Mukteda Sadr da, saldırının ardından 'itidal' çağrısı yaptı, ülkede 3 günlük yas ilan etti. Şii lider, "Birlik içinde terörden uzak durmalıyız" dedi.
 
Saldırının ardından Sadr yandaşı siyasi blok içindeki 30 milletvekili ise, meclis üyeliklerini askıya aldıklarını açıkladı.
 
Sadr yandaşı siyasi blok, hükümetten Askeriye türbesinin yeniden inşası için "gerçekçi" adımlar atmasını istedi, Samarra'dan yabancı askerlerin çekilmesi çağrısında bulundu.
 
Sadr yanlısı blokun, meclis üyeliklerini askıya almasının Başbakan Nuri El Maliki liderliğindeki Şii partilerin ağırlığındaki hükümeti zayıflatabileceği ve ülkede şiddetin azaltılması amacıyla ulusal uzlaşmanın sağlanması için gerekli bir dizi yasanın kabulünü de geciktireceği belirtiliyor.
 
30 milletvekilinin oluşturduğu blok, iktidardaki Maliki'nin Şii İttifakı'nın sahip olduğu sandalyelerin dörtte birini oluşturuyor.
 
İran ABD'yi işaret etti
 
İran ise, El Askeriye türbesinin bombalanmasından ABD'yi sorumlu tuttu.
 
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, saldırıyı "vahşice" olarak niteledi, saldırıyı yapanlara, "Biliyoruz dindar değilsiniz, dinden de bir şey anlamıyorsunuz ama biraz mert olun" diye seslendi.
 
Ahmedinecad, kutsal mekanlara yapılan saldırıların sorumlularının da başta ABD olmak üzere işgal kuvvetleri olduğunu söyledi.
 
ABD'nin Irak'tan çıkması için daha önce bir yol açtıklarını kaydeden Ahmedinecad, "Böyle yaptıkça açılan yolu da kapatıyorsunuz. Eğer bunlara devam ederseniz, Irak'tan çıkış kapınız kapanır ve Irak sizin için mezar olur" diye konuştu.
 
Şiilerce kutsal sayılan El Askeriye, Irak'taki en önemli türbelerin başında geliyor. Türbede, Şiilerin 10'uncu imamı İmam Hadi ile 11'inci imamı İmam Hasanül Askeri'nin mezarları bulunuyor.
 
2006 Şubat'ında buraya düzenlenen saldırı, bugün ülkeyi iç savaşın eşiğine getiren mezhep çatışmalarına sebep olmuş, 34 bin 452 kişi ölmüştü. Türbenin El Kaide örgütü tarafından yıkıldığı iddia edilmişti.
 
60 komando ve 25 Irak polisince korunan türbe, ABD'nin Irak'a girdiği 20 Mart 2003'ten sonra ülkenin içine düştüğü terör bataklığının en hassas noktalarından biri oldu.

İngiltere saldırıyı kınadı
 
İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Irak'ın Samarra kentindeki Şii türbesi Askeriye'ye düzenlenen saldırıyı kınadı. Beckett, "Samarra'daki Askeriye türbesine son saldırıyı şiddetle kınıyorum" ifadesini kullandı ve saldırının Irak'taki mezhep çatışmasına bağlı şiddet olaylarını daha da artırmaya yönelik bir girişim olduğunu belirtti.
 
"Bu saldırıyı düzenleyenlerin tek bir amacı var, o da Iraklıların çoğunluğunun destek verdiği demokratik süreci yıkmak" diyen Bakan, Irak'ın ölçülü davranma çağrılarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Iraklı siyasi parti liderlerini de ulusal birliğin sağlanması amacındaki çabaları artırmaları için teşvik ettiklerini kaydetti.
 
Bir köprü havaya uçuruldu
 
Tikrit ile Kerkük kentleri arasındaki bir köprü de, dün gece bombayla havaya uçuruldu. Polis, saldırıda ölen veya yaralanan olmadığını söyledi.
 
Kerkük'ün güneydoğusundaki köylerden kente erişim de engellendi. Irak'ta direnişçiler, köy ve kasabaların kentlerle iletişimini kesmek amacıyla şu ana kadar birçok köprüyü havaya uçurdu.
 
Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Diyala vilayetinde bulunan Mendeli kasabasında bir polis karakoluna ise bombalı saldırı düzenlendi. İntihar saldırısında 5 polis hayatını kaybetti. Mendeli'de Kürtler ve Şiiler çoğunluğu oluşturuyor.
 
Irak'ın başkenti Bağdat'ta ve güneyindeki İskenderiye kentinde de 4 Sünni camisi saldırıya uğradı. Polis, İskenderiye'de Büyük Cami, Abdullah Cubburi ve Hattin camilerine öğleden sonra bombalı saldırı düzenlendiğini, camilerin büyük zarar gördüğünü belirtti.

El Sabah gazetesinin yayın yönetmeni kaçırıldı
 
Irak'ta resmi yayın organı El Sabah gazetesinin yayın yönetmeni Fileyh Vadi Mitcab'ın kaçırıldığı bildirildi. Polis, başkent Bağdat'ta bir araç konvoyundaki silahlı kişilerin oğluyla Sadr semtine giden Mitcab'ı kaçırdığını, Mitcab'ı alan kişilerin oğlu ve şoförünü serbest bıraktığını söyledi.
 
Mitcab, Irak'ta bu yıl kaçırılan sekizinci gazeteci oldu. Merkezi Paris'teki Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Irak'ta bu yıl işini yaparken ölen gazeteci sayısının 27 olduğunu bildirmişti.
 
Irak'ta, savaşın başladığı 2003 yılının Mart ayından beri ölen gazetecive yardımcı personelin sayısının ise 182 olduğu ve bu kişilerin çoğununIraklı olduğu bildiriliyor.
 
ABD'nin kayıpları sürüyor
 
Amerikan ordusunun ülkedeki kayıpları da sürüyor. Dün başkent Bağdat'ın doğusundaki bombalı saldırı ve bu sabah yola döşenen bombanın patlaması sonucu 3 ABD askeri öldü.
 
Ordunun açıklamasında, Anbar vilayetinin batısında direnişçilerle çıkan çatışmada da bir deniz piyadesinin öldüğü kaydedildi.
 
BM'nin gizli raporu ABD'yi eleştiriyor
 
İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi ise, BM tarafından hazırlanan raporda ABD'nin Ortadoğu'daki başarısızlık nedeniyle eleştirildiğini yazdı.
 
Guardian'a göre, BM'nin Ortadoğu özel temsilcisi Alvaro de Soto'nun hazırladığı "End of Mission Report: Görev Sonu Raporu" başlıklı 53 sayfalık raporda, ABD'nin bölgedeki diplomatik başarısızlıkları sıralandı.
 
5 Mayıs 2007 tarihli raporda De Soto'nun, İsrail'i de barış görüşmelerine başarılamayacak ön koşullar getirmekle suçladığı bildirildi.
 
Raporda, Filistin'i de şiddetten dolayı kınayan De Soto'nun, raporun tek yazarı olduğu bildirildi.
 
Hala New York'ta olduğu bildirilen Alvaro de Soto ise Guardian'a raporun kurum içi belge olduğunu, kamuya açık bir yanı da bulunmadığını söylemekle yetindi.
 
Bu arada haberi manşetten yayımlayan Guardian gazetesi, raporun tam da Gazze'deki şiddetin yükseldiği ve iç savaş noktasına ulaştığı bir noktada ortaya çıktığı yorumuna da yer verdi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow