Erdoğan Bush ve Blair ile görüştü

NATO Zirvesi kapsamında Letonya'nın başkenti Riga'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair ile görüştü.
Başbakan Erdoğan, dün akşam zirvede bulunan liderlerin katıldığı Ulusal Opera Binası'nda verilen kokteylde ABD Başkanı Bush ile bir süre görüştü.
Görüşmede iki lider, Irak ve Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendirirken, Erdoğan Bush'a Ürdün izlenimlerini anlattı. Başbakanlık kaynakları, görüşmenin ''çok sıcak" geçtiğini ifade etti.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün eşlik ettiği Erdoğan, İngiltere Başbakanı Blair ile de biraraya geldi. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.
Başbakan Erdoğan daha sonra, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile biraraya geldi. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Gül de hazır bulundu. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.
Erdoğan Riga’da ayrıca İtalya Başbakanı Romano Prodi, İspanya Başbakanı Zapatero ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de görüşecek.
Zirvede çalışma oturumundan sonra liderler, aile fotoğrafı için biraraya geldi. Aile fotoğrafı çekiminin ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir süre ayakta sohbet etti.
Putin de zirveye katılmak istedi
Zirve devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Riga'ya gelmeyi önermesi çeşitli itiraz ve tartışmalara konu oldu.
Fransa delegasyonunun Putin'in 'Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın yaşgününü kutlamak üzere, gayri resmi olarak Riga'ya gelmek istediğini' dün duyurmasından sonra, Putin'in Riga ziyaretinin 'maalesef gerçekleşemeyeceği' ilk defa Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov tarafından açıklandı ve buna gerekçe olarak, 'devlet başkanlarının çalışma takvimlerinde' uzlaşma sağlanamaması gösterildi.
Fransız yetkililer de projenin 'pratik ve lojistik nedenlerle' gerçekleşemediğini belirtirken, bu önerinin Putin'den geldiğini bir kere daha hatırlattı.
Putin'in Riga'ya gelme fikrinden en fazla Letonya yönetimi rahatsız oldu, ABD de öneriye sıcak bakmadı.
Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov da, NATO'nun genişleme sürecine bir etkisi olmayan Rusya'nın ittifaka katılmayı düşünmediğini söyledi.
İvanov, "Biz, bu veya şu ülkenin NATO'ya üye olmasına karşıyız gibi kritik bir tavır takınabiliriz ama bunun yanlış olacağına inanıyorum" dedi.
Her ülkenin dahil olmak istediği bloku seçmekte özgür olduğunu ifade eden İvanov, "Bizim NATO'ya katılmak gibi bir niyetimiz yok" diye konuştu.
Askeri dönüşüm ele alındı
Zirvede ittifakın 'askeri dönüşümü' ayrıntılı olarak ele alınırken, Acil Mukabele Gücü (NRF) 'tam operasyonel' ilan edildi.
İttifak kaynakları, bu kararın onaylanması için bazı eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ve müttefiklerin daimi temsilcileri düzeyinde uzlaşma arandığını belirtiyorlardı.
NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı (SACEUR) Amerikalı General James Jones, zirve öncesinde, üye ülkeleri 'eksikleri tamamlamaya' çağırmıştı.
Müttefikler arasında söz konusu uzlaşmanın sağlandığı ve NRF bünyesindeki eksiklerin 'ortak finansman' yoluyla giderileceği bildiriliyor.
Devlet ve hükümet başkanlarının 2002 sonunda Prag zirvesinde aldığı karar çerçevesinde, 25 bin kadar askerle 'tam operasyonel' olması öngörülen NRF, ilk aşamada 2004 yılında 6 bin dolayında askerle göreve başladı.
İttifak üyesi ülkelerin kara, deniz ve hava kuvvetlerinden gelen araç ve askerlerden oluşan NRF, 'bir kriz halinde', 15 ile 30 gün içinde harekete geçirilebilecek yetenekte bulunuyor.
NRF, 'dünyanın her yerinde', 'modern NATO'nun hedef olduğu yeni tehditlere karşı' mücadeleye hazırlıklı tutuluyor. İttifakın askeri yetkililerine göre, bu tehditlerin başında terörizm ve kitle imha silahları bulunuyor.
Türkiye Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda
Kara, hava ve deniz kuvvetleri boyutuna sahip olan NRF'nin Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 2007 başından itibaren 6 ay için Türkiye tarafından yönetilecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri, bu süreçte, 3 bin kadar askerden oluşacak kara gücünü NRF için sürekli hazır bulunduracak.
NRF'ye katkıları önemli olan ve 'iyi sicil sahibi' Türkiye, 2003 yılında da aynı görevi üstlenmişti. NRF'nin ihtiyaçları, 6 aylık dönemler çerçevesinde belirleniyor ve harekatların boyutlarına göre değişiyor.
Askeri yetkililer, 'kuvvet havuzu oluşturulmasının ve ihtiyaçların, yerine göre bu havuzdan karşılanmasının' söz konusu olduğunu, müttefik ülkelerin NRF'ye tahsis ettikleri asker ve teçhizatı sürekli hazır halde bulundurmaları gerektiğini, bu birimlerin, NATO Konseyi'nin olası bir askeri müdahale kararından en geç 30 gün sonra 'işbaşı' yapmaları gerektiğini ifade ediyor.
Siyasi yönerge onaylandı
NATO bünyesinde son altı aydır tartışılan ve üzerinde yoğun pazarlıklar yapılan 'Kapsamlı Siyasi Yönerge' de onaylanarak, kamuoyuna açıklandı.
İttifakın 'gelecek 10-15 yıl süresinde' izleyeceği stratejilerin, değişim sürecinin ve hedeflerinin ele alındığı belge, NATO'nun 'küreselleşme' iradesini yansıtması açısından önem taşıyor.
Belgede, değişen koşullara kendini uyarlaması gereken NATO'nun, dünyanın tüm köşelerine, uzun süreler için olağanüstü kuvvetler gönderme yeteneğine sahip olması gereği üzerinde durularak, terörizme karşı mücadele hedefi de ön plana çıkarılıyor.
'Müttefikler tarafından, noktasından virgülüne kadar özenle hazırlandığı' ve ilk aşamada savunma bakanları tarafından onaylanan belgede, 'tehdit analizleri' yapılırken terörizm ve kitle imha silahlarının İttifak için en büyük tehditler haline geldiği ifade ediliyor.
NATO'nun silahlı kuvvetlerinin ve savunma sistemlerinin buna göre uyarlanması gereği üzerinde duruluyor. Belgede, İttifaka yönelik tehditler arasında, 'istikrarsız bazı ülkeler', 'bölgesel çatışma ve krizler', 'konvansiyonel silahların yayılması' gibi unsurlar da sıralanıyor. Bu tehditlere karşı NATO'nun nükleer ve konvansiyonel silahlarını hazır bulundurması gereği belirtilen belgede, İttifak'ın gereğinde çok sayıda büyük ve küçük operasyonu aynı anda yürütmeye hazır ve yetenekli olmasının önemi de vurgulanıyor.
Zirvenin gündemi
NATO zirvesi Letonya'nın başkenti Riga'da başladı. ABD Başkanı George Bush, Gürcistan ve Ukrayna'nın ittifaka üyelik sürecini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Bush, Afganistan konusunda da ittifaktan destek istedi, üye ülkelerin ek asker göndermesi gerektiğini söyledi. Bush Irak'tan çıkmayacaklarını da tekrarladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İSRAİL’DE ORMAN YANGINI: İsrail orman yangınında son durum ne, söndürüldü mü?
ABD ve Ukrayna arasında imzalar atıldı: Kritik anlaşma hakkında neler biliniyor?
Trump, Musk'ın yönetimde istediği kadar kalabileceğini söyledi
İsrail yanıyor! "Ülke tarihinin en büyük yangını"
Almanya’da ‘casus’ şoku! Hedefte Alman savunma şirketi mi vardı?