FARC 2 rehineyi yıllar sonra serbest bıraktı

FARC 2 rehineyi yıllar sonra serbest bıraktı
expand

Kolombiya'daki Devrimci Silahlı Güçler'in (FARC) yıllardır rehin tuttuğu iki kadın, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in girişimiyle serbest bırakıldı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Özgürlüğüne kavuşmak için 6 yıl bekleyen Clara Rojas (44) ile 7 yıldır rehin tutulan Consuelo Gonzales (57), Kolombiya'nın, San Jose del Guaviare yakınlarındaki, gerillaların kontrolündeki ormanlık bölgeye inmesine izin verilen Venezuela'ya ait helikopterle Venezuela'nın Santo Domingo kentine, buradan uçakla başkent Caracas'a getirildi.
 
Rehin tutuldukları bölgeden ayrılmadan önce gerillalarla el sıkışan, zayıf ancak sağlıklı ve özgürlüklerine kavuşacakları için mutlu oldukları gözlenen rehinelerden Gonzales, Caracas'a varmadan önce telefonda görüştüğü Chavez'e şükranlarını iletti.
 
Rojasise ise serbest bırakılmalarını, "Yeniden doğuşmuş gibiyim" sözleriyle değerlendirdi.
 
Chavez: "Diğerlerinin de serbest bırakılmasını umuyorum"
 
İzlediği siyaset ile gerillaların güvenini kazanan ve arabuluculuk görevini üstlenerek rehinelerin serbest bırakılmasında rol oynayan Chavez ise diğer rehinelerin de serbest bırakılacağını umduğunu, ancak bunun büyük ölçüde, ABD ile müttefikliğiyle bilinen Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin niyetine bağlı olduğunu söyledi.
 
Chavez, çabalarının devam edeceğini, diğer rehinelerin serbest bırakılması için FARC ile temas kurmaya hazır olduklarını belirtti ve Kolombiya Devlet Başkanı'na, "Hizmetindeyim" diyerek çağrıda bulundu.
 
Gonzales de Kolombiya radyosu La W'ye yaptığı açıklamada, FARC'ın elindeki erkek rehinelerin durumunun kötü olduğunu anlattı.
 
Erkek rehinelerin geceleri bağlandığını söyleyen Gonzales, "Boyunlarında sürekli zincir var. Boyunlarındaki zincirle yıkanıyorlar, ne yaparlarsa yapsınlar zincire vurulmuş durumdalar. Geceleri de güvenlik gerekçesiyle her yatağın başucundaki ağaca bağlanıyorlar" dedi.
 
Kadın rehinelerin ise erkeklerle aynı koşullarda tutulmadığını söyleyen Gonzales, diğer rehinelerin serbest kalması için "bir şeyler yapılmasını" istedi.
 
FARC, son olarak 2001 yılında, rehin tuttuğu 300 kadar polis ve askeri serbest bırakmıştı.
 
Chavez puan kazandı, Uribe'ye baskı arttı
 
FARC'ı desteklemekle suçlanan Chavez'in, rehinelerin serbest bırakılmasında üstlendiği rolle puan kazandığı ve aralarında üst düzey 44 kişinin de bulunduğu birçok kişinin halen rehin tutulmasının, Uribe üzerindeki baskıyı artırdığı yorumları yapılıyor.
 
Rojas ile Gonzales'in serbest bırakılmasının, Chavez'den arabuluculuk konusundaki beklentileri artırması bekleniyor. Uribe hakkındaki genel kanı ise diğer rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak konusunda çok az şansı olduğu.
 
Uribe, arabuluculuk yapan Chavez'in bu girişimlerine, anlaşmanın dışına çıktığı gerekçesiyle son vermiş ve Chavez, buna karşılık Kolombiya ile ilişkileri dondurma kararı almıştı.
 
ABD ile AB'nin terör örgütleri listesinde yer alan FARC, geçen ay Chavez ile doğrudan bağlantı kurarak, Rojas ile Gonzales'in, Emmanuel ile birlikte serbest bırakılabileceğini açıklamış, ancak daha sonra Kolombiya ordusunun bölgede düzenlediği operasyonları gerekçe göstererek bu ihtimalin ortadan kalktığını bildirmişti.
 
FARC, 44 rehinenin serbest bırakılması için, Kolombiya cezaevlerindeki örgüt yanlılarının salıverilmesini şart koşuyor.
 
Kolombiya'da, FARC tarafından kaçırılanlar arasında 10 yıldan uzun süredir kendilerinden haber alınamayanlar bulunuyor.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow