Filistin İçişleri Bakanlığı binası yerle bir

Filistinli militanlar, İsrail'in rehin askerini kurtarmak için sürdürdüğü operasyona tepki olarak İsrail'e Kassam füzesi attı. Olayı 'savaşı tırmandırma girişimi' olarak nitelendiren İsrail, anında karşılık verdi ve Gazze'deki Filistin İçişleri Bakanlığı binasını yerle bir etti.
İsrail Gazze kentinde düzenlediği füze saldırısında Hamas'a ait binaları vurdu.
Gazze kenti üzerinde gece yarısından sonra uçmaya başlayan İsrail'e ait pilotsuz uçaklar, 10 dakika arayla iki füze saldırısı yaptı.
Bir haftada ikinci kez hedef alınan İçişleri Bakanlığı, tamamen çöktü. Saldırıda, en az beş kişi yaralanırken, diğer birçok bina da hasar gördü.
İsrail, Filistin İçişleri Bakanlığı'nı, Filistinli militanların İsrail'in Aşkelon kentine düzenlendiği, kimsenin yaralanmadığı Kassam saldırısına misilleme olarak vurdu.
İkinci füze saldırısında ise, Hamas'a ait Tuffah semti Yafa caddesi üzerindeki ilk, orta ve lise eğitimi verilen Darul Arkam okulu hedef alındı. Bu saldırıda yaralanan olmadığı belirtildi.
İsrail daha da içeri giriyor
İsrail güvenlik kabinesinin, Filistinli militanların Aşkelon kentine roket atması üzerine askerlerin Gazze Şeridi'nin daha da içlerine girmesini onayladığı bildirildi.
Toplantıya katılan bir yetkili, ordunun yerleşim bölgelerine girmesine yeşil ışık yakıldığını, ancak Gazze Şeridi'nin yeniden işgal edilmeyeceğini söyledi.
İsrail yetkilileri, sınırdan roket saldırılarının önüne geçmek için askerlerin Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir 'güvenlik bölgesi' oluşturmasının kabul edildiğini de söyledi.
Yetkililer, güvenlik bölgesi oluşturmak için İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki bazı bölgeleri alacağını belirti. Bunun, İsrail'in geçtiğimiz sene tahliye ettiği Gazze'yi kısmen yeniden işgal etmesi anlamına geleceği belirtiliyor.
Olmert: "Terör savaşında büyük tırmanış"
Saldırıyı değerlendiren İsrail Başbakanı Ehud Olmert, "bu, Hamas örgütünün sorumlu olduğu terör savaşında büyük bir tırmanıştır" dedi. Olmert, kaçırılan askerle ilgili başlatılan operasyonun uzun bir savaşa dönüşebileceğini açıkladı.
Bölgede gerilim sürerken İsrail'in Hamas liderlerine yönelik 13 kişilik bir 'suikast listesi' hazırladığı öne sürülüyor.
Listede, Başbakan İsmail Haniye, sürgündeki Hamas lideri Halid Meşal ve Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar'ın bulunduğu iddia ediliyor. İsrail hala, sekizi bakan 60'tan fazla Hamaslı siyasetçiyi gözaltında tutuyor.
Bir kurtarma operasyonu için Gazze'nin güneyini işgal eden İsrail ordusu, kuzeyden de büyük bir operasyon için hazır bekliyor. Filistinli militanlar, Mısır'la yapılan arabuluculuk görüşmelerinden de çekildi.
Bu arada, İsrail operasyonları sürerken insan hakları örgütleri, İsrail jetlerinin ses duvarını aşan uçuşlarını, 'psikolojik işkence' olarak nitelendirdi ve İsrail Yüksek Mahkemesi'ne dava açtı.
Operasyon tam gaz
İsrail Başbakanı Olmert, güvenlik kuvvetlerine, 'teröristlere, teröristleri koruyanlara ve onlara talimat verenlere karşı operasyonların devam etmesi talimatını verdiğini' söyledi.
Olmert, ''teröristleri vuracağız'' dedi ve İsrail'e karşı saldırı düzenleyenlerin kaçamayacağını söyledi ve İsrailli askeri kaçıranlarla pazarlık yapılmasını bir kez daha reddetti.
İsrail ordusu, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in dönüşünü sağlamak, terör saldırılarını ve İsrail'e karşı yapılan füze saldırılarını durdurmak amacıyla, Gazze Şeridi'ndeki operasyonların kararlılıkla süreceğini belirtti.
Bu arada, Batı Şeria'daki Eriha'daki mülteci kampına giren İsrail askerleri, Filistinli bir eylemciyi öldürdü.
Filistinli hastane ve güvenlik kaynakları, 37 yaşındaki Mahmud Şahin adlı kişinin, Ayn El Sultan mülteci kampında İsrail askerleri tarafından öldürüldüğünü açıkladı.
Aynı kaynaklar, Filistinli eylemcinin hangi örgüte üye olduğunun ise henüz bilinmediğini kaydetti.
Öğrenciler tepkili
İsrail ve Filistin arasındaki gerginlik sürerken, Gazze Şeridi'nin en büyük ikinci üniversitesi, Hamas yönetimindeki İslam Üniversitesi'nin vurulması, öğrenciler ve Gazze'deki diğer üniversiteler tarafından kınandı.
Öğrenciler, sivil yerlere ve eğitim kurumlarına saldırıların durdurulmasını istedi. Gazze'deki İslam Üniversitesi'ne bir hafta iki kez füze atan İsrail, ikinci füzeyle üniversite kampusunun ortasındaki öğrenci birliği binasını yerle bir etti.
Öğrenciler, tepkilerini binanın kalıntıları üzerine İngilizce İbranice ve Arapça yazdıkları sloganlarla gösterdi.
Kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı saatlerde öğrenim gördüğü okulda öğrenciler derslere girmedi ve saldırıyı boykot yaparak protesto etti.
Üniversite rektörü Kemalin Şaat, ''Biz bir öğretim kurumuyuz'' diyerek saldırıyı kınadı ve İsrail'in Filistin gençlerinin öğrenim görmesini engellemek istediğini öne sürdü.
İslam Üniversitesi'nde 9 bin kız, 6 bin erkek öğrenci 12 fakültede öğrenim görüyor. Filistin Başbakanı İsmail Haniye de üniversitenin Arapça bölümünden 1987'de mezun olmuştu.
AB'den 'operasyonlara son ver' çağrısı
Avrupa Birliği, İsrail'den, Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarına son vermesini istedi.
Avrupa Parlamentosu'nda konuşan AB dönem başkanı Finlandiya'nın Ticaret ve Kalkınma Bakanı Paula Lehtomaki, İsrail ve Filistin'e gerilimi artıracak gelişmelerden kaçınmaları çağrısında bulundu.
'Rehin tutulan İsrailli askerin serbest bırakılması' çağrısında da bulunan Finli bakan, İsrail'in de Filistinli bakan ve milletvekillerini zorla alıkoymasının 'kabul edilemez olduğunu' söyledi.
İki taraftaki sivillerin çektiği acıdan endişe duyduklarını ifade eden bakan, ''iki tarafın da sivillerini korunması konusunda sorumlulukları var'' diye konuştu.
İsrail askeri kaçırılmıştı
19 yaşındaki Fransa asıllı İsrailli asker Gilad Şalit, Filistinli militanlar tarafından 25 haziranda kaçırılmıştı.
Bunun ardından 28 haziranda İsrail Gazze Şeridi’nde geniş çaplı bir operasyon başlatmış ve 64 Hamaslı bakan, milletvekili ve diğer yetkilileri tutuklamıştı.
Şalit'in kaçırılması olayını Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, Halk Direniş Komiteleri ve İslam'ın Ordusu adlı gruplar üstlenmişti.
İsrailli askeri kaçıranlar, İsrail'in Filistinli, Arap, Müslüman ve diğer milliyetlerin vatandaşı olan bin kadar mahkumun serbest bırakılmasını istemiş, İsrail bunu reddetmişti. Mısır, hayatta ancak yaralı olan İsrailli askerin serbest bırakılması için arabuluculuk önermişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hindistan ve Pakistan askeri güç karşılaştırması: Kim daha güçlü?
Yeni Papa kim olacak? Vatikan entrikaların gölgesinde!
Komşuyu ‘turuncu tehlike’ esir aldı! 13 milyon kişiye “evde kalın” uyarısı…
Almanya’da Friedrich Merz’e şok! 328 sandalyeli koalisyondan 310 oy çıktı: İlk turda başbakan seçilemedi…
Venüs’e Ulaşamadı, Dünya’ya Düşecek! ‘Kosmos 482’ Kontrolsüz Şekilde Yaklaşıyor… Tahminler Belli Oldu: Türkiye de Risk Altında!