hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Finlandiya'dan flaş Türkiye açıklaması

    Finlandiyadan flaş Türkiye açıklaması
    expand
    KAYNAKİHA

    Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin ifadelerinin ardından bugün yaptığı açıklamasında, “Bu konuda Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile hemfikiriz. Kabinem, Erdoğan’ın danışmanı ile Haavisto ve Türkiye Dışişleri Bakanı ile ilk istişareler yapıldı” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğinin aksine Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay verilebileceğini dile getirmişti. Helsingin Sanomat gazetesine konuşan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Erdoğan’ın açıklamasının ardından “derhal” temasa geçildiğini söyledi. Erdoğan’ın açıklamasının Finlandiya’nın NATO’ya üyelik politikasını değiştirmediğini dile getiren Niinistö, hem Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto hem de Cumhurbaşkanlığı düzeyinde temasa geçildiğini söyledi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, “Bu konuda Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile hemfikiriz. Kabinem, Erdoğan’ın danışmanı ile Haavisto ve Türkiye Dışişleri Bakanı ile ilk istişareler yapıldı” dedi.

    “Şu aşamada söyleyecek bir şey yok. Gelecekte bir açıklama olacaktır” diyen Niinistö, Türkiye’nin politikasının bu süreçte “değiştiğini ve geliştiğini” dile getirdi.

    Niinistö, “Bu açıklamalar üzerinden koşullandırmalarla yorum yapmak doğru değil. Türkiye’deki genel tablo bu açıklamalarla birlikte değişmemiştir ve hala olduğumuz yerdeyiz. Bu yorumlar, Türkiye’nin değişen söyleminin gelişimini temsil ediyor ve sahip oldukları değer bu. Bu nedenle biz plana sadık kalacağız” açıklamasını yaptı.

    Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, “İsveç ile birlikte hareket ettiğimizi çeşitli programlarda söyledim. Finlandiya’nın NATO üyeliği faydasının bir kısmı, İsveç’in NATO üyesi olması gerçeğinden kaynaklanıyor. Bu belirleyici bir nokta değil ancak dikkate alınması gereken bir nokta” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    STOLTENBERG İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

    Öte yandan, Niinistö NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada NATO üyelik başvurusunun ele alındığını kaydeden Niinistö, "Yakın iletişim devam ediyor” dedi.

    ÇAVUŞOĞLU: NATO'NUN GENİŞLEMESİNE KARŞI DEĞİLİZ

    Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Finlandiya'ya farklı mesaj verdiğimizde İsveç şok olacak' sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: 

    "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın yaptığı açıklama, sürecin başından beri gerek Cumhurbaşkanı'mız gerek Dışişleri Bakanı olarak benim yaptığım açıklamaların bir teyididir. Biz başından beri iki ülkenin üyelik süreci başladığında göreceli olarak Finlandiya ile daha az sorunumuz olduğunu vurguluyorduk. Gerek iki ülke gerek NATO iki ülkenin üyelik sürecinin birlikte ilerlemesini istedi. Bu nedenle 3'lü ahitnameyi Madrid'de imzaladık. O günden bu yana Finlandiya tarafından olumlu açıklamalar geldi. Türkiye'ye yönelik yaptırımlar ile ilgili savunma sanayi ürünlerinin ihracatı ile ilgili izinlerde olumlu girişimler olduğunu söyleyebiliriz. İsveç'teki provokasyonlar da gerçekleşmedi. Orada da Finlandiya'nın üyeliğini engellemek isteyen radikal gruplar var. Türkiye olarak biz, NATO'nun genişlemesine karşı değiliz. Başından beri üye olmak isteyen ülkelerin de üye olması gerektiğini her toplantı vesilesi ile söyleyen bir ülkeyiz. Bizim Finlandiya ve İsveç ile kategorik olarak problemlerimiz yok. Onların güvenlik endişelerini anlıyoruz, meşrudur; ama bugün NATO'nun belgelerinde geçen iki tehdit var; biri Rusya diğeri de terörizm. Dolayısıyla Türkiye'nin endişelerinin sadece anlaşılması yetmez, karşılanması gerekiyor." 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'İSVEÇ'TE GERİ ADIMLAR VAR'

    Madrid’de imzalanan ahitname uyarınca İsveç'te anayasa değişikliği gibi adımlar atıldığını anımsatan Çavuşoğlu, "Ama somut olarak İsveç'in NATO üyeliğini engellemeye çalışanların provokasyonları sayesinde geri adımlar var. 'Sorunlu ülke' ile 'daha az sorunlu ülke' arasında ayrım yapmak bana göre adaletli bir tutum olacak. Biz Türkiye olarak NATO ve bu ülkeler böyle bir karar alırsa, bunu ayrı ayrı değerlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mız da 'Finlandiya konusunda İsveç'e göre daha farklı bir değerlendirmemiz olabilir' diyor. Öncelikle NATO ve bu ülkelerin karar vermesi gerekiyor. Bizim amacımız iki ülke arasında ayrım yapmak değildir. Bu endişelerimizin karşılanması ile ilgili objektif değerlendirme sonucu sergilenen bir tutumdur. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın açıklamasının ardından Finlandiya Dışişleri Bakanı ile de değerlendirme yaptık bu konu hakkında" diye konuştu. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow