hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Finlandiya'dan Kıbrıs girişimi

    Finlandiyadan Kıbrıs girişimi
    expand

    AB Dönem Başkanı Finlandiya, KKTC'ye izolasyonun kaldırılması, bu çerçevede Rumları da tatmin edecek bir planın benimsenmesi için yeni bir girişim başlattı. KKTC Cumhurbaşkanlığı ise, Finlandiya'dan kendilerine böyle bir öneri iletilmediğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Finlandiya öneri ile, Türkiye ve AB arasında bu yıl içinde bir bunalım çıkmasının önlenmesinin amaçlandığını açıkladı.
     
    Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, taraflarla yoğun temaslar başlattığını, bu temaslarının Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin yanı sıra ilgili diğer tarafları kapsadığını söyledi.
     
    Tuomioja, bu yoğun temaslarla, ''AB'nin Kıbrıslı Türkler ile doğrudan ticari ilişki kurması yönündeki engelin kaldırılması ve Türkiye'nin de deniz ve havalimanlarını Kıbrıs Rum trafiğine açması yönünde ikna edilmesinin amaçlandığını'' bildirdi.
     
    Tuomioja, ''bunu başarıp başaramayacağımızı görmek için yalnızca birkaç haftamız var. Benim hissettiğim şu; hiçbir taraf şimdilik 'hayır' da demiyor, 'evet' de demiyor'' diye konuştu.
     
    Finlandiyalı Bakan, tarafların tümünün bir sonuç elde edilmesi isteğinde olduklarını, bununla birlikte başarı şansının henüz başarısızlık olasılığının önüne geçmediğini, ancak ülkesinin gerçek bir çaba içinde bulunmayı sürdürdüğünü dile getirdi.
     
    Tuomioja temaslarının ayrıntılarını açıklamaktan kaçınırken, AB diplomatları da girişimlerin, Türk limanlarının açılmasını isteyen Rumları da tatmin etmeyi amaçladığını, Gazimağusa gibi limanların, uluslararası gözetim altında uluslararası ticarete açılmasını içerdiğini kaydetti.
     
    KKTC: "Öneri tarafımıza iletilmedi"
     
    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca ise, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın 'Türkiye ile AB arasında olası bir krizin önlenmesi için KKTC'ye uygulanan izolasyonun kalkması ve bu çerçevede Rumları da tatmin edecek bir planın benimsenmesi için yeni bir girişim başlattığına' ilişkin haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
     
    Açıklamada, ''hazırlanan önerinin Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonlarla ilgili olduğu belirtilmekte olduğu halde, bu öneri Finlandiya tarafından tarafımıza iletilmemiştir. Buna göre, bu önerinin ciddiyetle değerlendirilmesi söz konusu olmadığı gibi, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılmasının Türkiye'nin AB üyeliği sürecine bağlanması da mümkün değildir'' denildi.
     
    'İzolasyonların kaldırılmasının, AB Konseyi'nin aldığı 26 nisan 2004 tarihli kararın uygulanması ve Kıbrıslı Türklerin temel haklarının iade edilmesi anlamına geldiği' hatırlatılan açıklamada, 'Kıbrıs Türk tarafının bu konuyu başka bir çerçeve içinde değerlendirmesinin mümkün olmadığına' işaret edildi.
     
    AB ve Türkiye'nin Kıbrıs tavrı
     
    AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin Kıbrıs Rum gemi ve uçaklarına limanlarını açmaması halinde müzakere sürecinin durdurulabileceğini söylüyor.
     
    Türk hükümeti ise, KKTC üzerindeki izolasyonlar kalkmadan Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimine liman ve havaalanlarını açma konusunda hiçbir adım atmayacağını belirtiyor.
     
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her fırsatta, KKTC'ye izolasyonlar kaldırılmadıkça Türkiye'nin, limanların ve havaalanlarının Kıbrıs Rum kesimi gemi ve uçaklarına açılmasını öngören Gümrük Birliği Ek Protokolü'nü gündeme almayacağını belirtiyor.
     
    Son olarak geçtiğimiz haziran ayında Avrupa Birliği, Türkiye'nin Kıbrıslı Rumlara limanlarını açmaması nedeniyle Hırvatistan ile müzakere sürecinin daha hızlı yürütülmesi kararını almıştı.
     
    AB'nin bu tavrına karşılık Başbakan Erdoğan, ''Türkiye hep adım atan taraf olamaz. Adımlarımızın karşılığını almadık. Adım atılmadıkça, adım atmayacağız'' demişti.

    Türkiye Ek Protokol'ü imzalamıştı
     
    Türkiye, Gümrük Birliği'nin Kıbrıs Rum yönetimi dahil AB'ye yeni katılan 10 üyeye de uyarlanması için Ankara Anlaşması'nın Ek Protokolü'nü 29 temmuzda imzalamıştı.
     
    Ancak Türkiye, aynı zamanda bir de deklarasyon yayımlayarak, imzanın Kıbrıs Rum kesimini tanıma anlamına gelmediğini ilan etmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow