Fransa'da gündem, dinleme skandalının ardından yeni istihbarat yasası

ABD Ulusal İstihbarat Örgütü'nün (NSA) son üç başkanını dinlediğinin ortaya çıkmasıyla sarsılan Fransa'da şimdi de yeni istihbarat yasası tartışılıyor. Parlamentonun dün onayladığı, istihbarata iletişimin izlenmesini de içeren yetkiler veren yasayı Cumhurbaşkanı François Hollande, Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararı aldı.
Terörle mücadele kapsamında istihbarat tedbirlerinin arttırılmasını öngören yeni istihbarat yasası, iletişimin izlenmesiyle ilgili pek çok teknik imkanın Fransız istihbarat servisi tarafından kullanılmasının önünü açıyor.
Elysee Sarayı'ndan konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Anayasa tarafından garanti altına alınmış özel yaşama saygı ilkesinin, yeni yasa ile ihlal edildiği yolundaki parlamentodaki tartışmalara" atıfta bulunuldu ve Cumhurbaşkanı Hollande'ın, bu gerekçeyle Anayasa'ya uygunluğunun denetlenmesi için yasayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderme kararı aldığı ifade edildi.
ABD, Fransa'nın son 3 başkanını da dinlemiş
Fransa'da insan hakları dernekleri ve sivil toplum örgütleri yasaya temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle karşı çıkıyor.
Terörle mücadele kapsamında istihbarat tedbirlerinin arttırılmasını öngören yeni istihbarat yasası, iletişimin izlenmesiyle ilgili pek çok teknik imkanın Fransız istihbarat servisi tarafından kullanılmasının önünü açıyor.
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Nils Muiznieks, daha önce Fransız parlamenterlere yaptığı çağrıda, istihbarat yasa tasarısında "hukuk devleti ve temel hakların korunması için" gerekli değişikliklerin yapılmasını istemişti.
Fransa ile Suudi Arabistan arasında 11,5 milyar dolarlık anlaşma
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın da basın özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle karşı olduğu tasarıyla ilgili Fransız senatörlere mektup gönderen Muiznieks, terörle mücadele ederken temel insan haklarının ihlal edilmemesi ve hukuk devleti ilkesinin garanti altına alınması çağrısında bulunmuştu.
Paris'te 7 Ocak'ta Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan ve üç gün üst üste düzenlenen üç ayrı terör saldırısında 17 kişi hayatını kaybetmiş, polisin operasyonlarında saldırıları düzenleyenler ölü ele geçirilmişti.
Saldırıların ardından ülkedeki güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılmış ve ek yasal değişiklikler gündeme gelmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Almanya’da Friedrich Merz’e şok! 328 sandalyeli koalisyondan 310 oy çıktı: İlk turda başbakan seçilemedi…
Venüs’e Ulaşamadı, Dünya’ya Düşecek! ‘Kosmos 482’ Kontrolsüz Şekilde Yaklaşıyor… Tahminler Belli Oldu: Türkiye de Risk Altında!
Parti için katliam yapıyorlar! İsrail askerlerinden aşağılık eylem
Altın Nasıl Oluşur? Bilim İnsanları Yeni İpucu Buldu: Tüm Gözler Bu Patlamada! Bir Çay Kaşığı 1 Milyar Tona Eşit…
Almanya'da yeni kabine belli oldu... İsimler netleşti: 8'i kadın 17 bakan!