İnsanlık ölüyor: Çocukların sessiz çığlığı! 14 bin bebek risk altında
İsrail, yaklaşık 3 aydır sürdürdüğü Gazze’ye yardım ambargosunu “destek zoruyla” gevşetirken, kamyon girişlerinin yetersiz olduğu belirtiliyor. BM yetkilisi, yeterli yardım girişi olmaması durumunda “48 saatte 14 bin bebeğin ölebileceğini” açıkladı. İsrail, 11 haftalık ablukanın ardından önceki gün Gazze Şeridi’ne ilk kez sınırlı miktarda yardım malzemesinin girişine izin verirken Birleşmiş Milletler yetkilisi Tom Fletcher, çok daha fazla gıda malzemesi gerektiğini, yardım gelmezse 48 saatte 14 bin bebeğin hayatının tehlikede olacağı uyarısında bulundu.







İsrail’de muhalefetteki Demokrat Parti Başkanı ve eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan, ülkesinin Gazze Şeridi’nde 19 aydır sürdürdüğü katliamı sert sözlerle eleştirince İsrail karıştı. İsrail kamu yayıncısı Kan’a demecinde, Binyamin Netanyahu hükümetinin “hobi için bebek öldürdüğünü” söyleyen Golan’a İsrail siyaseti büyük tepki gösterdi. Netanyahu hükümetinin “intikamcı, ahlaksız ve kriz zamanında ülke yönetme kabiliyetinden yoksun” kişilerle dolu olduğunu söyleyen Golan, bu durumu “İsrail’in varlığı için bir tehdit” olarak nitelendirdi. “Normal bir devlet sivillere karşı savaş yürütmez, hobi olarak çocukları öldürmez, bir halkı yerinden etmeyi kendisine hedef olarak belirlemez” diyen İsrailli siyasetçi, “İsrail milletler arasında bir parya devleti olmaya doğru ilerliyor” diyerek ülkesinin uluslararası toplumdan dışlanma tehlikesi olduğunu vurguladı.
SONRA GERİ ADIM ATTI
Golan’ın açıklamalarına hem iktidar hem muhalefet cephesinden tepkiler yükseldi. Netanyahu, İsrail ordusunun “dünyanın en ahlaklı ordusu olduğunu” savunarak, Golan’ı “kahraman İsrail askerlerine kan iftirası atmakla” suçladı. İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, ana muhalefet partisi Gelecek Var lideri Yair Lapid, Ulusal Birlik Başkanı Benny Gantz gibi isimler Golan’ın açıklamalarını kınarken, Adalet Bakanı Yariv Levin, İsrail ordusuna yorumlarından dolayı Golan’ın askeri rütbesini sökme çağrısında bulundu. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise Golan’ı “Hamas sözcüsü ağzıyla konuşmakla” suçladı. Gelen tepkilerin ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayan Golan, sözleriyle hükümetteki Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich gibi aşırılıkçıların fantezileri nedeniyle bu savaşın çıktığını anlatmaya çalıştığını belirtti. Paylaşımında İsrail askerlerinden “kahraman” diye bahseden Golan, savaşın sona ermesi çağrısını ise yineledi.