Trump, Hindistan-Pakistan Krizinde Neden Harekete Geçmiyor? Dikkat Çeken Analiz..
Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için aktif rol alan Trump yönetimi, Güney Asya’da patlak veren çatışmalarda daha pasif bir yaklaşım sergiliyor. CNN International, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu krizde neden aktif diplomatik çaba göstermediğini sorgulayan bir analiz kaleme aldı. İşte o analizde yer alan detaylar…
Haberin Devamı
/

Hindistan ve Pakistan arasında yeniden alevlenen kriz, geçmişte ABD’nin diplomatik müdahalelerine sahne oldu. Ancak Trump yönetimi, yeniden alevlenen krizde şimdiye kadar pasif bir tutum sergiledi.
/

"Royal United Services Institute (RUSI)" isimli, merkezi Londra'da bulunan İngiliz savunma ve güvenlik düşünce kuruluşundan Tim Willasey-Wilsey, CNN’den Isa Soares’e yaptığı açıklamada, ABD’nin 2000, 2008 ve 2019 yıllarında Keşmir krizlerinin yatıştırılmasında öncü bir rol oynadığını, ancak artık bu istekliliği göstermediğine dikkat çekti.
Haberin Devamı
"DÜNYANIN POLİSİ OLMAK İSTEMEDİĞİNİ SÖYLEYEN BİR BAŞKAN VAR"
/

Eski bir İngiliz diplomat olan Willasey-Wilsey, “Şu anda Beyaz Saray’da ‘dünyanın polisi olmak istemediğini’ söyleyen bir başkan var,” dedi ve ekledi: “Ayrıca muhtemelen (Hindistan Başbakanı) Narendra Modi’ye, Pakistanlılara olduğundan daha fazla sempati duyuyor.”
/

Analizde yer alan detaylara göre ABD’nin Pakistan üzerinde baskı kurma kapasitesi, ABD’nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından azaldı; Pakistan ise Çin’le olan siyasi ittifakına yönelmiş durumda. Bu da Güney Asya’daki iki rakibin artık birer ayrı müttefiki olduğu anlamına geliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
ABD'NİN BEKLENTİSİ
/

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Güney Asya Programı Direktörü Milan Vaishnav, CNN’den Becky Anderson’a yaptığı açıklamada, “ABD’nin bölgedeki pozisyonunda son yıllarda köklü bir değişim yaşandığı tartışmasız” ifadelerini kullandı. Vaishnav, “Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri için en önemli stratejik ortaklardan biri haline geldi, oysa Pakistan’ın önemi ciddi şekilde azaldı. Bence Amerikalıların beklentisi, Pakistan’ın misillemede bulunacağı yönünde. Ardından da her iki tarafın da itibar kaybı yaşamadan bu krizden çıkabileceği bir yol bulunması umuluyor."
/

Analizde ABD’nin ulusal çıkarları ön planda tuttuğu, Washington'un Hindistan ile ilişkileri son yıllarda derinleştirdiği, henüz diplomasiye hazır bir zemin görünmediği, “Grönland, Kanada ve Panama üzerinde yayılmacı emelleri olan bir başkanın, dünyanın en çetrefilli toprak anlaşmazlıklarından birinde arabuluculuk yapıyor olmasının tutarsız olacağı” vurgulandı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
TRUMP'IN AÇIKLAMASI
/

Her iki ülke ile de çok iyi ilişkilere sahip olduğunu vurgulayan Trump, sorunun bir an önce çözülmesini umduğunu ifade etmiş, "Bu korkunç bir durum. Benim pozisyonum her iki ülkeyle de iyi geçinmek. İki ülkeyi de çok iyi tanıyorum ve bu işi çözdüklerini görmek istiyorum. Çatışmanın durduğunu görmek istiyorum." demişti.