Gül Bağdat'ta kalacak, Kuzey Irak'a geçmeyecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Irak ziyareti kesinleşti. Ziyaretin tarihi güvenlik gerekçesi ile açıklanmıyor. Merak edilen bir soru da yanıtını buldu: Cumhurbaşkanı Gül, Bağdat'tan başka bir Irak şehrine gitmiyor yani Kuzey Irak'a geçmeyecek. Gül, Bağdat'ta bir gece kalacak.
Önce Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani Ankara'ya geldi, yıllarca sadece parti lideri olarak bulunduğu Türkiye'de bu sefer devlet başkanı olarak ağırlandı.
Talabani, Cumhurbaşkanı Gül'ü Irak'a davet etti ve ziyaret bu ay gerçekleşiyor.
Cumhurbaşkanı'nın Irak'a hangi gün gideceği kesinleşti hazırlıklar sürüyor ancak her gün intihar bombalarının patladığı Bağdat'a yapılacak bu seyahatin tarihi güvenlik gerekçesi ile açıklanmıyor.
Gül'ün ne zaman gideceği söylenmiyor ama çok merak edilen başka bir sorunun cevabı artık belli... Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak'ta sadece Bağdat'a gidecek, programda Kerkük, Erbil ya da güneydeki Necef, Basra gibi bir Şii kenti yok.
Talabani, Gül'ü Kuzey'e de davet etmiş, Gül de kabul etmişti. Ancak Irak içindeki dengeler Gül'ün başka şehre gitmesine izin vermedi.
Ankara'da yapılan değerlendirmelerde ya sadece Bağdat ya da dört şehir alternatifi çıktı.
Bu plana göre, ya sadece başkent ziyaret edilecek ya da Türkiye için önemli kent Kerkük, Kuzey Irak için önemli şehir Erbil ve Irak'taki Şii ağırlığı nedeniyle Basra ya da Necef'in hepsine gidilmesi gerekecekti.
Özellikle güneyde ve Kerkük'te güvenliğin sağlanması zor olacağı ve Gül'ün Irak içinde dört şehre gitmesinin doğuracağı lojistik sorunlar nedeniyle birinci planda karar kılındı.
Gül Bağdat'ta bir gece kalacak, Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin konuğu olacak.
Cumhurbaşkanlığı Konseyi ve Başbakan Nuri El Maliki ile görüşecek.
Şimdi cevap bekleyen bir soru daha var: Gül Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesud Barzani ile görüşecek mi, Barzani Gül onuruna verilen bir yemekte aynı masada olacak mı? Çankaya kaynakları buna henüz net yanıt vermiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yeni Papa Türkiye'ye geliyor! Papa 14. Leo, İznik seyahati için hazırlıkta
"Macron trende uyuşturucu kullandı" iddiası Avrupa'yı karıştırmıştı: Fransa'dan "peçeteli" yalanlama geldi!
ABD ve Çin anlaştı, 90 günlük karar duyuruldu: Karşılıklı tarife indirimi geldi!
Dış basın FLAŞ koduyla duyurdu: PKK kendini feshettiğini duyurdu! "Erdoğan için büyük bir zafer"
HABER... Putin düğmeye bastı: KGB 2.0