Gül: "Görüşmeden çok mutlu ayrıldım"

ABD Başkanı George Bush ile görüşmesinden sonra Türk gazetecilere yönelik basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Gayet iyi bir görüşme oldu. Bu görüşmeden doğrusu çok mutlu ayrıldım" dedi.
Gül, "Benim ağzımdan çıkanlardan ziyade, bu konuda Bush'un ağzından çıkanlar önemliydi. Başkan Bush da terörle mücadele konusundaki işbirliğinde ben hiçbir tereddüt görmedim. Amerikan yönetiminin Türkiye'nin terörle mücadelesine destek karşılığında Türkiye'den hiçbir beklentisi yoktur. 'Ben bunu yapıyorum, sen de şunu yap' diye birşey söz konusu değil" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede, "PKK terör örgütüne karşı ortak çalışmaların sonuna kadar devam edeceğini birkez daha tekrarladıklarını" söyledi.
Irak'taki istikrar ve güvenliğin Türkiye'yi çok yakından ilgilendirdiğini de vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "kendisine de (ABD Başkanı Bush'a) söylediğim gibi, orada bir ateş söz konusu olursa bu önce komşuları ısıtır, rahatsız eder. Dolayısıyla Irak'ın güvenliği,istikrarı ve oradaki huzur; kendilerinden çok, bizi çok daha fazla ilgilendirir" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı George W. Bush ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin ardından Washington'da konakladığı Willard Intercontinental Otel'de Türk basın mensuplarına yönelik basın toplantısı düzenledi.
"Bush iki kez davet etti"
Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ABD Başkanı Bush'un kendisini telefon ederek Washington'a davet ettiğini, bu davetin daha sonra da tekrarlandığını belirten Gül, ziyaretinin bu çerçevede yapıldığını söyledi.
Ziyaretin amacının, iki müttefik ülke arasındaki ilişkilerin daha da pekiştirilmesi ve ilerleyen yıllara taşınması olduğuna işaret eden Gül, bugün yaptığı görüşmelerin "gayet faydalı" geçtiğini söyledi.
Türk-Amerikan ilişkilerinin "50 yıllık sınanmış, denenmiş ilişkiler" olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin, "herhangi iki ülke arasındaki ilişkilerin ötesinde olduğunu" vurguladı.
Gül, "Her iki ülkenin çıkarları söz konusu olduğu gibi, bu ilişkilerin neticesi bölgesel ve küresel anlamda da çok neticeler vermektedir. O açıdan müttefikliğimize çok önem veriyoruz ve ilişkilerimizin önümüzdeki dönem içerisinde daha da güçlü ve gelişmiş bir şekilde devam etmesine dikkat ediyoruz" dedi.
Afganistan'dan Orta Asya'ya, Kafkaslar'dan Ortadoğu'ya, Irak'tan Balkanlara, terörle mücadeleden enerjinin güvenlikli bir şekilde taşınmasına kadar bir çok konuda iki ülkenin birlikte çalıştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında ortak amaç, vizyon ve çok sıkı bir işbirliği olduğunu ifade etti.
Bu ilişkilerin özünde "ortak değerler" olduğunu da dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Ortak değerler; demokrasiye olan inanç, insan haklarına olan saygı ve serbest piyasa ekonomisinin güçlendirilmesi... Biz bu değerleri paylaştığımız için ilişkilerimizin sağlam bir temeli olmaktadır" diye konuştu.
"Irak'taki ateş önce bizi rahatsız eder"
Başkan Bush ile görüşmelerinde, önce ikili ilişkilerin ele alındığını belirten Gül, "ilişkilerimizin güçlü bir şekilde devam ettiğini, stratejik işbirliğimizin önemini karşılıklı teyit ettik ve bunun devam edeceğini açıkça bir kez daha tekrarladık" dedi.
"Terörle mücadeledeki kararlılığın bir kez daha karşılıklı olarak tekrarlandığını" aktaran Gül, "Bu işbirliğinin, özellikle PKK terör örgütüne karşı ortak çalışmaların sonuna kadar devam edeceğini bir kez daha tekrarladık ve gözden geçirdik" dedi.
"Irak ile ilgili vizyonumuz; Irak'ın birliğinin, beraberliğinin korunması, tek bir Irak ve Irak'ta istikrar ve güvenliğin sağlanmasıdır" diyen Gül, Irak'taki istikrar ve güvenliğin her şeyden önce Türkiye'yi çok yakından ilgilendirdiğini söyledi.
Gül, "Kendisine de söylediğim gibi, orada bir ateş sözkonusu olursa bu önce komşuları ısıtır, rahatsız eder. Dolayısıyla Irak'ın güvenliği, istikrarı ve oradaki huzur; kendilerinden çok, bizi çok daha fazla ilgilendirir" dedi.
"Tecrübe ve görüşlerimizi aktardım"
Başkan Bush'un geniş kapsamlı bir Ortadoğu ziyaretine çıktığını anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede tecrübe ve görüşlerini de aktarma fırsatı bulduğunu kaydetti.
Bush ile barış planı başta olmak üzere, geniş bir şekilde Ortadoğu'nun güvenliğini konuştuklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, gerek barış süreciyle ilgili, gerekse diğer konularla ilgili olarak Türkiye'nin yaptıklarını, katkılarını ve bundan sonra yapacaklarını anlattığını ifade etti.
Görüşmeleri sırasında Afganistan'ın da gündeme geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan'ın Türkiye'nin çok iyi bildiği bir konu olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu konudaki tecrübe ve görüşlerini de anlattığını bildirdi.
"AB konusunda desteğe devam"
Gül, görüşme sırasında Türkiye'nin AB sürecininde ele alındığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, "AB ile ilgili ABD'nin Türkiye'ye desteğini her zaman gördük ve bunu her zaman takdir ettik. Bu desteğin müzakere süreci içerisinde de devam edecek olması bizim için önemli. Kendileri de bu konuda da üzerlerine düşeni yapacaklarını söylediler" diye konuştu.
Ele alınan bir diğer konunun da enerji olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Bush ile enerji güvenliğini, Türkiye'nin bu konudaki rolünü geniş şekilde konuştuklarını söyledi.
"Görüşmeden mutlu ayrıldım"
Görüşme sırasında Kosova ile ilgili son gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Gül, Türk-Amerikan ilişkilerinin Balkanlar için önemine işaret etti.
Görüşmede, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin karşılıklı olarak daha da gelişmesi yönündeki isteklerin de dile getirildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "gayet iyi bir görüşme oldu. Bu görüşmeden doğrusu çok mutlu ayrıldım" dedi.
Ziyaretin en önemli hedefinin Türkiye ile ABD arasındaki müttefiklik ilişkilerini bir kez daha pekiştirmek, teyit etmek olduğunu belirten Gül, "Bu konuda iyi bir anlayış birliği içinde olduğumuzu görmekten büyük memnuniyet duydum. Bir kez daha ifade etmek isterim, önemli konulardan biri terörle mücadeledeki kararlılığın devam etmesiydi. Basın açıklamasında da bunu herkesin önündeki bir kez daha ilan etmiş olduk" dedi.
"Bush'da bir tereddüt görmedim"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütüne karşı mücadelede Türkiye ile ABD arasındaki kararlılığın devam ettiğini ve sonuna kadar devam edeceğini belirterek, bu konuda ABD Başkanı George W. Bush'ta hiçbir tereddüt görmediğini söyledi.
Gül, "PKK'ya karşı başlayan işbirliğinin kararlılıkla devam etmesi çok önemli. Benim ağzımdan çıkanlardan ziyade, bu konuda Bush'un ağzından çıkanlar önemliydi. Başkan Bush da terörle mücadele konusundaki işbirliğinde ben hiçbir tereddüt görmedim. Amerikan yönetiminin Türkiye'nin terörle mücadelesine destek karşılığında Türkiye'den hiçbir beklentisi yoktur. 'Ben bunu yapıyorum, sen de şunu yap' diye birşey söz konusu değil" dedi.
Gül, "Terör bağlamındaki konuşmamız, herhangi bir şekilde hesap verme şeklinde olmadı" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, ABD ile Türkiye arasında 2006 yılında kağıt üzerine dökülen Stratejik Vizyon Belgesi üzerindeki konuların iki ülke ilişkilerinde geçerliliğini koruduğunu söyledi.
Türkiye ve ABD arasında köklü ve kurumsal ilişki olduğunu anlatan Gül, ilişkilerde bu belgenin referans alındığını ifade etti.
İkili ilişkilerde günümüzde en ön plana çıkan konunun terörle mücadele olduğuna dikkati çeken Gül, bunun Türkiye açısından spesifik anlamda terör örgütü PKK ile mücadele olduğunu kaydetti.
Konu PKK olunca masaya Kuzey Irak'la ilişkiler de yatırıldı. Abdullah Gül bu konuda net konuştu ve "Irak'ın kuzeyi bize daha yakındır. Orayla akrabalık bağlarımız var.Terör örgütü ise ilişkilerimizi zehirleyen bir olgu. Kuzey Irak'ı biz inşa ediyoruz, oraya onlara karşı bir düşmanlığımız yok" dedi.
GAZETECİLERİN SORULARINI CEVAPLANDIRDI
"ABD bizden bir şey beklemiyor"
Görüşmede hava harekatına değinilmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin "ABD, işbirliği karşılığında Türkiye'den ne bekliyor?"sorusunu, "Bizden hiçbir beklentisi yok. Hiçbir şey istemiyor" diye yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Gül, ABD'nin terör listesine aldığı örgüte karşı mücadelede büyük sorumluluğu olduğunu ve Türkiye'ye yönelik terör tehdidinin ABD'nin kontrolündeki Irak topraklarından geldiğine işaret etti.
"Bush KKTC'ye ambargo uygulamasına karşı"
Başkan Bush ile görüşmesinden Kıbrıs konusunun da ele alındığını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Türk tarafının 2004 yılındaki referandumda üzerine düşeni yaptığını söyledi.
Bush'a çözüm sürecinin hareketlenmesi gerektiğini anlattığını aktaran Gül, ABD Başkanı'nın da BM sürecini desteklediğini ve BM zemininde çözüme inandığını kaydetti.
Referandumdan sonra KKTC'ye uygulanan ambargonun haksızlığına değindiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Irak'ta Saddam Hüseyin rejimine uygulanan ambargonun Kıbrıs Türkleri'ne uygulanamayacağı" yönündeki görüşüne Bush'un da hak verdiğini belirtti.
"Komünizme karşı omuz omuza ilişki kurduk"
Cumhurbaşkanı Gül, Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüşmelerinde geniş biçimde ele alınan konuların başında enerjinin geldiğini de belirtti.
Türkiye'nin, Türk Cumhuriyetleriyle yakın ilişkilerini anlattığını ifade eden Gül, ABD'nin Türkiye'nin enerji alanındaki konumunun öneminin farkında olduğunu vurguladı.
Türk-Amerikan ilişkilerinin geçmişten bugüne önemli düzeyde seyrettiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, her iki ülkenin Soğuk Savaş döneminde komünizme karşı "omuz omuza ilişki kurduğunu" söyledi.
Bu arada Beyaz Saray'daki temaslarda ikili ilişkilerin yanı sıra enerji konusu ele alınırken Türkiye'nin stratejik önemi üzerinde durulduğu öğrenildi.
Türk tarafı görüşmelerde Türkiye'nin sadece bir enerji koridoru olarak değil, enerji politikalarının merkezi olarak görülmesi gerektiğini Amerikan yönetimine ilettiği belirtildi.
Bu konu görüşülürken, ABD Başkanı Bush'un Türkiye'nin AB üyeliğini ve enerji politikasını iç içe değerlendirerek, "AB, Türkiye'nin öneminin nasıl farkında olamaz?" dediği ifade edildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Rusya Zafer Günü’nü kutluyor: Kızıl Meydan'da gövde gösterisi! Putin, Kuzey Koreli askerleri selamladı...
Beyaz Saray'da yankılanan soru: First Lady nerede?
Altından Daha Değerli: Çin Getirdi, İngiltere'ye Gönderildi! Yarım Asır Sonra 'Bir İlk' Olma Özelliği Taşıyor...
Yeni Papa belli oldu: İsim tercihi ‘tesadüf değil’…
HABER... İşte yeni Papa! Tarihte bir ilk yaşandı