hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül ve Putin'den sürpriz görüşme

    Gül ve Putinden sürpriz görüşme
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile heyetler arası görüşmelerin ardından programda olmamasınarağmen baş başa görüştü.

    4 günlük devlet ziyareti çerçevesinde dün akşam saatlerinde Putin ile heyetler arası görüşmede bir araya gelen Gül, toplantının ardından Putin ile yaklaşık yarım saat baş başa görüştü.

    Ortadoğu'daki son durum dahil, dış politika konularının ele alındığı görüşmede Putin, heyetler arası görüşmenin basına açık bölümünde söylediği, Türkiye'nin dış politika öncelikleri arasında olduğu sözlerini bir kez daha dile getirdi.

    Ayrıca, dün Gül ve Medvedev'in talimatıyla Türk TIR'larının Rus gümrüklerinde yaşadığı sıkıntıyı ele almakla görevlendirilen teknik heyetlerin dün geç saatlere kadar görüştüğü, bu çerçevede bir Rus heyetin gelecek hafta Türkiye'ye geleceği öğrenildi.

    Yetkililer, Türk TIR'larının yaşadığı sıkıntıların gelecek haftadan itibaren ortadan kalkacağı konusunda umutlu olduklarını ifade ettiler.

    Ziyaret Rus basınında

    Cumhurbaşkanı Gül'ün dün yaptığı temaslar hafta sonunda basılan az sayıdaki Rus gazetesinde geniş şekilde yer buldu

    Komsomolskaya Pravda gazetesi, ziyareti "Ankara 60 milyar dolarlık elektrik enerjisi satın aldı' başlığıyla duyurdu.

    Türklerin Rusya'da özellikle inşaat alanında son yıllarda "büyük paralar kazanmayı öğrendiği" belirtilen haberde, "Son 10 yılda 20 milyar dolarlık inşaat anlaşması imzalandı. Turistlerimiz Türklere çok iyi bir kazanç sağlıyor. Her yıl 2,5 milyon Rus turist Türkiye'yi ziyaret ediyor" denildi.

    Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Gül ile görüşmesinde, Türkiye'nin Rusya'nın en büyük dış ticaret ortaklarından biri olduğunu ve ikili ticaret hacminin 34 milyar doları geçtiğini kaydettiğine işaret edildi.

    Türkiye-Rusya gaz birliği


    Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta da, "İki ülke liderleri gaz birliğini görüştüler" başlığıyla yayımlanan haberde, Kremlin'de ilk defa Rusya'ya devlet ziyaretinde bulunan Gül'ün Medvedev ile görüştüğü kaydedildi.

    Kommersant'ın edindiği bilgiye göre, görüşmelerin ana konusunu, Avrupa'ya çekilecek yeni doğal gaz boru hatları çerçevesinde Moskova ve Ankara'nın pozisyonlarının yakınlaştırılması oluşturdu.

    Kafkaslardaki savaştan (Gürcistan-Rusya) sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesinin "zirve noktasını bu ziyaretin oluşturduğu" belirtilen haberde, "Türkiye, Gürcistan olayları sırasında Moskova'yı kınamayan tek NATO ülkesi olduğu gibi, ABD gemilerinin Karadeniz'e girişini engelledi ve gemilerin girişine karşı sert eleştirilerde bulundu. Ankara'nın Kafkasya'da istikrar ve işbirliği paktı önerisi de Moskova tarafından sıcak karşılandı" denildi.

    Haberde, Türkiye ile ilişkilerin kilit noktasını, Medvedev'in de dünkü görüşmede Gürcistan'ı ima ederek söylediği, "Biz benzer sorunları bölge dışındaki ülkelerin katılımı olmadan çözebilecek güçteyiz" sözlerinin oluşturduğu ifade edilerek, Ankara ve Moskova'nın bölgedeki sorunların çözümünde
    Washington'ın katılımını istemediği anlamına geldiği ileri sürüldü.

    Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan adı açıklanmayan bir kaynak gazeteye yaptığı değerlendirmede, iki ülke arasında imzalanan ortak deklarasyonda ilişkilerin yeni bir seviyeye çıkarılmasının öngörüldüğünü belirterek, "Bu deklarasyon daha çok siyasi boyutu fazla olan bir belge ve bundan dolayı fazla somut bir şey içermiyor. Kafkasya'daki İstikrar Paktı anlaşması gibi bu deklarasyonu da formüle etmek ve somut içerikle doldurmak gerekiyor" dedi.

    Kaynak, artık her görüşmede doğal gaz güvenliği konusuna değinildiğine işaret ederek, "Rus-Türk ilişkilerinde stratejik öneme sahip enerji işbirliğinin geliştirilmesi konusu büyük potansiyele sahip. Rusya, Türkiye'den geçen boru hatlarına ilgi duyuyor. Biz Türkiye'nin bu konudaki çıkarlarına saygı duyuyoruz. Türkiye'nin de bizim çıkarlarımızı düşüneceğini ümit ediyoruz" ifadesini kullandı.

    2 ülke Avrupa gaz transitinin büyük bölümünü kontrol edebilir


    Türkiye'nin Orta Asya gazını Rusya'yı devre dışı bırakarak Avrupa'ya ulaştırmayı öngören Nabucco boru hattı projesinin katılımcılarından biri olduğu kaydedilen haberde, "Moskova Türkiye'ye alternatif olarak Mavi Akım-2 boru hattının inşa edilmesini teklif ederek, Bulgaristan'a ve daha sonra Avusturya'ya hat çekmeyi düşünüyor. Eğer Moskova ve Ankara anlaşabilirlerse, o zaman Avrupa'ya gönderilen doğal gaz transitinin büyük bir bölümünü bu iki ülke kontrol etmiş olacak" görüşü savunuldu.

    Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko'nun dün yaptığı açıklamada, Türkiye ile 60 milyar dolarlık 15 yıllık elektrik anlaşması imzalandığını belirterek, Akkuyu'da inşa edilecek 1200 megavat gücünde bir nükleer elektrik santralinin 4 blokunun Rus şirketi tarafından yapılacağını söylediği kaydedildi.

    Şmatko, nükleer enerji santralinin Rus şirketi tarafından yapılacağını ve işletmesinin de yine Rus şirketine ait olacağını söyleyerek, Türk hükümetinin 15 yıllık elektrik alım garantisi verdiğini, bunun da 60 milyar dolarlık gelir anlamına geldiğini ifade etti.

    Bu arada Rusya Enerji Bakanlığı Basın Sekreteri İrina Yesipova, Kommersant'a yaptığı açıklamada, Türkiye'ye elektrik satışı ve nükleer elektrik santrali inşaatının tek anlaşmada yer aldığını belirterek, "Rus şirketleri burada santrali inşa edecek ve daha sonra buradan elde edilen elektriği 15 yıl boyunca Türkiye'ye satacak" dedi.

    Rus-Enerji şirketi yetkilisi Mihail Krutihin gazeteye yaptığı açıklamada, Türkiye ve Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz satışı konusunda tek bir halinde ortaya çıkabileceğine inanmadığını belirterek, "Mavi Akım Boru hattının bile tam kapasiteyle çalışmadığını göz önünde bulundurursak, ikinci hattın gereksiz ve
    hayata geçirilemeyecek bir proje olduğu ortaya çıkar" dedi.

    Rus "Gazeta" gazetesinde, "Kremlin'den indirimli nükleer santral satışı" başlığıyla yayımlanan haberde, Rus tarafının, nükleer elektrik santralinin inşaatıyla ilgili kararın ilkbaharda alınmasını ümit ettiği kaydedildi.

    İhaleyi kazanan Atomstroyexport şirketinin Başkan Yardımcısı Timur İvanov, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, "Başta bir kilovat elektrik enerjisinin 21 sente satılması öngörülüyordu. Daha sonra bu rakam 15,33 sente indirildi" diye konuştu.

    İvanov, fiyat indiriminin projeyle ilgili analiz araştırmalarından sonra yapıldığını kaydederek, özellikle metal ve inşaat malzemesi fiyatlarının düşmesi, Türk sanayisinin inşaata katılmasından sonra elektrik fiyatının düşürüldüğünü vurguladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow