Hindistan-Pakistan geriliminde SON DAKİKA gelişmeler: 'Çok sert yanıt vereceğiz' çıkışı geldi... Bu sözlerle anlattı: Savaşın başladığını anladık

Hindistan-Pakistan geriliminde SON DAKİKA gelişmeler: Çok sert yanıt vereceğiz çıkışı geldi... Bu sözlerle anlattı: Savaşın başladığını anladık
expand

Hindistan ve Pakistan arasında Keşmir'deki saldırıdan sonra başlayan gerilim çatışmaya dönüştü. Keşmir bölgesinin sınır hattında dün gece çıkan çatışma sonucu, en az 5 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Pakistan'ın askeri eylemlerine "çok sert" yanıt verileceğini bildirdi. Keşmirliler ise bölgede yaşananları anlattı. İşte Hindistan-Pakistan geriliminde son durum...

Hint basını, Hindistan'ın Pakistan'a karşı İsrail dronları kullandığını iddia etti

Hindistan basını, Pakistan'ın ikinci büyük şehri Lahor'da konuşlu bir hava savunma sistemi radarını İsrail yapımı dronla vurduğunu ileri sürdü.

India Today ve Times of India'da yayımlanan haberlerde, Pakistan'ın Hindistan'a düzenlediği iddia edilen saldırılara karşılık, Hint ordusunun Pakistan'daki hava savunma sistemlerini hedef aldığı, bunlardan Lahor'da konuşlu bir radarın etkisiz hale getirildiği öne sürüldü.

Haberlerde, Lahor'da konuşlu radarın, Çin üretimi HQ-9 hava savunma sisteminin parçası olduğu ve bunların İsrail yapımı "Harpy" tipi kamikaze dronlarıyla vurulduğu iddia edildi.

Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar ise radarın vurulduğu iddiasını reddederek Hint medyasını "dezenformasyon yaymakla" suçladı.

HQ-9 hava savunma sistemi

Çin yapımı HQ-9, uçak, dron ve füze gibi tehditlere karşı tespit, takip ve müdahale araçlarını içeren bir entegre hava savunma sistemi oluşturuyor.

Radarlar, komuta kontrol merkezleri ve karadan havaya füzeler içeren sistem çok katmanlı bir savunma kalkanı işlevi görüyor.

Pakistan, sistemin HQ-9P olarak adlandırılan bir versiyonunu 2021 yılında entegre etti. Söz konusu versiyon 125 ila 260 kilometre menzile sahip olabiliyor.

Pakistan'ın son 5 yıldaki askeri alımlarının yüzde 81'i Çin'den

Çin'den aldığı savaş uçakları, füze sistemleri ve insansız hava araçları satın alan Pakistan, Çin menşeili silah sistemlerini en önemli alıcı konumunda bulunuyor.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsünün verilerine göre Pakistan son 2019-2024 yıllarındaki askeri alımlarının yüzde 81'ini Çin'den tedarik etti.

Bu dönemde Çin, Pakistan'a 5,28 milyar dolar tutarında satış yaparken, Çin'in toplam silah ihracatının yüzde 63'ünü oluşturdu.

Savunma sanayinde uzun yıllar Rusya'ya bağlı olan, hala askeri ithalatının yüzde 30'undan fazlasını bu ülkeden karşılayan Hindistan ise son dönemde Fransa, ABD ve İsrail gibi alternatif kaynaklara yönelerek savunma tedarikini çeşitlendirme yoluna gidiyor.

HİNDİSTAN'DA KRİKET LİGİ SÜRESİZ ERTELENDİ

Hindistan medyası, Yeni Delhi ile Pakistan arasındaki sınır gerginliğinin artması nedeniyle Hindistan Premier Ligi'nin (ülkenin en popüler sporu olan kriket ligi) süresiz olarak askıya alındığını bildirdi. Yetkililer, Cammu'ya 200 kilometreden daha az uzaklıktaki Dharamsala'da Perşembe günü oynanan bir maçın yarıda kesilmesinin ardından T20 turnuvasına ara verme kararı aldı. Dharamsala'da saatler önce patlamalar bildirilmişti.

Beş kez şampiyon olan Chennai Super Kings takımı X'te "Her adımda cesaret. Her kalp atışında gurur. Silahlı kuvvetlerimize selam olsun!" mesajını paylaştı. Mesajda, silahlı kuvvetlerin bir fotoğrafı "Önce millet. Gerisi bekleyebilir." sözleriyle etiketlendi.

Pakistan'da havalimanlarının uçuş hizmetlerine yeniden başladığı bildirildi

 Pakistan'da Hindistan ile yaşanan gerilim nedeniyle uçuş faaliyetlerine ara veren havalimanlarının hepsinin operasyonlarına yeniden başladığı bildirildi.

Dawn gazetesine konuşan Pakistan Havalimanları İdaresi Sözcüsü Saifullah Khan, son olarak Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havalimanı'nda operasyonların yeniden başladığını, böylelikle ülke genelindeki tüm havalimanlarının tamamen faaliyete geçtiğini ve uçuş hizmetlerine kaldıkları yerden devam ettiğini belirtti.

Kurum, daha önce Pakistan ve Hindistan arasındaki mevcut gerilim nedeniyle Lahor, Karaçi, İslamabad ve Sialkot kentlerindeki havaalanlarındaki uçuş hizmetlerini geçici süreliğine askıya almıştı.

Çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkilemişti

İki ülke arasında, 22 Nisan'da Cammu Keşmir'deki saldırıyla başlayan ve Hindistan'ın 6 Mayıs'ta Pakistan'ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla artan çatışma, hem bölgeye yapılan uçuşları aksatarak hem de güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

Dünya genelinde sivil havacılık trafiğini takip eden "Flight Radar 24" internet sitesinin verilerine göre, Hindistan'ın Pakistan'daki bazı bölgelere füze saldırısı düzenlediği 6 Mayıs'ın ardından çok sayıda uçuş iptal edildi.

Hindistan'dan 7 Mayıs'ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan'dan kalkması beklenen uçak seferlerinin de yüzde 17'si düzenlenmedi.

İptal edilen uçuşların yanı sıra iki ülkenin hava sahalarının kapanması sonucu uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılması uçuş sürelerini uzattı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow
Pakistan ile Hindistan arasındaki Keşmir sınırında çıkan çatışmada en az 5 sivil öldü

Pakistan ile Hindistan arasındaki Keşmir bölgesinin sınır hattında dün gece çıkan çatışma sonucu, en az 5 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Hindistan idaresindeki Cammu Keşmir'in Pahalgam bölgesinde 22 Nisan'da 26 kişinin öldürüldüğü terör saldırısından itibaren taraflar arasındaki gerilim sürüyor.

Yerel güvenlik görevlilerinin açıklamalarında, Keşmir bölgesinin fiili sınır Kontrol Hattı'nda (LoC) dün gece taraflar arasında meydana gelen çatışma sonucu en az 5 sivilin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Pakistan kontrolündeki Azad Keşmir bölgesinde en az 4 sivilin öldüğü, 12 kişinin yaralandığı bildirilirken Hindistan idaresindeki Cammu Keşmir'de 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı belirtildi.

KEŞMİRLİLER ÇATIŞMALARI BÖYLE ANLATTI: 'SAVAŞIN BAŞLADIĞINI ANLADIK''

Keşmir bölgesinde yaşayan aileler, son günlerde artan askeri çatışmalar nedeniyle büyük endişe duyuyor. Hindistan ve Pakistan arasındaki onlarca yıllık anlaşmazlığın merkezinde yer alan bu bölge, dünyanın en tehlikeli sınır hatlarından biri olarak kabul ediliyor. Hindistan'ın bu hafta başında düzenlediği hava saldırılarının ardından, Kontrol Hattı boyunca şiddet olayları yoğunlaştı. 

CNN International'a konuşan Pakistan yönetimindeki Muzafferabad'da yaşayan 50 yaşındaki Safeer Ahmad Awan, 15 yaşındaki kızının Hint topçu ateşiyle yaralandığını belirterek, "6-7 Mayıs gecesi, evimizin yakınındaki cami hedef alındı. İkinci füze kızımın göğsüne şarapnel saplanmasına neden oldu" diye konuştu.

Bölgeden gelen haberlere göre, süren çatışmalar nedeniyle birçok aile evlerini terk etmek zorunda kalırken, bazıları yeraltı sığınaklarına kaçtı. Hindistan kontrolündeki Uri kasabasında yaşayan Nadeem Akbar, "Aile üyelerim geceyi 40 kişiyle birlikte bir sığınağa geçirmek zorunda kaldı" diyerek bölgede yaşanan zorluklara dikkat çekti.

Cammu'da yaşayan avukat Deepika Pushkar Nath ise bahçesinde çatışmaların yeniden başladığını gördüğünü kaydederek, "Savaşın gerçekten başladığını anladık. Dehşet içindeyiz. Kimse bizden bu savaş için onay almadı" dedi. Bölgeden gelen görüntülerde, hasar görmüş binalar ve yok olmuş eşyalar görülüyor. İki ülke arasındaki gerilimin tırmanması, sınırın her iki yakasında yaşayan sivillerin hayatından endişe duymasına neden oldu.

 

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow