Hindistan ve Pakistan Neden Savaşıyor? Keşmir Sorunu Nedir? Neden Savaş Başladı? İşte Hindistan Pakistan Savaşının Tarihçesi!

Hindistan ve Pakistan Neden Savaşıyor Keşmir Sorunu Nedir Neden Savaş Başladı İşte Hindistan Pakistan Savaşının Tarihçesi
expand
KAYNAKCnnturk.com

Hindistan ve Pakistan savaşıyor. 6 Mayıs Salı akşamı Hindistan'ın Pakistan’ı füzeyle vurması sonrasında iki ülke arasında savaş çıktı. Hindistan ve Pakistan’ın arasındaki gerilim uzun yıllardır süren bir meseleye dayanıyor. Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim, Güney Asya'nın en karmaşık ve tehlikeli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Keşmir (Kaşmir) Bölgesi’ne dayanan gerilimin sonuncunda Hindistan Silahlı Kuvvetleri, "terör altyapısına yönelik Cemmu Keşmir'de Sindoor Operasyonu'nu başlattıklarını" duyurdu. Son bilgilere göre Hindistan, Pakistan'ın Azad Keşmir Bölgesi'nde ve Pencap eyaletinde altı bölgeye saldırı düzenledi. Peki, Hindistan ve Pakistan neden savaşıyor? Savaşın nedeni ne?

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlık uzun yıllardır süregelen bir konu halini almış durumda. Nükleer silahlara sahip Hindistan ile Pakistan arasında patlak veren çatışmalar sonrasında Pakistan ordusu, Hindistan’ın 3 bölgeden füzelerle saldırı düzenlediğini duyurdu. Hindistan Keşmir Bölgesi’nin kendi toprağı olduğunu iddia ederken Pakistan tarafı ise bölgenin kendilerine ait olduğunu savunuyor. İşte Hindistan Pakistan Savaşı’nın tarihçesi…

HİNDİSTAN VE PAKİSTAN NEDEN SAVAŞIYOR?

İki nükleer güç arasındaki bu uzun süreli düşmanlığın temelinde yatan nedenler, 1947'deki İngiliz sömürge yönetiminin sona ermesi ve Hindistan'ın bölünmesiyle ortaya çıktı. O tarihten bu yana, iki ülke defalarca savaşın eşiğine gelmiş ve sayısız çatışma yaşandı. Günümüzde de Keşmir bölgesi Hindistan ve Pakistan arasında ciddi gerilimlerin yaşanmasına neden olan bir bölgedir. Hindistan, 22 Nisan’da Pahalgam bölgesinde 26 kişinin öldürüldüğü terör saldırısına misilleme gerekçesiyle 6 Mayıs’ta Pakistan toprakları ve yine Pakistan’ın kontrolündeki Azad Keşmir bölgesine füze saldırıları düzenledi. Hindistan'ın idaresindeki Cammu Keşmir'in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan'da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Saldırıyı düzenleyenlerin "Pakistan'dan geldiği" suçlamasında bulunan Hindistan, "İndus Suları Anlaşması"nı askıya alarak, Yeni Delhi'de görevli Pakistanlı müsteşarların bir hafta içinde ülkeyi terk etmelerini istemiş ve Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerinin askıya alındığını, daha önce verilen tüm vizelerin iptal edildiğini duyurmuştu. Pakistan, suçlamaları reddederek Hindistan'ın İslamabad'daki diplomatik personel sayısına sınırlama getirmiş, "İndus Suları Anlaşması"nın dışına çıkılarak nehirlere yapılacak müdahaleleri "savaş nedeni" sayacağını ilan etmiş, Hindistan ile her türlü ticareti askıya almış ve hava sahasını kapatmıştı.

Öte yandan Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Muhammed Asıf, Hindistan'a "ülkesine su akışını engelleyecek adımlardan kaçınma" uyarısında bulunarak, "Su bizim kırmızı çizgimizdir. Gelecekte savaşlar su yüzünden çıkacak." dedi.

 KEŞMİR SORUNU NEDİR?

Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlığın ana kaynağı, stratejik öneme sahip Kaşmir bölgesidir. İngilizler Hindistan’dan çekilirken, prenslik devletlerine Hindistan veya Pakistan'a katılma ya da bağımsız kalma seçeneği sundular. Müslüman çoğunluğa sahip olmasına rağmen, Kaşmir'in Hindu yöneticisi Hindistan'a katılmayı tercih etti. Bu karar, Pakistan tarafından şiddetle reddedildi ve 1947'de ilk Hindistan-Pakistan Savaşı'nın fitilini ateşledi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

O tarihten bu yana Kaşmir, iki ülke arasında sürekli bir çekişme alanı olmuştur. Bölge, Kontrol Hattı (Line of Control - LoC) ile ikiye bölünmüş durumda ve her iki ülke de bölgenin tamamı üzerinde hak iddia etmektedir.

Bu iki ülke dördüncü kez karşı karşıya geliyor. Tarihte daha öncesinde üç kez ciddi gerilim yaşayan iki ülke Hindistan ve Pakistan, Keşmir (Kaşmir) Bölgesi’nin kendilerine ait olduğunu ve bu bölgedeki hak sahipliklerinin kendilerine ait olduğunu savunmakta.

HİNDİSTAN – PAKİSTAN ASKER SAYISI

GlobalFirePower’da yer alan 2025 verilerine göre Hindistan, 1 milyon 455 bin 550 aktif personel ile dünyada en fazla aktif askere sahip ikinci ülke konumunda bulunuyor. Ayrıca 1.155.000 yedek askeri personeli de mevcut. Öte yandan Pakistan ordusunda 654.000 aktif asker görev yapıyor, 550 bin yedek askeri bulunuyor.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow