hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir, öldü mü?

    İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir, öldü mü
    expand

    Azerbaycan sınırında Aliyev’le olan görüşmeden dönen ve İran Cumhurbaşkanı Reisi ile İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı taşıyan helikopter düşmüş ve kaza sonrasında bölgede yoğun bir arama kurtarma çalışması başlamıştı. Kazadan saatler sonra bölgeden kötü haber bu sabah gelmiş ve İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı’nın hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Peki, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    19 Mayıs’ta meydana gelen helikopter kazasında İran Dışişleri Bakanı ile Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin düşmesinin ardından iki ismin de hayatını kaybettiği öğrenildi. İlk etapta helikopterin sert iniş yaptığı, ardından helikopterdeki kişilerle iletişim kurulduğu açıklamaları yapılsa da kazanın meydana geldiği alanın bulunması saatler sürdü. Türkiye’den talep edilen yardım sonrasında bölgeye giden Akıncı İHA kazanın meydana geldiği yeri tespit ederek bölge yetkilileri ile paylaştı. Akıncı’nın verdiği koordinatlara giden İranlı yetkililer iki ismin de hayatını kaybettiğini açıkladı.

    İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir, öldü mü

    İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI HÜSEYİN EMİR ABDULLAHİYAN KİMDİR?

    Hüseyin Emir Abdullahiyan, 23 Nisan 1964'te İran'ın Damğan şehrinde doğmuş bir diplomat ve politikacıdır. Tahran Üniversitesi'nde eğitim görmüş, Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans ve doktora yapmıştır.

    Kariyerine İran Dışişleri Bakanlığı'nda başlamış, özellikle Arap ve Afrika işlerinden sorumlu olarak uzun süre çalışmıştır. 2011-2016 yılları arasında Arap ve Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştır. Sonrasında, İran Meclis Başkanı'nın uluslararası ilişkiler konusundaki özel danışmanı olarak çalışmıştır. 2021 yılında İran Dışişleri Bakanı olarak atanmış ve bu görevi sürdürmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emir Abdullahiyan, İran'ın Lübnan Hizbullahı ve Suriye gibi bölgesel müttefikleriyle güçlü ilişkiler kurmuş ve nükleer müzakerelerde önemli rol oynamıştır. Ayrıca, ABD ve diğer batılı ülkelerle yapılan müzakerelere katılarak İran'ın diplomatik politikalarını yönlendirmiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow