hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran nüfusu ne kadar, kaç kişi? İran'ın başkenti neresi, para birimi ne? İşte İran hakkında bilinmesi gerekenler

    İran nüfusu ne kadar, kaç kişi İranın başkenti neresi, para birimi ne İşte İran hakkında bilinmesi gerekenler
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Türkiye'nin sınır komşuları arasında yer alan İran'ın 90 milyona yakın nüfusu bulunuyor. Peki, ülkenin başkenti neresi ve İran'da hangi para birimi kullanılıyor? İşte İran hakkında bilinmesi gerekenler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İRAN'IN PARA BİRİMİ NE?

    İran'ın para birimi İran riyali (IRR) olarak adlandırılır. 1 riyal 100 dinara bölünür, ancak dinar artık günlük işlemlerde kullanılmamaktadır. İran riyalinin sembolü ﷼ ve ISO kodu IRR'dir. 1 TL yaklaşı 1.306 İran Riyali'ne eşit olarak bilinir.

    İRAN'IN NÜFUSU NE KADAR, KAÇ KİŞİ?

    2024 itibarıyla İran'ın nüfusu yaklaşık olarak 89,737,480'dür. Bu nüfus, dünya nüfusunun yaklaşık %1.11'ine eşittir ve İran, dünya nüfusu sıralamasında 17. sırada yer almaktadır. İran'ın nüfus yoğunluğu ise kilometrekare başına 55 kişidir​.

    İRAN'IN BAŞKENTİ NERESİ?

    İran'ın başkenti Tahran'dır. Tahran, aynı zamanda İran'ın en büyük şehri ve ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezi olarak önemli bir rol oynamaktadır. Şehir, yaklaşık 8.4 milyonluk bir nüfusa sahiptir ve Tahran metropol alanı 14 milyona yakın bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran'ın yönetim biçimi, İslam Cumhuriyeti olarak tanımlanmaktadır. Bu yönetim şekli, 1979 yılında gerçekleşen İslam Devrimi sonrasında kurulan teokratik bir cumhuriyettir. İran'ın siyasi sistemi, dini liderin (Rehber) en yüksek otoriteye sahip olduğu ve aynı zamanda halk tarafından seçilen bir Cumhurbaşkanı ve Parlamento (Meclis) bulunduğu bir sistemdir.

    İRAN'IN HARİTASI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow