hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'da ceza düğümün ucunda... Son 8 yılın en yüksek seviyesi!

    İranda ceza düğümün ucunda... Son 8 yılın en yüksek seviyesi
    expand
    KAYNAKİHA

    Norveç merkezli "İran İnsan Hakları İzleme Örgütü" ile Paris merkezli "Ölüm Cezasına Karşı Birlikte" adlı örgütlerin hazırladığı rapora göre İran'da 2023 yılında 834 İranlı idamla cealandırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran’da idamlar, 2023'te son 8 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Norveç merkezli "İran İnsan Hakları İzleme Örgütü" ile Paris merkezli "Ölüm Cezasına Karşı Birlikte" adlı örgütlerin hazırladığı ortak raporda, İran'da 2015 yılından bu yana idam edilen kişi sayısında rekor kaydedildiği belirtildi. Raporda, ülkede 2023 yılında farklı gerekçelerle 834 İranlının idam edildiği, bu sayının ülkede idam cezalarının 972 ile zirveye çıktığı 2015 yılından bu yana kaydedilen en yüksek sayı olduğu vurgulandı. 2023'te idam edilenlerin sayısının 2022 yılına oranla yüzde 43 artış gösterdiği ifade edildi. İdam cezası verilen suçlar arasında uyuşturucu kaçakçılığı, casusluk ve İran ulusal güvenliğini hedef alma gibi suçların ilk sıralarda yer aldığı belirtildi.

    AMİN PROTESTOLARI SONRASI 9 İDAM

    İran’da 2022 yılında Mahsa Amini protestoları sonrası idamlarda artış olduğu, idamların "korku aracı" olarak kullanılmaya çalışıldığı ifade edildi. Raporda Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar sonrası güvenlik güçlerine yönelik saldırılarla bağlantılı davalarda 2022’de 2, 2023’te 6 ve 2024’te ise şu ana kadar 1 kişi olmak üzere toplam 9 kişinin idam edildiği bildirildi.

    UYUŞTURUCU KAÇAKÇILIĞINDA 471 İDAM

    Mahsa Amini protestolarının yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığında verilen idam cezalarında da artış olduğu belirtildi. Ülkede 2023 yılında uyuşturucu kaçakçılığı ile bağlantılı 471 kişinin idam edildiği belirtilirken, söz konusu idamların en çok ülkenin güneydoğusunda bulunan Sistan ve Belucistan eyaletinde yaşandığı aktarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran Ceza Kanunu'nda, "kamu düzenini bozmak, yeryüzünde bozgunculuk yapmak ve devlete karşı savaş açmak" gibi suçları işleyenler idam cezasıyla yargılanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow