hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'da cumhurbaşkanı kim olacak? Seçime katılacak isimler belli oluyor...

    KAYNAKCNN TÜRK

    İran, helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin yasını tutarken, gözler bir yandan da 28 Haziran'da yapılması kararlaştırılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde. Peki, cumhurbaşkanlığı için kimler aday olacak? En dikkat çeken isimlerden biri eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MUHAFAZAKAR KANADIN ÖNDE GELEN İSMİ CELİLİ DE ADAY

    İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiği kazanın yasını tutmaya devam ediyor. Diğer yandan gözler, 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde. Peki, seçim için adaylar kimler? Şu ana kadar eski Sağlık Bakanı reformist kanattan Mesud Pezeşkiyan ile eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri muhafazakar Said Celili adaylık başvurusu yapacağını açıkladı. Said Celili, halihazırda İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'ndeki Temsilcisi ve Meclis ile anayasayı koruyucular konseyi arasındaki anlaşmazlıkları çözen anayasal bir kurum olan düzenin maslahatını teşhis konseyinin üyesi.

    ESKİ CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD ADAY OLACAK MI?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha önce adaylığı anayasayı koruyucular konseyi tarafından veto edilen eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da seçimlerde aday olabilmek için şartları değerlendirdiğini söyledi. Ülkede 2005-2013 yılları arasında iki dönem görev yapan Ahmedinejad, 2017'de eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye karşı aday olmak istemiş ancak adaylığı reddedilmişti. Ahmedinejad'ın 2021'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de İbrahim Reisi'ye karşı aday olma talebi yine anayasayı koruyucular konseyi tarafından veto edilmişti.

    Ayetullah Hameney'e yakın duran Tahran Belediye Başkanı Alireza Zakani de seçimlere ilişkin herhangi bir karar vermediğini söyledi ancak kaynaklar bir kampanya ekibi hazırladığını bildirdi.

    Eski İran Meclis Başkanı Ali Laricani'nin aday olup olmayacağı veya buna izin verilip verilmeyeceği konusunda şüpheler sürüyor. 2021 seçimlerinde Laricani'nin adaylığı da veto yemişti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow