hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail Başbakanı Netanyahu'ya tutuklama talebi

    KAYNAKCNN TÜRK

    Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas lideri İsmail Haniye hakkında tutuklama kararı istedi. Dünya mahkemesi olarak bilinen yargı makamı bundan sonra ne yapacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han'ın talebiyle inceleme istedi, İsrail ve Hamas’ı araştırmaya aldı. Mahkemenin verdiği yetki doğrultusunda, 7 Ekim 2023’ten bu yana Filistin topraklarında yaşanan olaylar soruşturma kapsamına alındı. Araştırma sonuçlandı, Başsavcı Kerim Han iki tarafı da Gazze’de savaş suçlarından sorumlu buldu.

    Savcılık İsrail’i kasıtlı açlıktan sorumlu olmak ve zalimce muamele etmekten, Hamas liderlerini ise 7 Ekim saldırısından suçlu buluyor. Karar Ön Yargılama Dairesi'ne geldi.

    Savcılık tarafından sunulan kanıtlar ışığında, Netanyahu ve Gallant ile üç Hamas lideri hakkında tutuklama kararı çıkıp çıkmayacağına karar verilecek.

    Yargıçlar onaylarsa hakkında tutuklama emri verilen Netanyahu veya diğer isimler, herhangi bir taraf ülkeye topraklarına adım attıklarında tutuklanıp Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne iade edilecek. Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne 123 ülke taraf ve Türkiye, Avrupa Konseyi üyesi 46 ülke arasında Roma statüsüne taraf olmayan tek ülke.

    Dolayısıyla bu karar eğer çıkarılırsa Netanyahu'nun seyahat etme özgürlüğüne büyük engel oluşturacak. Fransa bu karara uyacağını teyit ederken, AB Yüksek Komiseri Josep Borrell’da ‘Karara tüm ülkelerin uyması gerekir’ dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme, bu gibi kararları verdiğinde yakalama yapılması için kolluk kuvveti yok, ancak ülkeler iş birliği yaparak yakalayabilir. 

    Uluslararası Mahkeme geçen yıl da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve üst düzey Rus generaller hakkında da yakalama kararı çıkarmıştı. Mahkeme kararları birçok farklı isim hakkında verildi. Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, Libya eski lideri Muammer Kaddafi gibi isimler de bu kararların alındığı isimlerden en öne çıkanları. Kaddafi, duruşmasının ardından 2011'de öldürüldüğü için davası düştü.

     

     

    Bugüne kadar UCM için 19 gözaltı yapıldı. Ugandalı gerilla lideri Dominic Ongwen, ABD’nin de yardımıyla Uganda’da silahlı bir örgüt tarafından 5 milyon dolar karşılığında yakalanarak teslim edildi. Ancak ABD bu parayı asla ödemedi.

    Ongwen Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanarak 25 yıl Norveç’te hapsedildi ve mahkemenin verdiği en uzun süreli cezayı çekti. Ongwen soykırım suçlarının yanı sıra işkence ve cinsel kölelik suçlarından da suçlu bulunmuştu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow