İsrail savaş suçu işliyor! İşte kritik 2 yol
İsrail'in hava saldırılarına maruz kalan Gazze'de durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e kapsamlı saldırı başlattı. İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava saldırılarına başladı. İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 312'si asker 1400 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 342'si çocuk, 2 bin 262'si kadın olmak üzere 8 bin 5 Filistinlinin öldürüldüğünü, 20 bin 242 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail'in resmi olarak savaş suçu işlediğinin kabul edilmesi için kritik 2 yol var...
Haberin Devamı
/

Abdulkadir Selvi'nin Hürriyet'teki yazısı... Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “İsrail’i savaş suçlusu olarak dünyaya ilan edeceğiz” çıkışı, İsrail’i rahatsız etti. Etmesi de gerekiyor. Çünkü İsrail, savaş suçu işlemeye devam ediyor. Savaşta dahi okulların, hastanelerin, ibadethanelerin, sivil yerleşim alanlarının, mülteci kamplarının vurulması yasaklanmış iken; İsrail başta hastaneler olmak üzere okulları, ibadethaneleri ve mülteci kamplarını hedef alıyor. Savaşta kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere siviller hedef alınamaz derken, İsrail sivilleri katlediyor. O nedenle Netanyahu başta olmak üzere İsrailli yöneticiler, Uluslararası Ceza Mahkemesi (kısaca UCM olarak kullanacağım) tarafından cezaya çarpıtılabilir. İsrail dışına çıktıkları zaman tutuklanmaları gündeme gelebilir.
SAVAŞ SUÇU İŞLİYORLAR
/

Uluslararası Ceza Mahkemesi soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı suçunun faillerini yargılamakla yetkili.
Haberin Devamı
/

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de yaptığı katliam birçok açıdan UCM’nin yetki alanına giriyor.
/

1- Dördüncü Cenevre sözleşmesi savaş zamanında sivillerin korunmasını zorunlu kılıyor. Savaş zamanında sivillerin hedef alınmasını ise, savaş suçu olarak tanımlıyor. İsrail şu ana kadar 3 bini aşkın çocuğu ve 8 bini aşkın sivili katletti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
‘HASTANELER VURULAMAZ’ DİYOR
/

2-Sözleşmenin 18. Maddesi; ‘Yaralılar, hastalar, sakatlar ve doğum hizmetleri için kurulan sivil hastaneler hiçbir koşulda saldırıya uğrayamaz’ diyor
SİVİL KONVOY VURULUYOR
/

3-Sözleşmenin 15. Maddesi sivillerinsavaşın etkisinden kurtulması için tarafsızlaştırılmış bölgeler kurmayı öneriyor. İsrail ise tam aksine sivilleri Gazze’nin kuzeyinden güneye göç etmeye zorluyor. Göç eden konvoyları vuruyor. Vurulan konvoyda 70 sivil yaşamını yitirmişti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

4-Sözleşmenin 21. Maddesi;‘Yaralı ve hasta sivilleri, sakatları ve doğum vakalarını taşıyan karadaki araç konvoyları veya hastane trenleri ya da denizdeki özel gemiler korunacaktır. Yaralı ve hastaları taşımak amacıyla kullanılan uçaklar saldırıya uğramayacaktır’ diyor.
HUKUKİ DURUM
/

İsrail’in, Gazze’de işlediği insanlık dışı katliamlar zaten gözümüzün önünde cereyan ediyor. Cenevre Sözleşmesi bu katliamı tarif etmekte yetersiz kalıyor. Gazze’deki katliam;Almanların yargılandığı Nürnberg Mahkemeleri’nde, Bosna’daki katliam ve Ruanda’daki soykırım için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemeleri’nin yargılamalarından daha az mı?O nedenle örneklere ara verip işin hukuki yönüne bakmak istiyorum.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
İKİ YOL VAR
/

Peki bu nasıl olacak?1-Hükümet ya da STK’larımız Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı’na ihbarda bulunabilir.
/

2-UCM savcısı, 20 Aralık 2019 tarihinde,, Filistin’de yaşanan olaylara ilişkin ön soruşturmasını tamamlayıp Roma Statüsü’ne göre savaş suçu işlendiğine dair yeterli şüphenin olduğuna kanaat getirdi. Bu dosya halen derdest. Türkiye, Gazze’de işlenen savaş suçlarının bu dosyaya dahil edilmesini isteyebilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
STATÜ NE DİYOR
/

Bu durumda Türkiye’nin elinde iki seçenek bulunuyor.Bu vesile ile Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’yle ilgili İsrail, Filistin ve Türkiye’nin statüsüne ilişkin bazı kritik noktaları paylaşmak istiyorum.
/

1- Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’ni İsrail 1951 yılında, Filistin ise 2014 yılında onaylamıştı. İki devlet sözleşmeye taraf. Ancak İsrail, UCM’yi kuran Roma Statüsü’ne taraf değil. Filistin ise bu statüyü 2015 yılında onaylamış olup Roma Statüsü’ne taraftır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
FİLİSTİN’İN STATÜSÜ KABUL EDİLDİ
/

2-UCM’nin yargı yetkisinin kabulü için devlet statüsü gerekli. Filistin 2012 yılında BM nezdinde üye oymayan gözlemci ülke statüsünü kazandığı için UCM tarafından 2015 yılında, 2014 yılından geçerli olmak üzere Filistin bölgesinde yargı yetkisini kabul etti. Bu açıdan bir sorun yok.
3-Söz konusu karar, İsrail’in işlediği savaş suçlarının cezalandırılmasına yönelik önemli bir adım olarak kabul ediliyor.
4-UCM savcısı, İsrail’in Filistin’de işlediği savaş suçlarıyla ilgiliolarak 13 Haziran 2014 tarihinden itibaren işlendiği iddia edilen suçlarla ilgili soruşturma başlatmıştı. Bu soruşturma halen derdest. Türkiye bu soruşturmaya dahil olabilir.