İsviçre'de hayvan hakları referandumu

İsviçre'de halk, mahkemelerde kötü muamele gören hayvanları savunmakla görevli avukatlar atanmasını referandumda reddetti.
Hayvanların dünyanın en koruyucu yasalarından faydalandığı ülke olan İsviçre'de ateşli bir kampanyanın ardından düzenlenen halk oylamasında, yüzde 70,5 ile "hayır" oyu çıkarken, "evet" oyu yüzde 29,5'ta kaldı.
İsviçre Hayvanları Koruma Derneği tarafından gündeme getirilen referandumda, İsviçre'deki 26 kantonun tamamında, hayvanlar için bir avukatlık müessesesi kurulmasının zorunlu olması isteniyordu.
Bu zorunlu uygulama, 1992'den beri sadece kuzeydeki Zürih kantonunda yürürlükte bulunuyor.
Referandumun sonucunda, İsviçreliler, hükümetin ve sağ partilerin tavsiyesine uyarak, bu konuda 2008'den beri yürürlükte bulunan yasanın yeterli olduğu sonucuna vardı. Bu yasaya göre, sahipleri, örneğin lepistes balıklarını canlı olarak tuvalete atamıyorlar.
Yasa, sahiplerine, hamster ya da muhabbet kuşu gibi "sosyal" hayvanların bir partner ile birlikte yaşamalarını sağlamalarını zorunlu kılınıyor.
Yasa, hayvanlara kötü muamele durumunda, kantonların ceza davası açmalarını da öngörüyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Uruguay yasta! ‘Dünyanın en yoksul başkanına’ veda: Jose Mujica, çiftliğinde toprağa verildi
Tarihi zirvenin perde arkası: 33 dakikada ne konuşuldu? Hande Fırat yazdı...
Cannes’da ikinci gün: Şıklık yarışında kurallar değişti… Tom Cruise yeniden kırmızı halıda!
"Dünyanın en yoksul lideri" olarak anılıyordu: Uruguay'ın eski Devlet Başkanı Jose Mujica hayatını kaybetti
Trump, Suudi Veliaht Prens ve iş dünyası Riyad'da buluştu: Menüde “trilyon dolarlık anlaşma" var…