hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırgızistan'dan vatandaşlarına "gerekmedikçe Rusya'ya gitmeyin" çağrısı

    Kırgızistandan vatandaşlarına gerekmedikçe Rusyaya gitmeyin çağrısı
    expand

    Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, Moskova'da konser salonunda 22 Mart'ta düzenlenen ve Orta Asya kökenli göçmenlerin sorumlu tutulduğu saldırının ardından Kırgızistan vatandaşlarını "Rusya'ya acil olmayan seyahatlerini ertelemeye" çağırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlık yayınladığı tavsiye kararında, Kırgız vatandaşlarını Rusya'yı sadece gerekli olması halinde ziyaret etmeye, bu sırada gerekli tüm belgeleri yanlarında bulundurmaya ve Rus polisinin yasal emirlerine uymaya çağırdı.

    Bölge basınında yer alan haberlere göre, Özbek yetkililer de halihazırda Rusya'da bulunan veya buraya gitmeyi planlayan Özbekistan vatandaşlarına benzer tavsiyelerde bulundu.

    Kırgızistandan vatandaşlarına gerekmedikçe Rusyaya gitmeyin çağrısı

    Şu ana kadar Tacikistanlı 7 ve Kırgızistan kökenli bir şüpheli, tutuklanarak cezaevine kondu. 

    "Organize bir grubun üyesi olarak ölümle sonuçlanan terör saldırısı gerçekleştirmek"le suçlanan şüpheli Kırgızistan kökenli Rus vatandaşı Alişer Kasimov'un 22 Mayıs'a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar verildi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kasimov'un 140 kişinin ölümüne neden olan silahlı saldırıyı düzenleyen şüphelilere evini kiraya verdiği iddia ediliyor.

    DEAŞ terör örgütü, saldırının sorumluluğunu üstlendi ve en az 139 kişinin öldüğü, 182 kişinin yaralandığı katliamın video görüntülerini yayınladı. 

    Kırgızistandan vatandaşlarına gerekmedikçe Rusyaya gitmeyin çağrısı

    GÖÇMEN İŞGÜCÜ

    Öte yandan saldırının, Rusya'da özellikle Orta Asyalı işçilere yönelik göçmen karşıtı duyguları körüklediği aktarılıyor.

    Ancak göçmen işgücünün mevcudiyetindeki olası bir düşüş, inşaat, perakende ve teslimat hizmetleri gibi sektörlerde büyük ölçüde Orta Asyalı işçilere dayanan Rus ekonomisi için sorunlara neden olabilir.

    Rusya, 2022 yılında 300 bin yedeğin orduya katılması için çağrılması ve yüz binlercesinin de (askere gitmemek için) ülkeden kaçmasına neden olan Ukrayna'daki savaş nedeniyle genel bir işgücü sıkıntısı çekiyor.

    (Kaynak: Euronews Türkçe)

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow