hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kızıldeniz geriliminde yeni perde... Rus ajanslar duyurdu: Husiler hipersonik füze test etti!

    Kızıldeniz geriliminde yeni perde... Rus ajanslar duyurdu: Husiler hipersonik füze test etti
    expand
    KAYNAKMilliyet

    Kızıldeniz'de seyreden ticari gemileri hedef alan Yemen'deki İran destekli Husilerin, hipersonik füze test ettiği aktarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orta Doğu'da birçok ülkedeki vekil güçleri aracılığıyla ABD'yi bölgeden çıkarmayı deneyen İran, ana müttefikleri Rusya ve Çin'le Umman Denizi'nde deniz tatbikatı yapıyor.

    Basra Körfezi'nin ağzında Salı günü başlayan gövde gösterisine Urumçi ve Linyi adlı güdümlü füze destroyerlerini gönderdi. Halihazırda Ukrayna'da savaşan Rus ordusu ise Varyag adlı savaş gemisiyle tatbikata katılıyor.

    Gövde gösterisinde 20'yi aşkın savaş gemisi, destek aracı ve muharebe botunun yanı sıra helikopterlerin yer aldığını bildiren Associated Press (AP) haber ajansı, 'İran, Rusya ve Çin Umman Körfezi'ndeki deniz tatbikatında savaş gemilerini gösteriyor' başlığını attı.

    Kızıldeniz geriliminde yeni perde... Rus ajanslar duyurdu: Husiler hipersonik füze test etti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Umman Körfezi'nde tatbikat devam ederken, Rus haber ajansları bugün gözden kaçmayacak bir testi duyurdu. RIA Novosti ve Sputnik gibi resmi haber ajansları, İran'ın Arap Yarımadası'nın en güneyindeki müttefiki Husilerin bir hipersonik füze test ettiğini bildirdi.

    İran destekli Husiler, Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz'e doğru seyreden ticari gemileri füze ya da kamikaze drone'larla vuruyor. ABD'nin başını çektiği koalisyonun Babülmendep Boğazı çevresindeki devriyeleri ve Yemen topraklarındaki hava saldırıları Husileri durduramadı.

    Saldırılara misilleme olarak ABD savaş gemilerine füzeler ateşleyen Husiler, başkent Sana ve ülkenin en büyük limanı Hudeyde dahil Yemen'in batısını kontrol ediyor.

    Rus ajansları, Mach 8 hızına ulaşan (yaklaşık 10 bin km) hipersonik füzenin yakında tanıtılmasının planlandığını belirtiyor. Kısa sürede üretime geçmeyi hedefleyen Husiler, füzeyi hem Kızıldeniz'deki hedeflerin vurulması hem de İsrail'e saldırı için kullanacak.

    Yemen'in en kuzeyinden İsrail'in en güney şehri Eilat'a kuş uçuşu 1800 kilometre mesafe bulunuyor ve Husiler geçtiğimiz aylarda Eilat'a birçok balistik füze fırlattı bile. Sputnik ajansı, bir askeri kaynağa dayandırdığı haberinde hipersonik füzenin katı yakıtla çalıştığını belirtip Husilerin lideri Abdülmelik el Husi'nin Salı günü söz konusu füzeye dair yorumda bulunduğunu yazdı. Abdülmelik Husi, Yemen'in batısını kontrol eden grubun dünyadaki birkaç ülkenin seviyesine çıkacağını söyleyip Kızıldeniz'deki son saldırılarda yeni silahlar kullandıklarını vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran, ABD ve Batılı ülkeler tarafından Husileri silahlandırmakla, hatta Kızıldeniz'deki casus gemiyle hedef koordinatlarını sunmakla suçlanıyor.

     Husiler, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde seyreden gemilere saldırmak için seyir füzeleri, balistik füzeler, silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve mürettebatsız su üstü gemileri (USV) kullandı. Askeri uzmanlara göre söz konusu silahlar arasında en ürkütücü olan USV'ler, çünkü bir gemiye isabet ettiğinde batmasına yol açıyor.

     Husiler ilk saldırılarında küçük botlar ve/veya helikopterler kullanarak gemilere çıkmaya veya gemileri ele geçirmeye de çalıştı.

    Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Yemen, Arap Baharı'yla başlayan çalkantılı yıllarda Husilerin başkent Sana'yı ele geçirdiği 2014'te birkaç parçaya bölündü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suudi Arabistan öncülüğünde, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in de dahil olduğu bir koalisyonun Husilere karşı yürüttüğü uzun süreli hava saldırıları ülkede daha fazla yıkıma ve yoksulluğa neden oldu. Birleşik Arap Emirlikleri'nin koalisyondan ayrılıp kendi ayrılıkçı hareketini desteklemesiyle denklem bir kez daha değişirken, gelinen noktada Husiler başkent Sana ve çevresini ellerinde tutmayı başardı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow