hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kolombiya'da bir hakim, mahkemenin kararını ChatGPT yardımı ile aldığını açıkladı

    Kolombiyada bir hakim, mahkemenin kararını ChatGPT yardımı ile aldığını açıkladı
    expand

    Kolombiya'da bir yargıç, bir çocuğun sağlık hakları ile ilgili bir davada yapay zeka motoru ChatGPT'yi kullandığını açıklayarak son günlerdeki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hakim Juan Manuel Padilla, ailesinin maddi durumu yeterli olmayan otistik bir çocuğun doktor randevuları, terapiler ve ulaşım ile ilgili masrafların tamamının sigorta tarafından karşılanmasına karar verdiği davada ChatGPT'yi kullandı.

    Yerel bir radyoya konuşan Padilla, yapay zeka uygulamalarının karar metinlerini yazmak için faydalı olabileceğini ama yargıçların yerine geçemeyeceğini vurguladı.

    Çocuğun lehine karar veren hakim 30 Ocak'ta yazdığı gerekçeli kararında ChatGPT'den faydalandığını belirtti ama yapay zekanın rolünün ne kadar olduğunu açıklamadı.

    Padilla röportajında "uygulamaya sorular sorarak hakim olmayı bırakmadıklarını, fikir jimnastiğinin başladığını" söyledi.

    ChatGPT yapay zekayı kullanarak çok büyük bir veri tabanını tarıyor ve insanlar tarafından sorulan sorulara anlamlı cevaplar üretiyor.

    Kolombiyada bir hakim, mahkemenin kararını ChatGPT yardımı ile aldığını açıkladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu davada Padilla, yapay zekaya "Otistik çocuklar tedavilerinin masraflarından muaf mıdır?" sorusunu yöneltti. Cevapta "Evet, bu doğru. Kolombiya'daki düzenlemelere göre, otizm tanısı konulan çocuklar tedavileri için katkı payı ödemeleri gerekmiyor," ifadeleri yer aldı.

    "ETİK DEĞİL"

    Hakim, ChatGPT'nin aslında daha önce bir sekreter tarafından sunulan hizmeti "organize, basit ve yapılandırılmış" bir şekilde sunduğunu bu sayede adalet sisteminde yaşanan yığılmaların önlenmesinde faydalı olabileceğini belirtti.

    Fakat Rosario Üniversitesi profesörlerinden Juan David Gutierrez, buna şüphe ile yaklaşan isimlerden birisi. Yapay zeka düzenlemesi konusunda uzman olan Gutierrez, aynı soruları ChatGPT'ye yönlendirdiğinde farklı cevaplar aldığını belirtti.

    Gutierrez, sosyal medya hesabından "ChatGPT'yi söz konusu kararda yargıcın amaçladığı gibi kullanmak kesinlikle sorumlu ve etik bir davranış değil," ifadelerini kullandı.

    Gutierrez, hakimlerin acilen dijital okur yazarlık konusunda eğitilmesi gerektiğini vurguladı.

    California merkezli OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT piyasaya sürüldüğü kasım sonundan beri tartışmaların odağına oturmuş durumda. Yapay zeka motoru saniyeler içerisinde makaleler, şiirler ve bilgisayar kodlamaları yazabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu teknolojinin okullarda kopya çekmek için kullanılabileceği eleştirileri yükselirken OpenAI da uygulamanın hatalar yapabileceği uyarısında bulundu.

    Padilla ise bir çok meslektaşının kendisi gibi bu teknolojiyi kullanmaya başlayacağını ve kararlarını yapay zekanın desteğiyle etik bir şekilde alacaklarını savundu.

    (Kaynak: euronews Türkçe)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow