hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Blinken Seul'e gitti, Kuzey Kore füze ateşledi

    Blinken Seule gitti, Kuzey Kore füze ateşledi
    expand
    KAYNAKİHA

    Kuzey Kore’nin Japon Denizi istikametine doğru fırlattığı 3 balistik füze, Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesinin dışına düştü. Söz konusu füze denemesi, ABD Dışişleri Bakanı'nın Seul ziyareti esnasında gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuzey Kore, ardı ardına gerçekleştirdiği askeri tatbikatlarla Kore Yarımadası ve çevresinde gerilimi artırmaya devam ediyor. Kuzey Kore birlikleri, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Demokrasi Zirvesi’ne katılmak üzere Güney Kore’ye gelmesinin ardından yeni bir füze denemesi daha yaptı. Japonya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pyongyang'ın Japon Denizi istikametine doğru 3 balistik füze fırlattığı bildirildi. Füzelerin ikisinin yerel saatle 07.44’te ve 08.21’de ateşlendiği belirtilirken, 3 füzenin de yaklaşık 50 kilometre irtifaya ulaşarak 350 kilometre uçtuğu aktarıldı. Açıklamada, Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesinin dışına düşen füzelerin herhangi bir hasara yol açmadığı kaydedildi.

    Blinken Seule gitti, Kuzey Kore füze ateşledi

    “FÜZE DENEMELERİ KABUL EDİLEMEZ”

    Japonya Başbakanı Fumio Kishida konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Pyongyang'ın eylemlerinin Japonya'nın, bölgenin ve uluslararası toplumun barış ve güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. Kuzey Kore'nin füze denemelerinin “kabul edilemez” olduğunu söyleyen Kishida, “Japonya, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal eden son balistik füze denemelerini şiddetle kınıyor” şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GÜNEY KORE ORDUSUNDAN KINAMA

    Güney Kore ordusu da Kuzey Kore'nin son füze denemesini doğruladı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan (JCS) yapılan açıklamada, Pyongyang’ın 07.44 ile 08.22 saatleri arasında en az 3 kısa menzilli balistik füze ateşlediği doğrulanırken, “Kuzey Kore'nin Kore Yarımadası'nda barış ve istikrarı ciddi şekilde tehdit eden provokatif füze testlerini şiddetle kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

    KUZEY KORE BİRÇOK FÜZE DENEMESİ GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ

    Son deneme ile birlikte Pyongyang'ın yılın başından bu yana gerçekleştirdiği balistik füze testlerinin sayısı 2’ye yükseldi. Kuzey Kore son olarak 14 Ocak'ta hipersonik savaş başlığı taşıyan katı yakıtlı bir orta menzilli balistik füzeyi denemişti. Pyongyang ayrıca yılbaşından beri 5 ayrı seyir füzesi denemesi yapmıştı.

    Blinken Seule gitti, Kuzey Kore füze ateşledi

     

    ABD'Lİ BAKANDAN YAPAY ZEKA UYARISI

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güney Kore’de gerçekleştirilen 3. Demokrasi Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu. Gelişen yapay zeka teknolojileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Blinken, demokrasilerin bu yeniliğin dünyaya liderlik edebilmesini sağlama konusunda büyük bir sorumluluğunun olduğunu vurguladı. “Böylece yapay zekanın kullanım normlarını, standartlarını ve kurallarını belirlemede dünyaya liderlik edebiliriz” diyen Blinken, “Bu, yapay zeka teknolojisinin olağanüstü fırsatlarından yararlanmanın ve aynı zamanda insanları bu teknolojinin zararlarından korumanın en etkili ve gerekli yoludur” şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “YAPAY ZEKA İLERLEMEMİZİ HIZLANDIRABİLİR”

    Dünyanın 2030 yılına kadar sürdürebilir kalkınma hedeflerinin sadece yüzde 12’sine ulaşabileceğinin öngörüldüğünü hatırlatan Blinken, “Gerçek şu ki, dünya olarak hedeflerin çok gerisindeyiz. Ancak yapay zeka, tarımsal verimliliğin artırılmasından açlıkla mücadeleye, salgınların tespit edilip önlenmesinden istihdam sağlanmasına ve gezegenimizi koruyan temiz enerji dönüşümünü kolaylaştırmaya kadar hedeflerin yüzde 80’inde ilerlemeyi hızlandırabilir” dedi. Tüm olumlu katkılarına rağmen bazı hükümetlerin yapay zekayı kötü amaçlarla kullanmaya çalıştığına dikkat çeken Blinken, “Kendi vatandaşlarını gözetlemek için yüz tanıma teknolojisi ve bot uygulamaları gibi yapay zeka araçlarını kullanıyorlar. Gazetecileri, insan hakları savunucularını ve siyasi muhalifleri sindiriyorlar. Özgür ve adil seçimleri etkiliyor, toplumların bir kesimini diğerine karşı kışkırtıyor ve dezenformasyon yapıyorlar” eleştirisinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Blinken Seule gitti, Kuzey Kore füze ateşledi

    BM ÜYESİ ÜLKELERE ÇAĞRI YAPTI

    Blinken, ABD'nin teknolojik geleceği “kapsayıcı, haklara saygılı, demokratik değerleri ve demokratik kurumları destekleyici” biçimde şekillendirmeye kararlı olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler'in (BM) ABD’nin öncülüğünde gündeme getirilen ve güvenli yapay zeka kullanımını sağlamayı hedefleyen bir kararı kabul etmeye hazırlandığını hatırlatan Blinken, “Bu karar şu anda 75'ten fazla ülke tarafından destekleniyor. Henüz desteklemeyen ülkeleri de desteğe davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Blinken, teknoloji şirketlerinin insan hakları savunucularına yönelik çevrimiçi saldırıları önlemesine yardımcı olacak ilk niteliğindeki bir kılavuzu yayınladıklarını ifade etti. Yapay zeka teknolojisinin gelişimini kontrol etmenin büyük bir sorumluluk olduğunu yineleyen Blinken, “Bu teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki, şimdi ve önümüzdeki süreçte verilecek kararlar yeni nesiller için geleceği şekillendirecek” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow